banner333

banner309

Başörtüsüyle Avukatlık Serbest

DANIŞTAY’IN avukatların mahkemede başörtüsü yasağını kaldırması kararına Gümüşhane Baro Başkanı İsmail Taştan’dan takdir ve tebrik geldi. Taştan, “Her şeyden önemli olan hak ve özgürlüklerin önündeki engellerin kaldırılmasıdır. Karar olumludur ancak yeterli değildir” dedi.

Gümüşhane 25.01.2013, 15:12
Başörtüsüyle Avukatlık Serbest
banner400

  GÜMÜŞHANE-Bayburt Bölge Barosu Başkanı Avukat İsmail Taştan, Danıştay’ın avukatların duruşmalara başörtüsü ile girmelerine engel olan yasakla ilgili aldığı yürütmeyi durdurma kararını olumlu bulduklarını fakat bu kararın yeterli olmadığını söyledi. Yaptığı açıklamada, kararın nihai bir karar olmadığını, mahkeme sonucunda verilecek kararın daha önemli olduğunu kaydeden Taştan, “Her şeyden önemlisi hak ve özgürlükler önündeki engellerin yasalar ile kaldırılması gerekir. En başta anayasal düzenleme yapılması uygun olacaktır.” tespitinde bulundu.

Baro olarak her zaman özgürlüklerden yana olduklarını ifade eden Taştan, özgürlükler konusunda pozitif yasaların tamamını desteklediklerini belirterek, bu konunun bir mahkeme kararıyla değil de anayasayla daha sağlam bir zemine oturtulması gerektiğini ve halkın siyasilerden beklentisinin de bu olduğunu söyledi. Toplumun konsensüsünü sağlayan mukavele olan anayasanın vatandaşların hak ve özgürlüklerini din ve vicdan hürriyetini bir başkasının hayatına müdahale etmeyecek ölçüde genel bir düzenleme ile çözüme kavuşturması gerektiğini dile getiren Taştan, şunları söyledi: “Aksi halde muğlak değerlendirmeler uygulamanın her yöne çekilmesine sebep olacaktır. Uygulayıcının zihniyetine göre farklı uygulamalar olacaktır. Hayatın bu alanında farklı uygulamalarla toplumsal çatışma ortamına zemin hazırlanmış olacağı kanaatindeyiz. Bu nedenle bir an önce sivil anayasa hazırlanmalı hak ve özgürlükler teminat altına alınarak toplumsal barış istikrara kavuşturulmalıdır. Ayrıca tüm kamusal alanlarda da başörtüsü serbestliği sağlanmalıdır. Toplumsal barış için bu elzemdir.”

Kaynak: Kaynak: Günebakış Gazetesi
Yorumlar (1)
güller yıldız. 11 yıl önce
bundan yıllar önce başörtülü olarak mesleğimi yaptığım gerekçesi ile gümüşhane barosu adımı oybirliği ile baro levhasından silmişti. ardından çok elim olaylar da yaşandı. danıştay kararını da baro başkanının açıklamasını da buruk bir sevinç ile karşıladım. aslında herhangi yasal bir düzenleme yapılmadı,20 yıl öncesine göre değişen tek şey konjoktür. 20 yıl önce başörtülü avukatın mesleğini ifa ederken içinde bulunduğu yasal durum ile şimdiki arasında hiçbir fark yok. Başörtülü avukat o gün ne kadar haklı ise bugün de en çok o kadar haklı. haklılık konusunda hiçbir zaman tereddüt etmedim. sadece , Hakkın açık olması için bunca yılın ve bunca acının yaşanması gerekmezdi. Eğer konunun aktörleri sırf hakkaniyeti ve hukuku gözetmiş olsalardı.
2
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 04:38
Güneş 06:04
Öğle 12:32
İkindi 16:03
Akşam 18:50
Yatsı 20:11