banner333

banner309

Organik Arıcılığa Destek

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yürütülen “Organik Arı Yetiştiriciliği Projesi” kapsamında 35 arı işletmesine 1370 kg temel petek desteği yapıldı.

Gümüşhane 28.05.2019, 16:00
Organik Arıcılığa Destek
banner400

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yürütülen “Organik Arı Yetiştiriciliği Projesi” kapsamında 35 arı işletmesine 1370 kg temel petek desteği yapıldı.

Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) kaynaklarıyla 1370 kg temel petek İl Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen törenle  Merkez’e bağlı Aktutan, Arzular, Bahçecik, Yağlıdere, Çaltılı, Çamlıköy, Yeşildere ve Yitirmez köylerinde 16 işletmeye, Torul Gümüştuğ, Kaledibi, Bahçelik ve Dedeli köylerinde 9 işletmeye, Köse Altıntaş, Kayadibi, Övünce köylerinde 8 işletmeye, Kelkit Gödül ve Gerdekhisar köylerinde 2 olmak üzere toplam 35 organik arıcılık işletmesine teslim edildi.

2019 üretim sezonunda Gümüşhane’de 2597 kovanla 35 organik arıcı ile 45 ton organik bal üretimi hedeflenmektedir.

Törende yaptığı konuşmada arıcılığın toprağa bağlı kalmadan az sermayeyle kısa sürede gelir getiren, bal arılarını sevk ve yönetebilme kabiliyetine dayanan tarımsal bir iş kolu olduğunu kaydeden İl Tarım ve Orman Müdürü Edip Birşen, Gümüşhane’de organik arıcılığı geliştirerek verimliliği artırmayı amaçladıklarını belirterek,  İlimiz arıcılık bakımından son derece zengin bir potansiyele ve zengin bitki florasına sahip. Amacımız bu kaynağı en iyi şekilde değerlendirmek ve kullanmak olduğunu söyledi.

Türkiye'nin bal kalitesi en yüksek illeri arasında Gümüşhane'nin olduğunu ifade eden Birşen, ilimiz gerek arıcılık yönünden, gerekse flora zenginliği bakımından bölgede önemli bir yer tutmaktadır. Bu flora zenginliği ile kirlenmemiş olan kaynaklarımızı da dikkate alındığında Gümüşhane’de üretilen balın organik bal olarak pazarlanması için önemli bir fırsattır. Bal, doğrudan ve diğer gıdalara katılarak tüketimi yanında aslında şifa amaçlı tüketimi yaygın olan bir ürünümüz. Bal ve diğer ürünlerinin şifa amaçlı kullanılıyor olması son yıllarda alternatif tıbbın da gündemine girerek zaman içerisinde ticarete konu olmaya başlamıştır. Arıcılıkta büyük bir imkana sahip olan ilimiz bu gelişmeleri değerlendirerek bunu fırsata dönüştürmeliyiz dedi.

Geleneksel ve Organik Ürünler İş Geliştirme Merkezinde  (İŞGEM) Bal Dolum ve Paketleme tesisi kurulup, İşletme Kayıt Belgesi verilerek Arı Yetiştiricileri Birliği'ne devrettiklerini belirten Birşen, bu tesiste son derece hijyenik koşullarda arıcılarımızın kendi markaları ile bal dolumu ve paketlemesini gerçekleştirebilecektir. Ayrıca ilimizde önemli sorunların başında gelen damızlık ana arı ihtiyacının karşılanmasına yönelik 6 kafkas ana arı üretim merkezi hayata geçirilmiştir dedi.

Temel petek dağım törenine İl Tarım ve Orman Müdürü Edip Birşen, İl Müdür Yardımcısı Metin Yalvaç, Şube Müdürleri ve organik arıcılık yapan üreticiler katıldı.

Program üreticilere temel petek tesliminin ardından sona erdi.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 03:56
Güneş 05:29
Öğle 12:26
İkindi 16:11
Akşam 19:13
Yatsı 20:39