banner333

banner309

10’lar Sandığa Gitmeyecek

Torul ilçesine bağlı Musalla Vadisinde bulunan 10 köyün Torul'dan ayrılarak Gümüşhane Merkezine bağlanmak istemesini kabul etmeyen siyasi iradeye tepkiler sürüyor.

Gümüşhane 15.10.2016, 12:39 15.10.2016, 12:45
10’lar Sandığa Gitmeyecek
banner400
Torul’dan ayrılıp Gümüşhane merkez ilçeye bağlanmak isteyen köylüler öfkeli.


Torul ilçesine bağlı Musalla Vadisinde bulunan; Bahçelik, Arılı, Kalecik, İnkılâp, Günay, Işık, Kocadal, Gülaçar, Dedeli ve Yalınkavak Muhtar ve köylüleri, yüzde 95,6’lık referandum oyuna rağmen Gümüşhane İl Genel Meclisinin aldığı “Red” kararını, temsili referandum sandığını yakarak kınadı. Köylüler olumsuz görüş ile ilgili olarak yerel siyaseti ve siyasetçiler sorumlu tuttu.

10 köyün muhtarı ve vatandaşlar, yüzde 95,6 EVET kararını yok sayan siyasi iradeyi eleştirerek, “Madem oylarımızın bir kıymeti yok, bundan böyle sandığa gitmeyeceğiz” dedi.

Mücadelenin devam edeceğini belirten 10 köy muhtarı toplu halde Ankara’ya gitme programı yapıyor.10 köy muhtarı hem Valiyi hem siyasileri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a şikâyet ederek, yüzde 95,6’lık irademiz yok sayıldı diyecek.

Vadi halkı bir daha sandığa gitmeyecek

Gümüşhane’de Torul ilçesinden ayrılarak merkez ilçeye bağlanmak isteyen köylüler, İl Genel Meclisi’nin aldığı karara tepki gösterdi.

Gümüşhane’nin Torul İlçesine bağlı Musalla Vadisinde bulunan 10 köyün (Bahçelik, Arılı, Kalecik, İnkılâp, Günay, Işık, Kocadal, Gülaçar, Dedeli ve Yalınkavak köyleri) halkı ve muhtarları; Gümüşhane İl Genel Meclisinden çıkan ret kararı üzerine iradelerinin hiçe sayıldığını ifade ederek iradelerinin geri verilmediği sürece bir daha sandığa gitmeyeceklerini açıkladı.

Torul ilçesinden Merkez ilçeye bağlanmak isteyen ve Geçtiğimiz günlerde Gümüşhane İl Genel Meclisi tarafından ayrılma isteğine olumsuz görüş verilen 10 köy halkı ve muhtarları İnkılap Köyü Musalla Merkez Camii önünde toplanarak basın açıklaması yaptı. Vatandaşlar temsili referandum sandığını ve yüzde 95,6 Evet yönünde kullandıkları oylarını temsil eden zarfı yaktılar.

10 Köy adına yapılan açıklamayı Günay Köyü Muhtarı Kader Çubukçu okudu.  Çubukçu açıklamasında köy muhtarları olarak azami hassasiyet gösterdiklerini, köylülerin her talebinin kendileri için görev niteliğinde olduğunu söyledi.

Toplanma sebeplerinin 10 köye bağlı vatandaşların Gümüşhane’ye bağlanma talebi olduğunu kaydeden Çubukçu, “Başta coğrafi konumu olmak üzere pazar ilişkisi ve sosyal ilişkiler bakımından zaten Gümüşhane’ye bağımlı durumda olan vadinin Torul ile tek ilişkisi mülki bağıdır. Halkımızın bu talebi bizler için yıllar öncesinde köy, ilçe ve il sınırları çizilirken yapılan bir hatanın düzeltilmesi için başvuru niteliğinde olmuştur ve süreç başlamıştır. Biz demokrasinin temsilcileri olarak halkımızın; Torul’dan ayrılarak Gümüşhane Merkez e bağlanma taleplerini dinledik.  Gerek köy halkı ile gerek kendi aramızda gerekse de mülki idare ile yaptığımız mütalaalar sonucu halkımızın ayrılma taleplerini, gerekçeleri ile beraber 15 Aralık 2015 tarihinde yaptığımız başvuru ile Torul Kaymakamlığına bildirdik” diye konuştu.

