banner333

banner309

GİAD, Makedonya ve Kosava'dan Umutlu Döndü!

Gümüşhane İşadamları Derneği (GİAD) tarafından Makedonya ve Kosova ülkelerine düzenlenen iş ve kültürel gezisi iş adamlarına ticari faaliyetlerinde yeni kapılar açarken, heyet yaptıkları ikili görüşmeler neticesinde yeni pazarlar keşfetme konusunda Türkiye’ye mutlu döndü.

Dernek 01.05.2013, 19:15
GİAD, Makedonya ve Kosava'dan Umutlu Döndü!
banner400

Gümüşhane Belediye Başkanı Mustafa Canlı, Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay, Gümüşhane işadamları Derneği Başkanı Abdullah Yavuz, Şiran Ak Parti İlçe Başkanı ve işadamı Bekir Kara, Gümüşhane Özel Eğitim Kurumları Genel Müdürü İbrahim Karakoca ve beraberindeki işadamları ile oluşan grup her iki kardeş ülkeye yönelik gerçekleşen ziyaretlerde tarihimiz açısından son derece önemli olan yerler, Türk okulları ve iş fırsatları yerinde incelendi. Ziyaretin ilk durağı Makedonya’ydı. Bu ülkede başta başkent Üsküp olmak üzere Kalkandelen, Gostıvar ve Ohri Şehirlerinde çeşitli incelemelerde bulunuldu. Ayrıca ziyaret kapsamında, Sultan Murad Hüdavendigar'ın 1. Kosova Savaşı sonrasında şehit düştüğü yerde yapılan türbe ziyaret edildi.

 Türk Müteşebbisler tarafından Makedonya’da açılan Yahya Kemal Koleji’ni ziyaret eden heyet burada Yeniyol Kültür ve Sanat Derneği tarafından organize edilen geceye katıldı. Burada hem birbirinden güzel türkü ve şiirleri dinlenildi hem de Makedonyalı öğrencilerin hazırlamış olduğu mini Türkçe olimpiyatlarını izlenildi.


 
Heyet Kosova’nın başşehri Priştine ve bu ülkede bulunan Türk şehri Mamuşa’da çeşitli temaslarda bulundu. Gezide iş ve yatırım fırsatlarını da inceleyen işadamları Üsküp’te bulunan Makedonya Türkiye Ticaret Odasını (MATTO) ziyaret etti.

 Gezi heyeti burada MATTO Başkanı Tuna Eyüp Kahveci, Başkan Yardımcısı Eyüp Uçak ve Makedonya Halkbank Genel Müdürü Necdet Palakcı ile  iş toplantısı düzenledi.  Oda Başkanı Kahveci, Makedonya'daki iş olanakları, Hangi sektörlerde üretim yapılacağını, iki ülke arasındaki vergilendirme, Makedonya’da iş yapmanın avantajları ve gelecekte neler yapabilineceği konular hakkında bilgilendirdi.

 Makedonya’nın bölgenin kavşak ülkesi olduğu ve Avrupa’yı doğudan, batıya bağlayan yolların Makedonya’dan geçtiği belirten Oda Başkanı Kahveci; Türk müteşebbislerin Makedonya’da birçok yatırım yaptığını ve bu anlamda 1 milyar Euro civarı büyüklüğe sahip bir oda haline geldikleri 2015 yılı sonuna kadar yatırım hacmini 2 Milyar Euro’ya çıkarmaya hedefleyerek Türkiye’den iyi işletmelerin gelerek yatırım yapmasını ve her türlü konuda kendilerini yardımcı olacaklarını belirtti.

 Makedonya Halkbank Genel Müdürü Necdet Palakcı ise, Gümüşhane heyetine Makedonya’da yürüttükleri bankacılık faaliyetlerinden bahsetti. Makedonya’da yatırım fırsatları, Halkbank’ın verdiği destekler gibi konularda bilgi veren Müdür Palakcı, 28 şubesiyle Makedonya’daki esnaf ve KOBİ’lerin yanında yer aldıklarını ve Makedonyaların dışında Türkiye’den gelen işletmelere bankacılık alanında her türlü desteği sağladıklarını söyledi.

