banner333

banner309

Kaza Yerinde Görev Yapan 51 Asker Belirlendi

Muhsin Yazıcıoğlu'nun hayatını kaybettiği helikopterin enkazına müdahale eden askerlerin, bazı parçaları söküp götürdüğünün ortaya çıkması, olayla ilgili soruşturmanın seyrini değiştirdi.

Güncel 29.09.2011, 10:18
Kaza Yerinde Görev Yapan 51 Asker Belirlendi
banner400
  Kaza bölgesinde görev yapan 51 askerî personelin isimlerini tespit eden savcılık, muhtemel delillerin ve olaya karışan kişilerin bulunması için 5 ilde eşzamanlı operasyon başlattı.Zaman'ın, merhum Muhsin Yazı-cıoğlu'nun hayatını kaybettiği helikopterdeki kayıp cihazların sökülme görüntülerini yayınlaması Türkiye gündemine oturdu. Aralarında, helikopterin beynini söken subayların da bulunduğu enkaza müdahale eden askerî personelin kimlik bilgileri ortaya çıktı. Bunun üzerine 5 ilde Terörle Mücadele ekipleri tarafından eşzamanlı operasyon başlatılırken, söz konusu isimlerin arandığı açıklandı. Edinilen bilgiye göre, söz konusu personel Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı Dağcılık Timi ile Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı ekibi.

 20 kişiden oluşan Dağcılık Timi'nde bir yarbay ve 3 yüzbaşı var. Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı personeli de yine 20 kişi. Aralarında bir albay, 5 yüzbaşı, bir binbaşı ve bir üsteğmen de bulunuyor. Arama kurtarma faaliyetleri sırasında düşen Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na ait Sikorsky tipi helikopterin enkazını incelemek için bölgeye gelen Sikorsky kaza kırım heyetinde ise 7 kişi var. Ekipte bir albay ve bir yüzbaşı bulunuyor. Geri kalan 5 personel ise teknisyen başçavuş rütbesinde. Kaza kırım anket heyeti ise 4 kişiden oluşuyor. 2 yüzbaşı, bir binbaşı ve bir de teknisyen astsubay. Helikopterden parça söken askerlerin bu 51 isim arasında yer aldığı dile getiriliyor. Tespit edilen isimler arasında Pilot Albay S.Y., Pilot Albay M.E., Jandarma Yarbay D.K., Pilot Binbaşı İ.T. ve Pilot Binbaşı M.Ç. de yer alıyor.

 Zaman'ın daha önce yayımladığı görüntülerde iki askerin helikopter enkazından bir parça söktükleri görülüyordu. Söz konusu görüntüler Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e, 'meçhul bir subay'ın mektubuyla birlikte ulaştı. Cumhurbaşkanlığı makamına yazılan ve imza taşımayan mektubun ilişiğinde, helikopterin enkazında özel tornavidalarla bir parça söken kişinin görüntüleri yollandı. Gül'ün 'helikopterin beyni' olarak nitelendirdiği parçaların Argus 5000 CE ve SKYMAP IIIC cihazları olabileceği kaydediliyor. Cumhurbaşkanı, olayı hatırlatarak, "Helikopterin beynini keçiler sökmedi." demişti.

 Bu donanım, helikopterin hangi noktalar arasında uçtuğunu, irtifa bilgilerini ve hızını kaydediyor. Her iki cihaz da kazanın ardından 29 Mart 2009 tarihinde Ulaştırma Bakanlığı Kaza Soruşturma Kurulu tarafından olay yerinde görüntülenmişti. Fakat 2 gün sonra olay yerinde çekilen fotoğraflarda cihazlar yerinde yoktu. Cihazlar iki yıldır kayıp. Helikopterden parça söken askerlerin bu 51 isim arasında yer aldığı dile getiriliyor. Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu'nun (DDK) kamuoyuna yansıyan raporunda, enkazda bulunamayan cihazlarla ilgili önemli tespitler yer almıştı. Tespitler rapora şöyle yansımıştı: "Cihazların 31.3.2009 günü öğle saatleri arasında yok olduğu/çalındığı anlaşılmıştır. Bölgede saat 17.00'ye kadar çalışmalarını sürdüren Kara Kuvvetleri'ne ait Sikorsky helikopterin kaza kırım heyetinde yer alan bazı personelin TC-HEK işaretli helikopter enkazı üzerinde çalışma yaptığı görülmüştür. Başta Sikorsky helikopterin kaza kırım heyeti olmak üzere tüm şüpheliler hakkında soruşturma yapılması önerilmektedir."

 DDK raporunda ayrıca bölgedeki Doğal Afet Arama Kurtarma (DAK) ve Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı (JOAK) timlerine de yer verilmişti. Raporda şu ifadeler yer almıştı: "Kaza mahallinde yakılarak kısmen yok edilen helikoptere ait bazı parça ve atıkların, 28.3.2009 günü bölgede bulunan DAK timi ve daha sonra oraya ulaşan ve gece orada kalan Ankara JOAK Dağcılık Timi tarafından yakılmış olabileceği anlaşılmıştır." Raporda ceride kayıtlarından yola çıkılarak şu bilgiler yer almıştı: "Dokuz kişilik DAK Timi'nin saat 10.20'de helikopter ile enkaz bölgesine indirildiği, ikinci helikopterin ise ekipleri indirirken kuyruk kısmından kırıma uğradığı ve olay bölgesinde kaldığı, ölü ve yaralı olmadığı, DAK Timi yanında olay bölgesinde bir GKK ile üç komando olmak üzere 13 kişinin helikopter enkazının yanında olduğu bilgisi verilmiştir."

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 03:56
Güneş 05:29
Öğle 12:26
İkindi 16:11
Akşam 19:13
Yatsı 20:39