banner333

banner309

Köse Lavanta kokacak

Dünyada ticareti en fazla yapılan 15 uçucu yağ bitkisi arasında yer alan, haziran ve temmuz aylarında maviden mora uzanan çiçekleriyle görsel bir şölen sunan lavanta bitkisi Köse'de de yetiştirilmeye başlanacak.

Köse 28.01.2019, 18:20
Köse Lavanta kokacak
banner400

Dünyada ticareti en fazla yapılan 15 uçucu yağ bitkisi arasında yer alan, haziran ve temmuz aylarında maviden mora uzanan çiçekleriyle görsel bir şölen sunan lavanta bitkisi Köse'de de yetiştirilmeye başlanacak. Hem yağı hem balı hem de görselliği nedeniyle lavantanın Köse'nin ekonomik alanda olduğu kadar turistik anlamda da büyük bir ivme kazandırması bekleniyor.
Gümüşhane'nin doğal florasında bulunan lavanta bitkisinin kültür çeşidi olan Lavandulave ve Intermedia çeşitleri kullanılarak modern sistemler altında lavanta yetiştiriciliği planlandığını, İlaç ve kozmetik sanayisinde de önemli bir yere sahip lavantanın üretici için önemli bir gelir kaynağı olma özelliği taşıdığını dile getiren Köse Tarım ve Orman Müdürü Veysel Soydaş, "Modern lavanta bahçeleri kurulması için gerekli olan tüplü Lavanta fidesi, hasatta kullanılan motorlu testere, lavanta yağı çıkarma makinesi, yabancı ot kontrolü için malç naylonu ve damla sulama sistemi ile kurularak birim alandan yüksek verim ile yüksek gelir elde edilecek" dedi.
Alternatif ürünlerden Kinoa'dan sonra Lavanta'nın da Köse'de bir ilk olacağını ifade eden Soydaş, "projenin ilk etapı Kelkit ve Şiran'da uygulandığını ve Köse ilçemizdede uygulamaya konulacak. Lavanta yetiştirmek isteyen çiftçilerimizi ilçe müdürlüğümüze bekliyoruz" dedi.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 03:45
Güneş 05:21
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:19
Yatsı 20:48