banner333

banner309

Gümüşhane Üniversitesinde Sadak Taşı Geleneği

Gümüşhane Üniversitesi Tarih Bölümü Öğrencisi Halime Korkut, Girişimcilik dersi kapsamında, ders danışmanı Sağlık Yönetimi Bölüm Başkanı Yrd.Doç.Dr.Taşkın Kılıç’ın koordinatörlüğünde Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Tesisler önüne Selçuklu ve Osmanlı Devletinde asırlarca uygulanan Sadaka Taşı geleneğini yaşatmak ve yeni nesillere bu geleneği aktarmak için Sadaka Taşı diktiler.

Gümüşhane Üniversitesi 16.01.2016, 20:30 16.01.2016, 20:31
Gümüşhane Üniversitesinde Sadak Taşı Geleneği
banner400
Kadim medeniyetimizin onlarca asır yardımlaşma geleneğinin en müstesna örneklerini teşkil eden Sadaka Taşı geleneği Gümüşhane Üniversitesinde yaşatılıyor.

Osmanlıda, derdini kimseye anlatamayan fakirler ihtiyacı olduğunda gecenin geç saatlerinde sadaka taşının yanına para almaya gelirlerdi. Parayı aldıktan sonra, kalanını kendisi gibi ihtiyacı olanları düşünme terbiyesi ile bırakır ve sadakayı bırakana kalbinden duasını edip dönerdi. 2 metre boyunda, silindir şeklinde olan bu taşlar, şehir ve kasabalarda cami, çeşme yanı, hastane gibi işlek yerlerde olabildiği gibi, sadakayı alanı da vereni de kimsenin görmeyeceği tenha yerlere de konulurdu.

Bu uygulama ile bir yardımlaşma geleneği olan Sadaka Taşı Gümüşhane Üniversitesi Tarih Bölümü Öğrencisi ve girişimcilik ders sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Taşkın Kılıç’ın öncülüğünde Gümüşhane Üniversitesinde yaşatılmaya başladı.  Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. İhsan Günaydın ve Rektör Yardımcısı Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Muhsin Kalkışım’ın destek verdiği projede, Gümüşhane Belediyesinden taşın yapılması için maddi destek sağlandı. Projenin başlatıldığı ilk günden itibaren sadaka taşına insanların para bıraktığı gözlendi.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 04 Mayıs 2024
İmsak 03:31
Güneş 05:10
Öğle 12:24
İkindi 16:15
Akşam 19:27
Yatsı 21:00