banner333

banner309

Gümüşhane’de Kut’ül Amare Zaferi kutlandı

Gümüşhaneli Osman oğlu Mehmet’in İngiliz uçağını düşürerek savaşın seyrini değiştirdiği ve Osmanlı İmparatorluğu’nun kazandığı son savaş olan Kut’ül Amare Zaferi’nin 107.yılı Gümüşhane’de kutlandı.

Kültür Sanat 04.05.2023, 09:06
Gümüşhane’de Kut’ül Amare Zaferi kutlandı
banner400

Gümüşhaneli Osman oğlu Mehmet’in İngiliz uçağını düşürerek savaşın seyrini değiştirdiği ve Osmanlı İmparatorluğu’nun kazandığı son savaş olan Kut’ül Amare Zaferi’nin 107.yılı Gümüşhane’de kutlandı.

Şu an Irak toprakları içinde bulunan, o zamanlar ise Osmanlı’nın toprağı olan Kut’ül Amare bölgesinde 1916 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nun kazandığı son savaş olan Kut’ül Emare Zaferi Gümüşhane Kültür Merkezinde düzenlenen programla kutlandı.

Kanuni Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan program saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Programda günün anlam ve önemiyle ilgili konuşan okulun tarih öğretmeni Metehan Polat, tarihin bundan 107 yıl önce dönemin en teknolojik ordusu karşısında imanın, azmin ve fedakarlığın zaferine şahitlik ettiğini belirterek, 1.Dünya Savaşında Irak petrollerini ele geçirmeyi amaçlayan İngilizlerin Bağdat üzerine giderken stratejik önemi olan Kut Kasabasını ele geçirdiğini, Halil Paşa komutasındaki Türk birliklerinin 4,5 ay boyunca İngilizleri Kut'ül Amare'de kuşatma altında tuttuğunu ve 5 general, 481 subay, 13 bin 300 askeri esir aldıklarını söyledi.

Kut'ül Amare Zaferinde Gümüşhaneli Osman Oğlu Mehmet'in İngiliz uçağını tüfeğiyle düşürmesinin savaşın seyrini değiştiren en önemli olaylardan birisi olarak tarihe geçtiğini dile getiren Polat, Halil Paşa'nın Kut'ül Amare'nin teslim alındığı gün orduya tebrik mesajı yayımlayarak bu günü Kut Bayramı olarak kutlanmasını istediği sözlerine ekledi.

İngilizlerin bu yenilgiyi hiçbir zaman unutmadıklarını ve dünyaya unutturmak için ellerinden geleni yaptıklarını ifade eden Polat, "Savaşın sonunda bütün dünya öldü dedikleri bir milletin tutsak edilmek istendiğinde aslan kesildiğini görmüştür. Dünyanın en görkemli ordusu inancın, imanın ve azmin karşısında yenik düşmüştür” dedi.

Polat’ın konuşmasının ardından okul öğrencileri tarafından hazırlanan "Kayıtlara geçen son zafer: Kut'ül Amare" adlı gösteri sunuldu ve günün anısına hatıra fotoğrafı çekilmesiyle program son buldu.

Programa Vali Yardımcısı Mehmet Faruk Saygın, İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, Gümüşhane Üniversitesi Rektör Yardımcısı Bayram Nazır, İl Defterdarı Vedat Akıllı, kamu kurum müdürleri, okul müdürleri, veliler ve öğrenciler katıldı.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 03:45
Güneş 05:21
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:19
Yatsı 20:48