 

Gümüşhane heyetinin sorularının cevaplanması ile devam eden toplantı karşılıklı işbirliği temennisi ile sona erdi.

 

Gümüşhane Belediye Başkanı Mustafa Canlı gezi ile ilgili yaptığı değerlendirmede Yahya Kemal Kolejindeki Makedonyalı öğrencilerin Türkçe seslendirdiği şarkıların takdire şayan olduğunu ve çok duygulandığını belirtti. Hem kültürel değerlerimizi yerinde görmek hem de iş adamlarımıza yeni pazarlar bulmasında önemli bir gezi olduğunu vurgulayan Başkan Canlı; Gezdiğimiz yerlerde hangi yöne baksanız, Osmanlı kültür mirası göze çarpıyor. Hala Osmanlı’nın eserleri dimdik ayakta, Türklere karşı olan sevgileri çok fazla bizleri karşılarında gören yerel halk son derece sıcak ve bir o kadar da kardeşçe davrandı. Çok duygulandık. Hem iş fırsatları hem de Osmanlı döneminden kalan camileri ve medreseleri yakında görmenin çok faydalı olacağına inanıyorum organizasyon için herkese teşekkür ediyorum’ diye konuştu.

 

Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay ‘da bu tür gezilerin çok faydalı olduğunu belirterek organize eden GİAD’a teşekkür etti. Osmanlı Eserlerini ve iş fırsatlarını yerinde incelediklerini ifade eden Başkan Akçay ‘ Makedonya ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin gelişmesinden Makedonya’ya yapılan Türk yatırımlarının hızla artmasının mutluluk verici olduğunu belirtti. Akçay, “Makedonya ile ülkemiz arasında birçok alanda önemli işbirliği potansiyeli bulunuyor. Dost iki ülke arasında, karşılıklı güven ve ekonomik çıkarların sağlanmasına dayanan iş birliklerinin artmaması için bir sebep bulunmuyor Burada, işçilik ucuz Türkiye’den birçok firmanın yatırımı bulunuyor ve çok ciddi işlere imza atıyorlar. Üretim yapacak firmalara büyük kolaylıklar var. Ayrıca buradan Avrupa’ya ihracat da çok kolay. Görüşmelerimiz olumlu geçti. Bundan sonraki süreçte de görüşmelerimiz devam edecek. Umuyorum ki Makedonya ve Kosova bizim için iyi bir pazar olur. Balkan pazarı Türk iş dünyası için cazip bir pazar, işadamlarımızın buralara gitmesi ve pazar araştırmalarında bulunmalarını tavsiye ediyorum.” diye konuştu.
 

Gümüşhane İşadamları Derneği Başkanı Abdullah Yavuz ise yaptığı değerlendirmede;’ İki ülke arasındaki iş fırsatları ile ilgili olarak da yetkililerle neler yapacağımız konusunda fikir alışverişlerinde bulunduk. Gezinin olumlu geçtiğini düşünüyorum. İşadamlarımızı hem Kosova hem de Makedonyalı iş adamları bir araya getirdik. Bu görüşmeleri değerlendirip yatırım noktasında karar verecekler. Bizim öncelikli amacımız Kosova ve Makedonya ülkelerinin ticari ve ekonomik boyutlarını yerinde görmekti. Türk yatırımcıların çalışma şartlarını olumlu ya da olumsuz yönlerini örnekleri ile dinledik. Ülkemizin hızla büyüyen ekonomisinin altında yer alan etkenlerden biri de dışarı açılmak.” dedi.


Kaynak: Haber29.NET
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 03:56
Güneş 05:29
Öğle 12:26
İkindi 16:11
Akşam 19:13
Yatsı 20:39