banner333

banner309

Kahveci; Gelişimin Yolu Eğitim, Adalet ve İktisat'tır.

Şiran Eğitim ve Kalkınma Vakfı Genel Sekreteri ve Giyad Yönetim Kurulu üyesi Ramazan Kahveci yeni anayasa süreci ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Dernek 12.02.2013, 01:33
Kahveci; Gelişimin Yolu Eğitim, Adalet ve İktisat'tır.
banner400

Kahveci açıklamasında;  Ülkemizin gelişmininin en önemli sac ayakları eğitim, adalet ve iktisattır. Bu üç ayak ne kadar güçlü olursa, o kadar az dışa bağımlılık olur, o kadar güçlü irade oluşur.

Önümüzdeki günlerde yeni anayasa  hazırlıkları yapılacak. Bu konuda STK ların ne seviyede görüşü alınacak, bu irade, ilgili komisyonun gündemine yansıyacak mı bilemiyoruz ancak, bilinmesi gereken şu var ki, Eğitim, Adalet ve İktisat bir ülkenin gücü adına en önemli başlıklardır. Tabii en az bunlar kadar onemli olan başlıklar da vardır. Sağlık, çevre, savunma v.s. ancak, bu 3 maddenin göstergeleri o kadar çabuk görülüyor ki, diğer bütün  başlıkları adeta tetikliyor. 

Eğitimde yol alınmaz ise, bilim, sanayi teknoloji üretilemiyor. Dolayısyla iktisadi programların yaşam bulması mümkün değil. Ancak her şeyden önemlisi önce insan yaklaşımı. Bizim tarihsel ve kültürel dokumuzun hammaddesi inancımızdır. İnanç dünyamız, “insanı yaşat ki devlet yaşasın”  düstüru Şehy Edebali den beri  ezber etmiş  bir milletiz. Lakin,  insanoğlu çiğ süt emmiş. Hataya açık, nefse açık bir beşer. Bireyin hatalarının engellenmesi  toplumsal huzur için eğitim ve müeyyide şarttır. Bunlar birbirlerinin tamamlayıcısıdır. Özellikle başkalarının canına kıyanların adalette karşılığı bu tip vakıaların bir daha olmaması adına caydırıcı olması ile mimkün olacaktır. Bu temin edilemez ise, adalet mülkün değil gücün temeli olur ki, bu durumda hakkaniyet kaybolur.

Son madde ise, iktisadi rotadır. Burada hakim güç günümüzde özel sektörün müteşebbisin elindedir. 

Önünü açan devlet, hükümet programlarıdır. Fırsat eşitliği prensibi esas olmak üzere teşvik eden sistemler, hatta bazı alanlarda sübvanse edilen girdiler burada alınacak yolu hızlandıracaktır. Örneğin hava taşımacılığında kullanılan akaryakıtta düşük KDV oranı olması gibi. Hava taşımacılığı aynı zamanda turizm sektörünün de önünü açmış, THY dünyanın sayılı havayolları arasına girmiştir. Bu şekilde özellikle enerjiye bağlı sektörlerde desteklenecek alanlar hem ithalatın önünü kesecektir hem de istihdam yaratacaktır. Örneğin Porselen sektörü gibi.

Neticede, içinde bulunduğumuz süreçte STK lar adına ülkemizin yeni gelişim rotasında;
Eğitim, Adalet ve İktisat katiyetle revize edilmeli, bu süreçler yeniden yapılanmalıdır, dedi.

Kaynak: Haber29.NET
Yorumlar (1)
AYŞEGÜL YILMAZ 11 yıl önce
eğitim çok önemli ama eğitilmişlerde suç işliyor.bunun çözümü adalet sisteminde tabiki.ama bu sistemler bize dışarıdan siparişle geldiği için çok fazla nir şey yapamayıoruz.adalet ve iktisat teorisine eğitim yanına takviye olmuş. çok beğendim teşekkürler.
2
az bulutlu
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 03:47
Güneş 05:22
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:18
Yatsı 20:46