banner333

banner309

Gümüşhane'nin ekmeğini yemek bir başkadır!

Gümüşhane Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ali İsmail Daldaban, Gümüşhane Fırıncılar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ne yaptığı ziyarette önemli açıklamalarda bulundu.

Dernek 04.02.2017, 17:48
Gümüşhane'nin ekmeğini yemek bir başkadır!
banner400

Gümüşhane Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Fırıncıların sorunlarını dinledi.

Gümüşhane Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ali İsmail Daldaban, Gümüşhane Fırıncılar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ne yaptığı ziyarette önemli açıklamalarda bulundu.

Gümüşhane’de faaliyet gösteren fırıncıların bir dernek çatısı altında buluşmalarından son derece memnuniyet duyduğunu ifade eden Daldaban, “Ziyaretimiz bir iade-i ziyaret. Geçtiğimiz günlerde Dernek Başkanımız ve üyeleri bizleri ziyaret etmiş ve bir dizi sorunlarını aktarmıştı. Bizde el emeği göz nuru dökerek 300 derece sıcağın karşısında, ekmeğini ateşten çıkaran bu arkadaşlarımızın sıkıntılarını nasıl giderebiliriz düşüncesiyle kendilerini ziyaret ettim” dedi.

Gümüşhane ekmeğinin bu ülkenin en güzel ekmeği olduğunu söyleyen Daldaban, “Gümüşhaneli fırın işletmelerinin yanı sıra Ankara, İstanbul gibi büyük şehirlerde taş fırın ekmeği olarak Vakfıkebir ekmeği, Sürmene Ekmeği, Beşikdüzü Ekmeği satılıyorsa, o fırınların ya ustası ya pişiricisi veyahut hamurkârı mutlaka Gümüşhanelidir, Torulludur. Bu demektir ki Türkiye’nin en iyi ekmeğini biz üretiyoruz” diye konuştu.

“Geçtiğimiz Yıl Zararı Fırıncılarımız Çekti”

Gümüşhane’de ki fırıncıların her şeyin en iyisini hak etiklerin, buna rağmen bölgenin en düşük ekmek fiyatının Gümüşhane’de olduğunu kaydeden Daldaban, “Geçtiğimiz yıl fırıncı arkadaşlarımızın fiyat talebini, küçük bir gramaj düzenlemesi ile geçiştirmiştik. Asgari ücrette olsun, sigorta giderlerinde olsun, un, tuz, kira giderlerinde olsun ciddi artışlar gerçekleştiği halde fiyat olarak düşük, gramaj olarak yüksek olan ekmekte bir iyileştirme gerekiyordu. Geçtiğimiz yıl yaşadığımız zor günlerde FETÖ terörüyle milli bir mücadele verildiği dönemlerde milletin bekası, devletin bekası nedeniyle bizlerde esnaf ve zanaatkârlar olarak fedakârlık gösterdik. Zararı biz çekelim iyileştirmeye gitmedik. Bu millet devletine, bayrağına, milletine ve bayrağına sahip çıkmıştır, bizlerde ayakta durabildiğimiz fiyat artırımına gitmeyerek sürece destek olmak istedik. Ancak artık bıçak kemiğe dayandı. Bu yükü esnafımız kaldıramıyor. Hem vatandaşı hem de fırıncı esnafını mağdur etmeden bir iyileştirme yapmak gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“Fırıncılarımızda Vatandaşımızda Mağdur Olmasın”

Bir iyileştirmenin şart olduğuna vurgu yapan Daldaban, “Bu iyileştirmeyi bölge illerinin fiyatının üstüne çıkmadan, gramaj olarak da altına düşmeden gitmek istiyoruz. Bu konuyu Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız ve Belediye Başkanımız ile istişare ederek, ortak noktada buluşacağız. Gerekirse sayın valimizi de ziyaret ederek Fırıncılarımızın emeğine saygı gösterip, halkımızı da mağdur etmeden bir düzenleme yapmada fayda görüyorum” şeklinde konuştu.

“Zam Talebi Haklı Bir Talep”

Zam taleplerini haklı görmekle beraber fırıncı esnafından talepleri olduğunu belirten Daldaban, “Doğal olarak rekabet olacağını ancak bunun fiyatta değil kalitede olması gerektiğini söyledi. Özellikle büyük marketlere verilen ekmek fiyatına vurgu yapan Daldaban, “Marketlere verilen fiyat neyse benim halkıma da o fiyattan ekmek verilsin. Eğer ki bu marketlere yüzde 30-40 indirimli ekmek verilebiliyorsa orada bir sıkıntı var demektir. Bunun da düzeltilmesi gerekir. Bizler esnaf temsilcileriyiz ancak halka saygı duymak zorundayız. Vatandaşın olmadığı tüketicinin olmadığı yerde hiçbir ticari faaliyet olmaz. Fırıncı arkadaşlarımızda bu konuda kesinlikle bu tür bir indirime gidebilecek durumlarının olmadığını ifade ettiler. Benim halkımın aklında soru işaretleri bırakacak uygulamalara gidildiğinde bizler de zor durumda kalıyor, cevap veremiyoruz” diye konuştu.

“Menşei Belli Olmayan Ekmeklerin Satışına İzin Vermeyeceğiz”

İl merkezi dışından gelen ekmeklerin ciddi bir sorun teşkil ettiğini kaydeden Daldaban, “Bu konuda marketçi arkadaşlarımızla da, başkanlarımızla da, valimizle de görüşeceğiz. Bu durum hem hukuki değil hem de ahlaki değil. Menşei belli olmayan ekmeklerimizin satışına izin vermeyeceğiz. Nasıl biz, fırıncı arkadaşlarımıza fırın olan köylere ekmek vermeyin diyebiliyorsak, dışarıdan da ekmek gelmesini istemiyoruz. Belki gereklerini yerine getirdiğinizde normaldir ancak ahlaki olarak doğru değildir” ifadelerini kullandı.

“Gümüşhane Her Sektörde Kaliteyi Artırmak Zorunda”

Gümüşhane ekmeğinin Türkiye’nin en iyi ekmeği olduğunu tekrarlayan Daldaban, açıklamalarını; “Bu ekmeğin kalitesini hiçbir şekilde düşürmesin ve zirve yaptırsınlar. Hijyeni ile tazeliği ile kalitesi ile.  Fırın işletmelerimiz kaliteden ödün vermesinler. Bizim ekmeğimiz artık ülke genelinde söz sahibi olmaya başladı. Ekmeğimizin tanıtımı için gerekli çalışmaları da yapsınlar. Gümüşhane eğer marka olacaksa her sektörde kaliteyi artırmak zorundadır” ifadeleri ile sonlandırdı.

Kaynak: Gümüşkoza Gazetesi
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 04:39
Güneş 06:05
Öğle 12:32
İkindi 16:03
Akşam 18:49
Yatsı 20:09