Demokrasi ve hukuk kuralları çerçevesinde gerekli bütün prosedürler yerine getirdiklerini ifade eden Çubukçu, “Bu yolda şamalar kat edilmiş ve 10 köyün ayrılma talebi demokrasilerin vazgeçilmesi olan seçimle yani referandum ile halka sorulmuştur. Vadi de yaşayan halkın haklı ayrılma talepleri referandum sonucu ile taçlandırılmış ve vadimizde bulunan 10 Köyün halkı yüzde 95,6’lık yüksek bir oranla ”EVET Torul’dan ayrılıp Gümüşhane Merkeze bağlanmak istiyoruz” demiştir. Yüzde 95,6’lık oranda sergilenen halk iradesi sonrası vadi halkı Torul’dan ayrılıp Gümüşhane Merkeze bağlanma isteklerinin yerine getirileceğine kesin gözü ile bakmıştır. Çünkü vadi halkı demokrasinin hakim olduğu ülkemizde halkın iradesinin her şeyin üstünde olduğunu iyi bilmektedir. Çünkü vadi halkı  ”Milletin üstünde bir güç tanımam” diyen Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a tıpkı Gümüşhane merkeze bağlanmak istediği referandum sonucu gibi yüzde 95,6 oranında güvenmektedir. Fakat Vadi halkının göstermiş olduğu bu irade Gümüşhane İl genel Meclisinde yapılan oylamada hiçe sayılmıştır” dedi.

Gümüşhane İl genel meclisi ve encümen üyelerinin verdikleri kararla birlikte ülkede demokrasinin olmadığını, milletin gücünün üstünde bir başka güç olduğunu savunduklarını belirten Çubukçu, yaptıkları oylama sonucunda bu düşüncelerini açıkça ortaya koyduklarını söyledi.

14 Meclis üyesi ve encümenden 11’i hayır diyerek yüzde 95,6’lık iradeyi hiçe saydığını ve halkın ayrılma talebini baltaladığını kaydeden Çubukçu, gerekçe olarak ise kurulan ne olduğu bilinmeyen bir komisyonun sözde raporunun gösterildiğini ifade etti.

10 Köy’de yaşayan vatandaşların haklı olarak “Madem referandumun bir önemi yok idi neden önümüze sandık koydunuz?” sorusunu sorduğunu aktaran Çubukçu, “Şunu özellikle belirtmek isteriz ki başta Gümüşhane Milletvekilleri ve Sayın Valimiz olmak üzere Bütün il genel meclisi Üyeleri, encümenler ve bütün yöneticiler 10 köyün ayrılma taleplerinde ne kadar haklı olduklarını iyi bilmektedirler. Fakat yapılan görüşmelerde 10 Köyün ayrılma talebine onay verilmesi durumunda il genelinde benzer taleplerin olacağından kaygı duyduklarını dile getirmektedirler. Başta Sayın Milletvekillerimiz ve Sayın valimiz olmak üzere il genel meclisi üyeleri, encümenler ve bütün yöneticilerimize önerimiz şudur. Vücutta Kan gren olma durumu olan bir organ var ise en mantıklı çözüm o organa kan gitmesini sağlamaktır. Benzer talebi olan köy, ilçe vb. her ne kadar yerleşim yeri var ise oturup, konuşup, çalışıp insanların bu taleplerine kulak verin” diye konuştu.

Siyasetçi ve yöneticilere seslenen Çubukçu, “Ortada bir yanlış varsa bu yanlışı düzeltmek siz yöneticilerin görevidir. Unutmayın ki içişleri bakanlığı görevini yürüten Sayın Süleyman Soylu yanlış çizilen sınırların düzeltilmesini sağlayacak erdemliğe sahiptir. Unutmayın ki son yıllarda demokrasinin zirve yaptığı ülkemizde halk iradesinin üzerinde bir irade olamayacaktır. Unutmayın ki iç işleri bakanlığı bu duruma sizler gibi at gözlüğü ile değil şeffaf ve gerçekçi bir biçimde bakacak ve vadi halkının çalınan iradesini geri teslim edecektir” ifadelerini kullandı.

Mücadelelerinin devam edeceğini dile getiren Çubukçu, yollarına çıkacak her taş parçasını hukuk kurallarına riayet etmek koşulu ile temizleyeceklerini ve hedeflerine er ya da geç ulaşacaklarına inandıklarının altını çizdi.

Gümüşhane İl Genel Meclisine çağrıda bulunan Çubukçu, “Hiçe sayılan irademiz bize geri verilmedikçe bir daha sandığa gitmeyeceğiz. Süreçle ilgili olarak Sayın Valimizin İçişleri Bakanlığına Halkın talebini destekler nitelikte görüş sunmasını, İçişleri Bakanlığımızın da bu doğrultuda bir karar vermesini ümit ediyoruz” dedi.

Kaynak: Gümüşkoza Gazetesi
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 04:38
Güneş 06:04
Öğle 12:32
İkindi 16:03
Akşam 18:50
Yatsı 20:11