banner333

banner309

Gümüşhane Eğitim Camiasıyla Buluştu

İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen Gümüşhaneler Okuyor projesi kapsamında Necmettin Tozlu ile “Nurettin Topçu ve Eğitim Felsefesi” konulu söyleşi düzenlendi.

Eğitim 13.12.2018, 08:28
Gümüşhane Eğitim Camiasıyla Buluştu
banner400

İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen Gümüşhaneler Okuyor projesi kapsamında Necmettin Tozlu ile “Nurettin Topçu ve Eğitim Felsefesi” konulu söyleşi düzenlendi.

Gümüşhane Kültür Merkezinde düzenlenen programa Vali Kamuran Taşbilek, İl Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan, Müdür Yardımcısı Mesut Olgun, Kurum Müdürleri, Şube Müdürleri, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan İl Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan, Mehmet Akif Ersoy “Şüheda fışkıracak, toprağı sıksan şüheda.” Mısrasıyla bu toprakların mayasının şehit kanları olduğunu vurgular. Evet, bu topraklar, sadece şehitlerimizin aziz kanlarıyla değil, ilimle, irfanla, imanla da yoğrulmuştur,  Yunus Emre’nin sesiyle, Hacı Bektaş Veli’nin nefesiyle ve cihana nizam verme hevesiyle yoğrulmuştur, Bu medeniyete bizimde bir katkımızın olması düşüncesiyle 2017-2018 eğitim öğretim yılında “Gümüşhaneler Okuyor” projesini hazırlayıp uyguladık. Bu proje kapsamında, kitap okuma saatleri, derleme çalışması, ilimizde kitapla ünsiyeti olan şair-yazar, bilim insanlarımızla söyleşi ve kahvehaneleri kıraathanelere dönüştürme gibi çeşitli faaliyetler düzenledik. Projemizin sonuçlarını değerlendirerek 2018-2019 yılında da revize ederek uygulamaya başladık. Belirlediğimiz hedeflere ve daha ilerilere ulaşabilmeyi umut ediyoruz.” Dedi

Necmettin Tozlu Hayatını İnsana Adamış Bir Bilgedir

Necmettin Tozlu hayatını insana adamış bir bilge olduğunu söyleyen İl Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan,  Yaşamı boyunca insanı anlamaya ve anlamlandırmaya çalışan Tozlu zamanını öğrenmek ve öğretmek için harcamıştır. İnsan, değer ve aile konusunda oldukça hassas olan Tozlu’nun ideali yüksek değerlerle yoğrulmuş insanların oluşturduğu aile ve toplumdur. Zira O’na göre insan değer var eden bir varlıktır. Milli Eğitim Müdürlüğü olarak Tozlu’nun eğitimden felsefeye tüm düşünce ve çabasını önemsiyor bizim için kıymetli olduğunu bir kez daha belirtmek istiyoruz. Bu çerçevede Türk düşüncesinin yerli bilgesi Nurettin Topçu’nun eğitim anlayışının konuşulacağı bu programda kendilerini ağırlamak bizleri bahtiyar etmektedir. Zira eğitimin felsefesiz olmayacağı hem Nurettin Topçu’nun hem de Necmettin Tozlu’nun altını çizdiği önemli husustur.

2023 Eğitim Vizyonunun Odak Noktası İnsandır

İl Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan, “Bakanlığımızın 2023 Eğitim Vizyonunun odak noktası insandır. Yetiştirmek istediğimiz insan profilini ortaya koymadan ve Türkiye’nin eğitimde ihtiyacı olan paradigmayı belirlemeden ruhu, istikameti, gaye ve felsefesi olan bir evrensel pedagoji yaratmamız güçtür. Bu bakımdan, bu toprakların en önemli meselelerinden biri olan eğitim ve felsefeyi konuşmanın, düşünmemize ve düşüncelerimizi harekete geçirmemize vesile olacağı kanaatindeyiz.” Dedi

Okuyacaksınız, okutacaksınız. Kürsüde, minberde, mektepte, üniversitede. İlmin en büyük ibadet olduğunu halka öğreteceksiniz. Diyen Nurettin Topçu’yu ce Topçunun eğitim felsefesini anlatan, bir zamanlar kapısında “ Felsefe bilmeyen giremez” yazılı olan, yetiştirdiği onbinlerle ifade edilebilecek olan öğrencisi, eserleri ve özgün teorileri ile günümüzü, geleceğimizi aydınlatmak adına oldukça önemli bir yere sahip olan Prof. Dr. Necmettin tozlu katılımcılarla buluştu.

Yaklaşık 2 saat süren programda İl Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan Gümüşhaneli Eğitimci Prof. Dr. Necmettin Tozlu ’ya günün anısına hediye verdi.

Prof. Dr. Necmettin Tozlu Kimdir?

Prof. Dr. Necmettin TOZLU 1945 yılında Gümüşhane Merkez Kocayokuş Köyü’nde dünyaya geldi. İlkokulu Kale’de, orta ve lise eğitimini Gümüşhane’de tamamladı.

Ankara Yüksek Öğretmen Okulu Eğitim Bilimleri Fakültesi’nden mezun oldu. Erzurum Atatürk Üniversitesi’ne Pedagoji Asistanı olarak girdi. İsmail Hakkı Baltacıoğlu’nun Eğitim Sistemi Üzerindeki araştırmasıyla doktorasını verdi. Michigan Üniversitesinde araştırma ve incelemelerde bulundu. Eğitim Felsefesi Anabilim Dalında Doçent ünvanını aldı.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Başkanı ve aynı üniversitede Profesörlüğe yükseldi.

Van Yüzüncüyıl Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölüm Başkanı olarak görev yaptı. ”Eğitime Giriş”, “Eğitim Felsefesi”, “Kültür ve Eğitim Tarihimizde Yabancı Okullar”, “Orta Öğrenimde Öğrenci Başarısının Değerlendirilmesi”, “Eğitim Problemlerimiz Üzerinde Düşünceler” konularında eserler yazdı.  Aşık Nuri Baba üzerine bir inceleme kitabı vardır. Türk Felsefe Derneği, Türkiye Yazarlar Birliği, The Philosophy of Education Society üyelikleri bulunmaktadır.

Araştırma konuları arasında; Insan, Toplum, Eğitim ve Devlet gösterilebilir. Özel ilgi alanları kitap okuma, Türk Halk Müziği, Yüzme ve Seyahattir.

Bayburt Üniversitesinde Rektör yardımcılığı ve Rektör danışmanlığı görevinde bulunmuş, emekli eğitimcidir.


 

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 24 Nisan 2024
İmsak 03:49
Güneş 05:23
Öğle 12:25
İkindi 16:12
Akşam 19:17
Yatsı 20:45