banner333

banner309

Uyuşturucu Koordinasyon Kurulu Toplandı

Gümüşhane’de bağımlılık yapıcı maddelerle mücadele ulusal eylem planı çerçevesinde oluşturulan Uyuşturucu Koordinasyon Kurulu Toplantısı yapıldı.

Gümüşhane 29.12.2015, 22:36 29.12.2015, 22:36
Uyuşturucu Koordinasyon Kurulu Toplandı
banner400

 Zigana Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıya Gümüşhane Valisi Yücel Yavuz, Garnizon Komutanı Albay Cezayir Danışan, Vali Yardımcısı Şenol Turan, İl Emniyet Müdürü Orhan Kar, İl Milli Eğitim Müdürü Muhammet Şahinkaya, İl Müftüsü Ercan Aksu, Gümüşhane Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celalettin Vatandaş, Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Erdem, Halk Sağlığı Müdürü Engin Pehlivan ve kurul üyeleri katıldı.



İl Eylem Planı kapsamında ilgili kurumların 2015 yılına ait faaliyetlerinin değerlendirildiği toplantıda uyuşturucu madde ticareti ile mücadele, bağımlılığın önlenmesi ve tedavisi, öğrenciler ve ailelerin bilinçlendirilmesi konularında gerçekleştirilen projeler ele alındı. 



Uyuşturucu ve diğer bağımlılık yapıcı maddelerle mücadele kapsamında yapılan çalışmalarla ilgili bir sunum gerçekleştiren Halk Sağlığı Müdürü Pehlivan, “2015 yılında ilimizde uyuşturucu ve diğer bağımlılık yapıcı maddelere ulaşabilirliğin engellenmesi amacıyla özellikle doğal ve sentetik uyuşturucularla uyuşturucu yapımında kullanılan ara maddelerin, kaçakçılığın, yetiştiriciliğin, kullanım ve dağıtımının sokak düzeyinde engellenmesi şeklinde çalışmalarımız ve kararlarımız olmuştur. Bu konuyla ilgili olarak İl Jandarma Komutanlığımız ve İl Emniyet Müdürlüğümüzün almış oldukları güvenlik tedbirleri sayesinde piyasaya arzı önlenmektedir” dedi.



Pehlivan, “İhbar hattının güçlendirilmesi hususunda muhtarlar ve imamlarla uyuşturucu ve diğer bağımlılık yapıcı maddelerle ilgili eğitimler verilerek bu konuda ihbar konusunda da cesaretlendirilmeleri sağlanmıştır” dedi. 



Uyuşturucu ve diğer bağımlılık yapıcı maddelerle mücadele kapsamında eğitim kurumlarında yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Pehlivan, “İlimiz düzeyinde uyuşturucu ve diğer bağımlılık yapıcı maddelerle mücadele kapsamında eğitim kurumlarımızda alınması gereken bir takım tedbirler hususunda da kararlar alınmıştır. Burada asıl amacımız özellikle eğitim kurumlarımıza uyuşturucunun arzının engellenmesi, talebin önlenmesi, mevcut kullanıcıların ise tedavi sürecine dahil edilmesidir” şeklinde konuştu.



Eğitim kurumları çevresinde riskler tespit edildiğini belirten Pehlivan, “Bu konuyla ilgili olarak güvenlik ihtiyaçları gözden geçirilmiş, eksik olanlar tamamlatılmıştır. Eğitim kurumları çevresinde emniyet müdürlüğümüzce güvenlik güçleri görevlendirilmiştir. Ayrıca okul personelinin işe başlamadan önce güvenlik soruşturmaları titizlikle yapılmıştır. Okul çevrelerinde terk edilmiş virane mekanlar sık sık kontrol altına alınmış uyuşturucu kullanımına müsait bu yerlerin tespiti yapılarak Belediyemizce ıslah çalışmaları yapılmıştır. Öğrencilere ve eğitim görevlilerine uyuşturucu konusunda farkındalık eğitimleri verilmiştir. Ayrıca okullarımızda Yeşilay ve sağlık kulüpleri aktifleştirilerek ayda en az bir aktivite gerçekleştirilmesi sağlanmıştır” ifadelerini kullandı. 



Gümüşhane’de uyuşturucuyla mücadele kapsamında belirlenen hedef gruplarla ilgili tedbirlerin alınmasına yönelik çalışmaların da yapıldığını dile getiren Pehlivan, “İl Jandarma Komutanlığı bünyesinde personellerine uyuşturucu, bağımlılık yapıcı maddeler konusunda bilgilendirme semineri verilmiş ayrıca üniversite öğrencilerimiz ve yurt-kur müdürlerimizin katılımıyla beraber öğrenci ve yurtlarda uyuşturucuyla mücadele ve güvenlik tedbirleri konusunda İl Emniyet Müdürlüğümüzce de brifing verilmiştir” diye konuştu. 



