banner333

banner309

Köprülü: 10 Ocak bizim için artık Bayram değil

Gümüşhane Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezai Köprülü, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada medya kuruluşları ve bu kuruluşlarda çalışan medya emekçilerinin zor bir süreçten geçtiğini söyledi.

Güncel 10.01.2022, 11:01
Köprülü: 10 Ocak bizim için artık Bayram değil
banner400

Basın çalışanlarını temsilen bir açıklama yapan Cemiyet Başkanı Köprülü, 10 Ocak’ı, yaşanan sorunlar ve geri alınan haklar nedeniyle “Çalışan Gazeteciler Bayramı” değil “dayanışma günü” olarak kutladıklarını belirtti.

Mesleki yasaların çıkarılmasından, basın özgürlüğüne kadar birçok konuda düzenleme bekledikleri bu dönemde medya sektöründe faaliyet gösteren kurumlar ve emekçiler olarak bir 10 Ocak'ı daha sayısız sorunla geride bıraktıklarını kaydeden Köprülü, “Öncelikle gazetelerimiz çok zor durumda. Gazete maliyetlerini oluşturan kâğıt, kalıp ve mürekkep başta olmak üzere tüm malzemelerin döviz cinsinden fiyatları artıyor. Dövizde sağlanan kur düşüşü ne yazık ki malzeme fiyatlarına yansımadı. Bu dönemde Basın İlan Kurumu resmi ilanları yerel gazeteler için büyük önem taşıyor. Ancak, Basın İlan Kurumu'nda Hükümet kanadının 12 temsilcisi atanmadığından, 1 yıla yakın süredir genel kurul toplanamıyor. Genel kurulun toplanamaması halinde ise, yeni fiyat tarifesi BİK yönetim kurulu tarafından belirlemeli ve Cumhurbaşkanlığına sunulmalıdır. Tarife takip eden ayda değil Resmi Gazetede yayınlandığı günü takiben yürürlüğe girmelidir. Bu gecikmenin bedelini gazeteler ve bu gazetelerde çalışan meslektaşlarımız ödememelidir. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Bayramı’nı gerçek anlamıyla kutlayabileceğimiz günlere en kısa dönemde ulaşmayı diliyorum” dedi.

“Gümüşhane basınını destekleyin”

Yerel basının desteklenmeye ihtiyacı olduğunu vurgulayan ve Gümüşhanelilere bir çağrıda bulunan Köprülü, “Gazetelere reklam vermek, destek olmak ayıp bir şey değil, ayrıca bir sosyal sorumluluk projesidir. Çünkü sizin basına verdiğiniz her kuruş, reklam, kamu adına görev yapan bir yayıncılığa verilmiş reklamdır. Tabii ki gazeteler reklamlarla yaşayacak, abonelerle yaşayacak. Buradan özellikle rica ediyorum, Gümüşhane basınını destekleyin” diye konuştu.

“Bülteni de haberi de gitsinler billboardlara assınlar”

Yerel basına reklam vermek yerine bilboardları ve diğer alanları tercih edenleri de eleştiren Köprülü, “Gümüşhane’de uzunca bir dönemdir açık hava reklamcılığı hastalığı başladı. Yerel medya reklamsız ayakta kalma savaşı verirken, Gümüşhane’de her sokak başı adeta bir açık hava reklam çöplüğüne dönüştü. Bu bizi gerçekten vurdu ve çok etkiledi. Şimdi birçok kesim haber bültenini, günün anlam ve önemini içeren mesajları gazetelere gönderiyorlar, reklamı billboardlara asıyorlar. Medyayı kullanmayıp, billboardı veya açık hava reklamcılığını kullanan her kimse bundan sonra mesajlarını oraya assınlar ve haberlerini de oraya assınlar. Gerçekten çok sıkıntılı bir dönem ve dolayısıyla bu yerel medyanın yaşaması gerekiyor. Bir şehrin çözümleri için medya çok önemli” ifadelerini kullandı.

“Kamu kurumlarına çağrımdır…”

Kamu kurumlarının resmi ilandan kaçınma eğilimine dikkat çeken Köprülü, “Bürokrasinin, resmi ilanları kamuya yük olarak algılaması, son dönemde ‘resmi ilandan kaçınma’ eğilimini arttırmıştır. Tahtaya asma, işleri birleştirerek tek ilan verme, işleri parçalayarak ilandan kaçınma, doğrudan temin yöntemini seçme, acil alım yöntemine başvurma, kamu ihale mevzuatına aykırı olarak ilanları özet olarak yayınlama gibi yöntemlerle ilanlardan kaçınılmaktadır. 195 Sayılı Basın İlan Kurumu Kanunu, Kamu İhale Kanunu ve İcra İflas Kanunu’na aykırı olmak üzere ilandan kaçınma, hem yasa hükümlerini yerine getirmemek bağlamında suç, hem serbest rekabeti sağlamada konusunda eksiklik, hem de yerel gazetelerin hayatiyetlerini tehdit eden bir sorun olarak dikkat çekmektedir” dedi.

“Kamu kurumlarımız gazetelerimizi okumalı”

Kamu kurumlarına abonelik çağrısını yineleyen Köprülü, “Bazı kamu kurumlarımız yerel gazetelerimizi hiç okumazken, bazıları ise gazete seçme yoluna gidiyor. Kurumlarımız memleketimizde neler oluyor, gazetelerde hangi haberler ve köşe yazıları yer alıyor bunları takip etmeliler. Bize her defasında bütçe ve genelge mazeretini öne sürmemeliler. Bu anlamda kamu kurumlarımıza bir kez daha gazetelerimize abone olmaları yönündeki çağrımı yineliyorum” diye konuştu.

Kutlama programı olmayacak

Gümüşhane Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Köprülü, yaşanan sorunların bir çözüme kavuşmaması ve sorunların her geçen gün kar topu misali büyüyerek devam etmesi nedeniyle 10 Ocak Gazeteciler Günü vesilesiyle Gümüşhane Gazeteciler Cemiyeti olarak bir program düzenlemeyeceklerini sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 16 Nisan 2024
İmsak 04:04
Güneş 05:35
Öğle 12:27
İkindi 16:10
Akşam 19:09
Yatsı 20:34