banner333

banner309

Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden Brucella Açıklaması

Gümüşhane Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden Brucella Açıklaması geldi.

Gümüşhane 08.02.2013, 15:03
Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden Brucella Açıklaması
banner400
 Açıklamada şu ifadelere yer verildi;

          06.02.2013 
tarihinde Gümüşkent Gazetesi’nde çıkan “Bruselloz Sakıncalı Aşı mı?” başlıklı ve küçükbaş hayvanlara uygulanan Brucella aşılarının bozuk ya da tarihinin geçmiş olabileceği, aşı uygulanan hayvanlarda ölümler ve aşılama kaynaklı yavru atmaların gerçekleştiği yönündeki haberin kamuoyunda eksik ya da yanlış bilgilendirmeye neden olacağından aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

 Brucella Hastalığı bölgemizde yoğun olarak görülen ve zaman zaman insanlara da sirayet eden tehlikeli bir zoonoz hastalıktır. Hasta hayvanlardan iyi pişirilmemiş süt ve süt ürünleri (taze peynir, krema, tereyağı, kaymak vs.) veya hayvana yakın temasla bulaşır ve gerek insanlarda gerekse hayvanlarda hastalık etkenini yüzde yüz tedavi etmek mümkün değildir.

 Hastalık hayvanlarda ihbarı mecburi ve tazminatlıdır hastalıklardandır. Hastalığın tespit edildiği hayvanlar tazminatlı olarak kesim ya da itlaf yoluyla sürüden uzaklaştırılmaktadır. İl/İlçe Müdürlüklerimize gelen ihbarlar sonucu ya da saha kontrollerinde şüphe edilen hayvanlardan alınan numuneler Erzurum Veteriner Kontrol Enstitüsüne gönderilmekte ve hastalığın teşhisi laboratuvar ortamında konulmaktadır. Hastalığın laboratuvarca tespiti sonrası bölgede alınacak kordon karantina tedbirleri nedeniyle zaman zaman hayvan sahiplerince gizlendiği de tarafımızca bilinmektedir.

 İlimizde son 3 yılda küçükbaş hayvanlarda 13, büyükbaş hayvanlarda ise toplamda 44 adet hastalık mihrakı tespit edilmiştir. Bunlardan küçükbaş hayvanlarda 5, büyükbaş hayvanlarda 21 mihrak alınan idari ve fenni tedbirler sonucu söndürülmüştür. Günümüz itibari ile küçükbaş hayvanlarda 8, büyükbaş hayvanlarda ise 23 adet mihrak aktif haldedir ve alınan kordon, karantina, dezenfeksiyon tedbirleri devam etmektedir. Haberde bahsi geçen Torul ilçemizdeki durumla ilgili olarak; tespit edilen 3 adet aktif mihrak ve 2 adet izlemeye alınan sürülerle ilgili İlçe Müdürlüğümüzce gerekli tedbirler alınmış olup, kordon, karantina, dezenfeksiyon ve eğitim çalışmaları devam ettirilmektedir.

 

Hastalığın hayvanlarda tek korunma yöntemi aşılamadır. Aşı kampanyası öncesinde hastalık ve büyükbaş hayvanlarda 10 yıl, küçükbaş hayvanlarda 6 yıl boyunca uygulanacak kampanya hakkında bilgilendirme çalışmalarına hız verilmiş, bu kapsamda İl Müdürlüğümüzce bastırılan lifletler yoğun bir şekilde dağıtılmıştır. Bakanlığımızca belirlenmiş program dahilinde İlimizde kullanılmak üzere gönderilen 09.08.2013 miyatlı 25500 doz küçükbaş Brucella aşısı ilçelerimize dağıtılmış ve ekiplerimizce uygulanmaya başlanmıştır. Aşılama sonrası Torul ve Kürtün İlçelerimizdeki yetiştiricilerimizden hayvanlarında yavru atmalar olduğu yönünde şikayetler alınmış olup derhal atık olan sürüler gözetim altına alınmış, atık kuzulardan numune alınarak bölge laboratuvarına gönderilmiştir. Bölge laboratuvarından şu ana kadar gelen sonuçlarda atık nedeni Brucella hastalığı olarak belirtilmiş olup, atık sebebinin aşıya ya da hayvanlarda zaten mevcut olabilecek kronik Brucella enfeksiyonuna mı bağlı olduğu konusunda ileri düzey araştırmalar Ulusal Referans Laboratuvarınca devam etmektedir. Konu hakkında Bakanlığımız yetkilileriyle de görüşülmüş olup 2013 yılı için aşı nedeniyle yavru attığı laboratuvar raporuyla belgelenen hayvanlara destekleme ödemesi yapılmasının öngörüldüğü bilgisi alınmıştır.

 Merkez, Köse, Şiran ve Kelkit İlçelerimizde günümüz itibari ile ciddi bir sıkıntı olmamakla birlikte, aşı uygulanan tüm sürülerin dikkat ve hassasiyetle takip edilmesi yönünde İlçe Müdürlüklerimiz talimatlandırılmıştır. Bu vesileyle küçükbaş hayvanlarına Brucella aşısı yaptıran yetiştiricilerimizi hayvanlarında atık meydana gelmesi halinde ilgili İl/İlçe Müdürlüğümüze mutlaka müracaat etmelerini duyuruyor, konunun tarafımızca büyük bir dikkatle takip edildiğinin bilinmesini kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.

 Kamuoyuna saygıyla duyurulur.06.02.2013

Kaynak: Haber29.NET
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 17 Mayıs 2024
İmsak 03:11
Güneş 04:57
Öğle 12:24
İkindi 16:18
Akşam 19:40
Yatsı 21:19