Pehlivan, “Ayrıca üniversitemize kayıt yaptırmak amacıyla gelen öğrencilere İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince kampus ve otogarda stantlar kurularak bilgilendirme faaliyetleri yapılmıştır” dedi. 



Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalara da değinen Pehlivan, “Gençlik Spor İl Müdürlümüzce spor ve müzik konusunda yapmış oldukları etkinlikler haftalık spor bültenlerinde, kurum sitesinde yayınlanarak gençlere duyurulmaları sağlanmıştır. 

Mahalle oyunlarının yeni nesillere aktarılması hususunda çalışmalar yapılmıştır. Ayrıca Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürlüğümüzün de gençlerin inanç ve maneviyatı yükseltmek amaçlı olarak bazı projeleri yürütmektedir. Yeşilay koordinasyonunda sokak tiyatroları adı altında üniversite kampusu ve şehir merkezinde uyuşturucuya dikkat çekip uyuşturucuyla mücadele konusunda bilgilendirmek, bilinçlendirmek farkındalık oluşturmak için sokak tiyatrosu gösterimi sağlamıştır” ifadelerini kullandı.



Gençlerin ve ailelerin inanç ve maneviyatlarının güçlendirilmesi için kuran kursları ve camilerde de bilgilendirmeler yapıldığını, ayrıca İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okullarda din dersi öğretmenleri aracılığıyla çalışmalar yapıldığını kaydeden Pehlivan, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İl Halk Kütüphanesi koordinasyonunda uyuşturucu ve bağımlılık yapıcı maddelerin zararları konusunda kitap sergisi açıldığını söyledi.



Halk Sağlığı Müdürlüğüne bağlı faaliyet gösteren TSM ve Aile hekimlerinde Uyuşturucu ile Mücadele Danışma Birimleri kurulduğunu belirten Pehlivan, “Sağlık Bakanlığı Alo 191 uyuşturucu ile mücadele danışma ve destek hattını faaliyete geçirmiştir” dedi. 



Gümüşhane’de uyuşturucu ile mücadele kapsamında uyuşturucu bağımlılarının tedavi merkezlerinin güçlendirilmesi yönünde çalışmalar yapıldığını ifade eden Pehlivan, “İlimizde uyuşturucu ve diğer bağımlılık yapıcı madde bağımlılarının kısa ve uzun süreli tedavi sonrası sosyal uyumunun sağlanması yönünde çalışmalar yapılmıştır” diye konuştu.



“UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE KONUSUNDA GÜMÜŞHANE İYİ DURUMDA”



Pehlivan’ın sunumunun ardından konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Vali Yavuz, uyuşturucuyla mücadele kapsamında her kurumun kendi görev ve sorumluluk alanı içerisinde bu konuda çalışmalar ve planlamalar yaptığını belirterek gelecekte de buna ilişkin çalışmaların ciddi bir şekilde yürütüleceğini söyledi. 



Vali Yavuz, “Gümüşhane’mizde sosyo-kültürel ve sosyo-ekonomik yapı ve buna bağlı gelenek ve göreneklerine bağlı bir toplum olması hasebiyle özellikle gençlerimizin ve maalesef Türkiye’de olduğu gibi bütün dünyanın telaşla üzerinde durmak zorunda olduğu bu sorunla Gümüşhane’de çok da karşılaşıyor değiliz. Ama her şey göründüğü gibi de toz pembe olmayabilir. Duyarlılığı ve hassasiyeti hiçbir zaman elden bırakmadan karşılıklı iş birliği içinde bu işin ciddiyetini en iyi şekilde algılayıp hayata indirgemek ve bu manada işlerimizi uyarlamak durumundayız” dedi. 



Bütün yetkili kurumlarımın, Bakanlıkların merkezi idareden yönlendirmesiyle ve bu konudaki materyaller çerçevesinde güzel çalışmalar yaptığını gördüklerini ifade eden Vali Yavuz, “Gümüşhane’de bu açıdan iyi durumdayız. Kurumlarımızdan gelen verilere göre klasik anlamda tanımlanan şekliyle madde bağımlığı açısından Gümüşhane’de çok somut durumun olmadığını da gördük. Bu olmayacak anlamına da gelmez tabi. Tehlike her zaman çocuklarımızı, gençlerimizi sarmalına alacak şekilde sinsi ve o manada da zararlı ve büyük çaplı bir potansiyel ihtiva ediyor. Görev ve yetki bakımından Gümüşhane’de herkes üzerine düşeni layıkıyla yapıyor. Edindiğimiz bilgi ve intiba bu” diye konuştu.





Oğuzhan Bayır - Gümüşkoza Gazetesi

Kaynak: www.gumushane.gen.tr
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 05 Mayıs 2024
İmsak 03:30
Güneş 05:09
Öğle 12:24
İkindi 16:15
Akşam 19:28
Yatsı 21:01