banner333

banner309

Bedri Yaşar, Yeni Evim Kampanyası üst gelir grupları için

Emlak 27.01.2023, 08:47
Bedri Yaşar, Yeni Evim Kampanyası üst gelir grupları için
banner400

Gümüşhaneli Milletvekili Bedri Yaşar, başlatılan yeni evim kampanyası kapsamında dar ve orta gelirli vatandaşların ev sahibi olmalarının çok zor göründüğünü belirterek, “Dar gelirli insanların, çalışanların, ücretlilerin, devlet desteği olmadan konut sahibi olması hayal bile değil, rüya bile değil. Onun için özellikle devlete ait arsalar üzerine çok sayıda konut yaparak maliyetler düşürülmeli ve bu kesimlerin konut sahibi olmaları sağlanmalıdır.” dedi.

ARSA MALİYETLERİ YÜKSEK

İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yapmış olduğu konuşmada, konut fiyatlarını aşağı çekmek için konut girdilerini aşağı çekmek gerektiğini söyledi. Yaşar, inşaatta arsa maliyetlerinin en büyük girdilerden birisi haline geldiğine de işaret ederek, “Şehirde belli yerlerde neredeyse yüzde 35'in altında kat karşılığı arsa yok. Yüzde 50-60’lardan başlıyor. Yine buna paralel olarak, bugün çimento fiyatları, agrega fiyatları, akaryakıt fiyatları yüzde 64'lük enflasyonun çok çok üzerinde şeklinde konuştu.

İnşaat maliyetlerindeki endeks bir önceki yıla göre yüzde 117 oranında artış gösterdiğine de dikkat çeken İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Samsun Milletvekili Yaşar, konuşmasını şöyle sürdürdü:

ÇEKLER ÖDENEMİYOR

“Daha dün betona ve çimentoya zam gelmiştir. Tonu 1 milyon 200 bin liradan tonu 1 milyon 600 bin liraya çıkmıştır. Ankara'da bugün betonun metreküp fiyatı 1.250 TL/metreküpe yükselmiştir. Şimdi, bu rakamlarla müteahhitler iş yapmaya çalışmaktadır.  Serbest rekabetten eğer iş almışsa para kazanma şansları sıfır. Yani bugün, özellikle, çekleri yazılanlar, dönenler, çekten dolayı içeriye girenler, her birinize geliyordur, ‘Hani biz de af bekliyoruz, ekonomik suça ekonomik ceza olur. Niye bizi bu sıkıntılara sokuyorsunuz?" diye bir sürü mesajları sizler de alıyorsunuz. Dolayısıyla bu rakamları aşağı çekemeden ve bu sorunları çözmeden konut fiyatlarını açığa çekme şansınız yok.

KÜÇÜK FİRMALAR İŞİN DIŞINDA

Ankara için söyleyeyim. Konut almak isteyen vatandaşımız 0,79’dan yaklaşık 3 milyon lira kredi kullanmak istiyor. Yüz seksen ay da vade var. Yani yaklaşık aylık ödeyeceği miktar 31 bin TL. Yüzde 30'u aşan kısmı için destek verilecek. Yani bugün 65 bin TL geliri varsa bunun yüzde 30'u yani 19.500 TL'yi aşan kısmı için vatandaşa destek olunacak. Türkiye'de 65 bin TL geliri olan kaç tane memur var, orta gelir sınıfında vatandaş var?

Ayrıca başlatılan yeni evim kampanyası kapsamında küçük ve orta boy firmaların konut satmaları mümkün görünmemektedir. Niye satamazlar? Bu firmalar 3 milyon lira krediyi kullandırdığını göstermek için diyelim ki iki yıldır inşaat yapıyorsa eski maliyetlerden girdisi var yani dairenin ona maliyeti eski rakamlarla bin lira, 3 bin lira gösterdiği zaman 2 bin liranın vergisini ödeyecek. Enflasyon muhasebesini getirmediğiniz için gerçek maliyetini yakalayamıyor. Küçük ve orta boy firmalar bu işin dışında bırakılmıştır.

GAYRİMENKÜL YATIRIM ORTAKLIĞI

Bu işin içine dahil edilen firmalar sadece vergiden muaf tutulan gayrimenkul yatırım ortaklığından yararlanan firmalardır. Yani gayrimenkul yatırım ortaklıklarında kaça alıp satarsan sat, bir vergi ödemiyorsun. Türkiye’de konut üreten küçük, orta boy 3 milyon firma bulunuyor. Bunlara karşılık sadece 39 tane gayrimenkul yatırım ortaklığı var. Bu kampanyadan sadece bu 39 firma istifade edecek. Onların ellerindeki yapı stokları eritilecek. Konut üretiminin yüzde 45-50'sini sağlayan firmaların bu kampanya kapsamında konut satma şansları maalesef sıfır.”

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Mart 2024
İmsak 04:56
Güneş 06:20
Öğle 12:35
İkindi 15:58
Akşam 18:40
Yatsı 19:59