banner333

banner309

11.10.2016, 08:48

FEDAKÂRLIK VE İHLAS

 Ömer Bin Abdulaziz hazretleri kimdir?

İslamın adalet ve takvası ile meşhur valilerinden, Emevî halifelerinin sekizincisi ve Mısır valisi Abdulaziz Bin Mervân’ ın oğludur. Annesi, Hazret-i Ömer’ in oğlu Asım’ ın kızıdır. 679 (H. 60) senesinde Medine’ de doğdu.

Ömer Bin Abdulaziz’ in yaşamış olduğu güzel bir hikâyeyi sizlerle paylaşacağım. Bu hikâyeyi Ömer’ i tanıtmadan paylaşmak olmazdı. Tanıtma evresini kısa ve yeterli bilgiler paylaştığımı düşünüyorum. Daha detaylı bilgi edinmek için sizleri araştırıp, öğrenmeye davet ediyorum…

………………………

Arife günüydü, Ömer bin Abdulaziz’ in kızları yanına gelirler.

Baba diyerek seslenip şöyle derler: “ Yarın bayram günüdür. Çevremizdeki kadın ve kızlar, siz Emirü’ l Mümininin çocuklarısınız ve üstünüz başınızda bir şey yok diyorlar ve bizi kınıyorlar. En azından beyaz renkli bir giysimiz olmalı. ” ve ardından ağlamaya başladılar.

Ömer, kızlarına bakar ve bu duruma dayanamaz. Hazine işlerine bakan adamı çağırarır.

Ömer: Bana bir aylık peşin avans ver.

Adam: Ey Müminlerin Emiri, Beytü’ l maldan aylığını hak etmeden alıyorsun. Bir ay daha yaşayacağından emin misin ki? Bir aylık peşin istiyorsun.

Ömer hayret eder ve duraklar.

Ömer: Ey insan, senin söylediğin çok yerindedir. Allah’ın bereketi üzerine olsun.

Daha sonra kızlarına dönerek, kızlarının isteklerinden vazgeçmelerini ve nefislerine hâkim olmalarını ister. Hemen ardından neden böyle dediğinin açıklamasını şu şekilde ifade eder; cennete girmek o kadar kolay bir iş değildir.

………………………

Hikâyenin son demlerine gelirken, aklımdaki düşünce dalgaları beni “Cennet ucuz değil cehennem dahi lüzumsuz değildir.” cümlesinin sahillerine savuruyor. Evet, Üstat Bediüzzaman hazretleri ne güzel demiş, öyle değil mi? Yerinde ve çok hakikatli bir cümle. Fedakârlık ve İhlas ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi.

Nasip oldukça ilerleyen haftalarda Ömer Bin Abdulaziz gibi daha nice şahsiyetleri de hikâyeleriyle birlikte kalemime konu olarak alacağım. Değerlerimizin farkına varıp gün yüzünü aydınlatma zamanı geldi ve geçiyor, bence…

Gümüşhane Dernekler Federasyonu

Gençlik Kolları Başkan Vekili

Mak. Yük. Müh. Burhan GÜL

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 04:39
Güneş 06:05
Öğle 12:32
İkindi 16:03
Akşam 18:49
Yatsı 20:09