banner333

banner309

Canca’nın Restorasyonu Başlıyor

Gümüşhane turizmi için önemli ve turistleri kent merkezine çekebilecek projelerden biri olan Canca Kalesi restorasyonu için ihaleye çıkılması bekleniyor.

Gümüşhane 29.01.2018, 10:00
Canca’nın Restorasyonu Başlıyor
banner400

Gümüşhane turizmi için önemli ve turistleri kent merkezine çekebilecek projelerden biri olan Canca Kalesi restorasyonu için ihaleye çıkılması bekleniyor.

Edinilen bilgilere göre her türlü proje çalışmasının yapıldığı Canca Kalesi dosyasının Gümüşhane İl Özel İdaresine gönderildi. Gerekli hazırlıkların ardından önümüzdeki günlerde ihale yapılması bekleniyor.

Projeye göre 600 günde tamamlanması planlanan çalışmaların inşaat sezonu ile birlikte başlatılacağı öğrenilirken, proje dahilinde; Yürüyüş yolları, cam seyir terasları, kazı işlemleri, restorasyon çalışmaları, karşılama merkezi, kafe ve lokantalar, iç müze gibi işlemler yer alıyor.

Kaleler Rotası Hem Yöneticilerin Hem de Meraklılarının İlgisini Bekliyor

Öte yandan Gümüşhane’nin Kültür Rotası ve Turizm Keşif Rehberi adlı kitapçıkta detaylı olarak anlatılan Kale rotası hem yöneticilerin hem de meraklılarının ilgisini bekliyor. Yapılacak etkinlikler ile hem yürüyüş, hem fotoğraf meraklılarının ilgisini çekebilecek görsel güzelliklere sahip rota için harekete geçilmesi gerekiyor.

 Kitapçığın 30’ncu sayfasında yer alan açıklamada şu ifadelere yer veriliyor;

Kaleler Rotası

“Gümüşhane bölgesi, jeopolitik yapısı itibarıyla özellikle askeri ve ticari amaçla kullanılan önemli bir geçiş noktasında yer alıyor. Gerek kuzeygüney gerekse doğubatı istikametindeki eski Roma yolları üzerindeki bir kavşakta yer alması ve tarihi ipek Yolu Rotası ana güzergâhlarından birini oluşturması; güvenlik ve kontrol açısından bölgede kaleler inşa edilmesinin ana nedeni. İl sınırları içerisinde toplam 14 kale ve 8 gözetleme kulesinin varlığı bunu kanıtlıyor.

Kaleler rotasının ana omurgasını Bağlarbaşı semtinde Akçakale (17 km), Harşit Vadisi’ne yüksek bir tepeden bakan Canca (8 km), Dörtkonak köyünde Edre (33 km), Gümüşhane – Bayburt karayolu üzerinde Keçi  (20 km), Gümüşhane – Erzincan yolu üzerinde Kov (28 km), ilçe merkezinin kuzeyinde Övündü (17 km), Dibekli köyünde Kodil (19 km); Kelkit ilçesine 7 kilometre uzaklıktaki Babakonağı Geremez, Kürtün ilçesi Özkürtün beldesinin 4 kilometre kuzeyinde Süme, Şiran ilçesinin 26 kilometre güneydoğusuna konumlanan İntaşı/Balıkhisar, Torul’un 23 kilometre kuzeybatısındaki Demirkapı/Ermük, Torul ilçesine 37 kilometre uzaklıkta Kopuz, 29 kilometre mesafedeki Yalınkavak, sarp bir kaya kütlesi üzerinde Harşit Çayı ve Torul ilçesini gözleyen Torul kaleleri oluşturuyor.

İsteyenler ayrıca Altınpınar, Cebeli, Eymür/Bahçelik, Gökçeler, Kalecik, Krom, Olucak, Övündü yerleşimlerindeki gözetleme kulelerini fotoğraflayabilirler.”

Kaynak: Gümüşkoza Gazetesi
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 03:47
Güneş 05:22
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:18
Yatsı 20:46