banner333

banner309

“Coğrafyadan Kültüre Bağ” Programında Araköy Ekmeği Konuşuldu

TRT 2 Ekranlarında Geleneksel Anadolu kültürünü izleyici ile buluşturan “Coğrafyadan Kültüre Bağ” isimli programının bu haftaki konusu, şehrimizin asırlık kültürel değeri olan coğrafi işaretli ürünü “Araköy Ekmeği” oldu.

Kültür Sanat 22.04.2022, 08:44 25.04.2022, 10:19
“Coğrafyadan Kültüre Bağ” Programında Araköy Ekmeği Konuşuldu
banner400

Üniversitemiz Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğr. Gör. Rıfat Pir tarafından TRT 2 ekranlarında yayınlanan programda izleyiciye; Türk mutfak kültüründe ekmekçiliğin yeri ve önemi aktarıldı. Ayrıca Gümüşhane ilinin geleneksel ekmekçilik konusunda ülkemizin ender illeri arasında yer aldığı, ülke genelinde on adet coğrafi işaretli ekmek ürünü arasından iki tanesinin Gümüşhane’de olmasının, şehrin geleneksel ekmekçilik konusunda ne kadar uzmanlaştığını gözler önüne serdiği ifade edildi. Belirtilen geleneksel özgünlüğün bir kültür öğesi olarak günümüze tam anlamıyla aktarılamamasının en önemli sebebi olarak ise ekmekçilik alanındaki endüstriyelleşme olarak gösterildi.

Programın ilerleyen dakikalarında ise Araköy ekmeğinin tarihsel süreci, geleneksel yapım aşamaları ile Anadolu’nun diğer coğrafyalarında yapılan ekmeklerden ayıran özgün özellikleri hakkında bilgiler verildi.

Yöresel ürünlerin tanıtımı ve pazarlanmasının ürünü yaşatacağına değinen Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek; “Ülkemizin dört bir köşesi yöresel ürün çeşitliliği bakımından oldukça zengin bir kültüre sahiptir. Özellikle de Gümüşhane ilimiz kendine has doğası, iklim özellikleri, bitki örtüsü, tüketim alışkanlıkları ve diğer coğrafi özellikleri gibi birçok nedenden dolayı yöresel ürün çeşitliliğinin en fazla olduğu yörelerimizdendir. Kültürel değerlerimizin gelecek kuşaklara aktarılması için özellikle etkili bir tanıtım ve pazarlama imkanı sağlanmalıdır. Araköy Ekmeği de ilimizin yaşatılması gereken önemli kültürel değerleri arasında yer almaktadır. Gümüşhane Üniversitesi olarak ilimizin kültürel, tarihi ve coğrafi değerlerini her daim yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla çeşitli programlar ve bilimsel çalışmalar düzenlemeye devam ediyoruz. Bu amaçla da Üniversitemiz Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğr. Gör. Rıfat Pir’in Anadolu’muzun geleneksel kültürlerini, ürünlerini izleyiciyle buluşturan ‘Coğrafyadan Kültüre Bağ’ adlı programda verdiği bilgileri değerli buluyor, katkılarından dolayı da kendisine teşekkür ediyorum” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 04:38
Güneş 06:04
Öğle 12:32
İkindi 16:03
Akşam 18:50
Yatsı 20:11