banner333

banner309

Gönül Adamı Hülvani Baştuğ , Hakka Yürüdü

Gümüşhaneli gönül adamı şair Hülvani Baştuğ vefat etti.

Gurbet 21.03.2014, 15:22 21.03.2014, 15:36
Gönül Adamı Hülvani Baştuğ , Hakka Yürüdü
banner400
 Ankara'da ikamet eden Baştuğ rahatsızlanarak 2 gün önce ameliyat oldu. Yoğun bakım ünitesinde olan Baştuğ 21 Mart günü vefat etti. Baştuğ'un cenazesi Gümüşhane kamuoyunda derin üzüntüye yol açtı.

Hülvani Baştuğ baba tarafı Salyazı (Posus) anne tarafından Kocayokuş Köyündendir. Şiirleri ulusal ve yerel birçok sitede yayınlanan Hülvani Baştuğ’un şiirleri hemşerimiz Yüksel Yalçın tarafından bastırılacaktı. Kitabın önsözü Gümüşhaneli Eğitimci Yazar İsmail Hayal tarafından yazılmıştı.

Hülvani Baştuğ “Yorgun Şair” diye tanımlıyor kendini. Büyük ozan Köseli İlhami Uçar’ın hemşerisi de olan Hülvani Baştuğ’u Gümüşhane’nin yorgun coğrafyası beslemiş olsa gerek ki şiirleri hep hasret ve vuslat üzerine. Onun şiirlerini okuduktan sonra gözlerinizi kapatın ve uzakları tahayyül edin. Kendinizi çok çok uzaklarda hapenk penceresinden tandır dumanı yükselen ve hasret kokan memleket toprağında hissedersiniz.   
1956 yılında Gümüşhane Köse Salyazı’da başlayan hayat hikâyesi değişik iş kolları ve mecralarda devam ettikten sonra bugün Ankara Elmadağ’da mütevazı evinde yılların verdiği yorgunluğuna ilham perilerini arkadaş ederek muhteşem dizelere imza atıyor. 

Şartlar sebebiyle bilhassa yüksek tahsil yapamaması en derin yara olarak yüreğini sızlatmış olmasından olsa gerek şiirleri ıstırap, kahır ve sevda yüklü. Vatan sevgisi, insan sevgisi ve tasavvuf şiirlerinin ana teması. Öte yandan ressamlığından olsa gerek şiirlerini adeta ruhlarımıza fırça darbeleriyle nakşediyor.        

Yerel ve ulusal birçok şiir ve sanat sitelerinde şiirleri yer alıyor. Gümüşhaneli Ozan Sebahattin Şenel tarafından eserleri bestelenmiştir. Hülvani Baştuğ şiirlerini yorgun şair olması hasebiyle “Yorgun Şiirler” adlı ilk kitabında bir araya getirdi. İyi ki getirdi. Yoksa bu muhteşem şiirlerden mahrum kalabilirdik. 

Hülvani Baştuğ ağabeyimize Rabbim’den rahmet diliyoruz. Mekânı Cennet olsun.




Baştuğ'un 2013'de kalemna aldığı Gamlıyım Şiiri;


Kaynak: Haber29.NET
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 04:38
Güneş 06:04
Öğle 12:32
İkindi 16:03
Akşam 18:50
Yatsı 20:11