banner333

banner309

TEMA Vakfı Toğrağa Saygı Yürüyüşü Düzenleyecek

TEMA Vakfı Gümüşhane Şubesi Toğrağa Saygı Yürüyüşü Düzenleyecek

Gümüşhane 27.11.2014, 08:28 27.11.2014, 08:37
TEMA Vakfı Toğrağa Saygı Yürüyüşü Düzenleyecek
banner400

TEMA Vakfı Gümüşhane Temsilcisi Yusuf Oral yaptığı açıklamada:

 TEMA Vakfı Gümüşhane Temsilciliği olarak ilimizde yaklaşık bir yıldır faaliyet göstermekteyiz. İl temsilciliği olarak yaptığımız tüm çalışmalarda doğal kaynaklarımıza dikkat çekmek her zaman ilk amacımız olmuştur.



Kasım ayı içerisinde bulunan ''Erozyonla Mücadele Haftası'' kapsamında doğal kaynaklarımızdan belki de en önemlisi olan toprak için ülke genelinde  farkındalık etkinlikleri düzenlenmektedir. Bu kapsamda ilimizde de 29 Kasım Cumartesi günü Saat 13:00 da Gıda Tarım ve Hayvancılık il müdürlüğü önünden başlamak kaydı ile 13:30 da Fatih Parkında yapılacak basın açıklaması ile son bulacak olan ''Toprağa Saygı Yürüyüşü'' düzenlenecektir.


Geleceğimiz olan toprak, tarım alanlarımızın yüzde 59'unda, meralarımızın yüzde 64'ünde ve orman varlığımızın yüzde 54'ünde erozyon görülmektedir. En yaygın ve etkili erozyon türü olan su erozyonuna ise ülke topraklarının yüzde 90'ı maruz kalmaktadır.

Toprak ekosisteminin en hayati kısmı, toprağın üst kısmıdır. Çünkü bitki beslenmesinde büyük önemi olan organik maddelerin biriktiği, ayrıştığı ve su ile birlikte bitkinin köklerine ulaştığı yer burasıdır. Erozyon sonucu ülkemizde her yıl ortalama 1mm, 10 yılda 1 cm toprak kaybediyor. 1 cm kalınlığında bir toprak tabakasının oluşması için en az 300 ile 1000 yıl arasında bir süre gerekiyor. Daha somut bir örnek vermek gerekirse erozyonla her yıl kaybettiğimiz verimli topraklarımız Kıbrıs'ın tamamını 5 cm örtebilecek miktardadır.

Erozyon dışında tarım alanlarımızın, meralarımızın ve orman alanlarımızın amaç dışı kullanımı sonrası da verimli topraklarımız kaybolmaktadır. İnsan yaşamı için en önemli öğe gıda iken, sağlıklı gıda için de en önemli öğe topraktır. Bu nedenle toprağımızı başta erozyon olmak üzere tüm olumsuz etkilere karşı korumak gelecek nesillerimize bırakacağımız en iyi miras olacaktır.

29 Kasım Cumartesi günü Saat 13:00 da Gıda Tarım ve Hayvancılık il müdürlüğü önünden başlamak kaydı ile 13:30 da Fatih Parkında yapılacak basın açıklaması ile son bulacak olan ''Toprağa Saygı Yürüyüşü'' ne ilimizde bulunan tüm sivil toplum kuruluşlarını, ilgili kurum ve kuruluşları, TEMA Vakfı gönüllülerimizi, toprakla iç içe yaşayan köylülerimizi, tüm doğa severleri ve Gümüşhane Halkını davet ediyoruz.

Toprak dedemiz Sayın Hayrettin KARACA bir sözünde '' bir çok önemlidir, bir olmadan bin olmaz''  demektedir.  Bu nedenle toplumsal farkındalık oluşturmak adına yapacağımız bu etkinliğimize bir kişi olarak katılmanız yaşanılabilir bir dünya için gönüllü olduğumuz bu yolda bize güç verecektir, dedi

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 23 Nisan 2024
İmsak 03:51
Güneş 05:25
Öğle 12:25
İkindi 16:12
Akşam 19:16
Yatsı 20:44