banner333

banner309

Pirahmet Köyünü Sel Bastı.

Gümüşhane'de görülen şiddetli yağışların etkisiyle Harşit çayındaki su seviyesinin aşırı yükselmesi sonucu merkeze bağlı Pirahmet köyünde vatandaşların  bahçeleri sular altında kaldı.

Gümüşhane 14.04.2017, 18:08
Pirahmet Köyünü Sel Bastı.
banner400

PİRAHMET KÖYÜNDE SEL GÖZ GÖRE GÖRE GELDİ!!

PİRAHMET KÖYÜNDE BAHÇELERİ SEL BASTI!!

Gümüşhane'de görülen şiddetli yağışların etkisiyle Harşit çayındaki su seviyesinin aşırı yükselmesi sonucu merkeze bağlı Pirahmet köyünde vatandaşların  bahçeleri sular altında kaldı.

Edinilen bilgiye göre, Gümüşhane’de dün geceden beri etkili olan yağmur yağışı,  merkeze bağlı Pirahmet köyünde, Dere ıslahı yapılmayan dere kenarlarında bulunan bahçelerin göle dönmesine neden oldu.

BAHÇELERDE ZARAR BÜYÜK 
Sel nedeniyle bazı meyve ağaçları kökünden sökülürken, birçok vatandaşın bahçeleri kullanılamaz hale geldi. Suyun şiddeti ile bahçenin etrafındaki çitler yıkıldı, bazı bahçe evleri sular altında kalırken, bahçelerde zararın büyük olduğu öğrenildi.

”KÖYLÜLER ZARA UĞRADIK” 
Dere ıslahı çalışmaların zamanında yapılmamasının Su Taşkınına neden olduğunu kaydeden köylüler, 
”DSİ'nin ilgisizliği nedeniyle geçtiğimiz yıl tamamlanması gereken Dere ıslahı çalışmaları yapılmadığı gibi hiç bir fiziki önlem de alınmadı.Yağmur her yağdığında yaşayacağımız zararı tahmin ediyoruz. Fakat bu yıl tahminimizden daha fazla zarara uğradık. Bahçelerimizin  büyük bölümünü sel süpürüp götürdü. Çaresiz kaldık. Yetkililerden yardım bekliyoruz” dediler.

SU TAŞKINLARININ NEDENİ DSİ'NİN DERE ISLAHI ÇALIŞMALARINI YARIDA BIRAKMASI!!
Pirahmet köyünden geçen Harşit Çayını besleyen derede geçtiğimiz yıllarda DSİ' tarafından başlatılan Dere ıslahı çalışmaların yarıda bırakılması sonucu  taştığını ve bahçelerin sular altında kaldığını ifade eden köy sakinleri, DSİ'nin herhangi bir önlem almamasına ve duyarsız kalmasına tepki gösterdi.

VATANDAŞLARIN BAĞ BAHÇEDE OLMAMASI OLASI FACİAYI ÖNLEDİ!
Köyün “Subasar” mahallesinin de yolunun sel nedeniyle bir sure kesildiğini ifade eden Muhtar Ayvaz, “Subasar  mahallemize sel afeti nedeniyle bir süre  ulaşamadık. Evleri de uyardık ve boşalttık. Olayın gündüz olması ve vatandaşların ayakta olması iyi oldu. Şükrediyoruz ki vatandaş çoluğu çocuğuyla bağ, bahçede değildi. Allah korusun büyük sıkıntı olacaktı” diye konuştu.

”SÖZLÜ VE YAZILI OLARAK UYARILARIMIZI YAPTIK ANCAK TAŞKIN KORUMA ZAMANINDA YAPILMADI"
Muhtar Nevzat Ayvaz, söz konusu derenin ıslah çalışmalarıyla ilgili kaygılarımızı ve tüm uyarlarımızı sözlü ve yazılı olarak ilgi makamlara sunduklarını ancak, ilgilenilmediğini ifade etti.
DSİ'nin geçtiğimiz Yaz ve Sonbahar aylarında bitirmesi gereken ıslah çalışmalarını yarıda bıraktığını ifade eden Ayvaz, Derelerin kısa zamanda ıslah edilmesi gerektiğini söyledi. Ayvaz, son olarak yetkilikerden zararların tespit edilmesini ve karşılanmasını istedi. 

GÜMÜŞHANE MİLLETVEKİLİ CİHAN PEKTAŞ VE VALİ OKAY MEMİŞ OLAY YERİNDE İNCELEMEDE BULUNDU
Öte yandan Gümüşhane Vali Okay Memiş beraberinde Milletvekili Cihan Pektaş, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, İl Afet ve Acil Durum Müdür Vekili Osman Taşdelen ve DSİ Şube Müdürü Ümit Yayla ile birlikte olayın yaşandığı Pirahmet köyünde incelemelerde bulundu.

“VALİ YAVUZ 4 EVİ TAHLİYE ETTİK, HASAR TESPİTİ YAPIYORUZ”
Vali Okay Memiş yaptığı açıklamada sabah saatleri itibariyle yoğun şekilde gerçekleşen yağış neticesinde Harşit Çayı ve bağlı kollarda beklenmedik ölçüde suyun debisinin yükseldiğini kaydederek, “Özellikle Pirahmet köyünde bir kısmı bahçe evi olan 4 tane evi tahliye ettik her ihtimale karşı. Herhangi bir can kaybı yok. Her türlü tedbirimizi alıyoruz. Vatandaşlarımızı ikaz ettik. İlerleyen günlerde daha fazla yağış beklenmiyor. AFAD, İl Özel İdaresi, Jandarma, Tarım İl Müdürlüğü ekiplerimiz burada. Gerekli hasar tespitini yapacaklar. Ağır ölçüde hasarımız yok. Ama tedbirliyiz” dedi.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 03:45
Güneş 05:21
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:19
Yatsı 20:48