banner333

banner309

Sena Kaleli,Gümüşhane'deki Kanser Vakalarını TBMM Gündemine Taşıdı

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Bursa Milletvekili Sena Kaleli, sorumlusu olduğu Gümüşhane’yle ilgili sorunların Ankara’da takipçisi oldu.

Gümüşhane 23.01.2013, 08:39
Sena Kaleli,Gümüşhane'deki Kanser Vakalarını TBMM Gündemine Taşıdı
banner400

 Ocak ayının ilk haftasında Gümüşhane’de ziyaret ve incelemelerde bulunan Sena Kaleli, burada kendisine iletilen sorunlar arasında yer alan Kanser vakalarını TBMM gündemine taşıdı. İnsan sağlığının her şeyin üstünde olduğunu belirten Kaleli, esnaf ve vatandaşlarla yaptığı görüşmelerde “Gümüşhane’nin kanser vakalarında ve bu vakalara bağlı ölümlerde Türkiye 5’ncisi” olmasının nedenlerinin araştırılması ve bu doğrultuda çözümler üretilmesi için TBMM Başkanlığına önerge verdi. Sağlık Bakanı Recep Akdağ tarafından yanıtlanması istenen önergede Gümüşhane’deki kanser olaylarının yıllar itibarıyla seyri ve bunun nedenleri soruldu. Bakanlık tarafından verilen yanıtların da Gümüşhanelilerle paylaşılacağını belirten Kaleli, sorunun takipçisi olacağını söyledi. CHP’li Sena Kaleli’nin önergesinde şu sorulara yer verildi.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

             Aşağıda yazılı sorularımın Anayasa’nın 98 ve TBMM İçtüzüğü’nün 96. Maddesi gereğince Sağlık Bakanı Prof. Dr. Sayın Recep AKDAĞ tarafından yazılı olarak yanıtlanması konusunda gereğini arz ederim.

            Saygılarımla.  

                                                                                                                           Sena KALELİ

                                                                                                                         Bursa Milletvekili

 

            Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümünün TUBİTAK desteği ile başlattığı “Türkiye Gerontoloji Atlası” araştırması sonuçlarına göre Gümüşhane, ülkemizde kansere bağlı ölümlerin en yüksek olduğu 5 ilimizden biridir. 2012 Mayıs ayında açıklanan bu sonuç Gümüşhane’de büyük bir tedirginlik yaratmış ve çeşitli sivil toplum örgütleri bu durumun nedenlerinin araştırılması için Hükümet, Sağlık Bakanlığı ve TAEK başta olmak üzere çeşitli kurumlara çağrıda bulunmuşlardır. Ancak bu güne kadar konuyla ilgili herhangi bir araştırma yapılmadığı gibi bir açıklama da yapılmamıştır. Bu bağlamda;

 1-      Bakanlığınızca çıkartılmış iller bazında ölüm oranlarını içeren bir kanser haritası var mıdır? Böyle bir çalışma yapıldıysa ülkemizde kanser ölüm oranlarına göre iller nasıl sıralanmaktadır?

 2-      Ölüm oranlarında ilk 10 sırayı oluşturan illerde görülen en sık kanser türleri nelerdir?

 3-      Gümüşhane merkez ve ilçelerinde düzenli olarak radyasyon ölçümü yapılmakta mıdır? Yıllık Eşdeğer Doz  (YED) oranlarına göre radyasyonun Gümüşhane’de insan sağlığı üzerinde bir etkisinin olup olmadığı araştırılmış mıdır?

 4-      Gümüşhane’de son 20 yıl içinde tespit edilen kanser vakası sayısı kaçtır? Bu vakalardan kaçı ölümle sonlanmıştır?

 5-      Gümüşhane’de yıllara göre görülen en sık kanser türleri hangileridir?

 6-      Gümüşhane’deki kanser vakalarının nedenleri konusunda bir çalışma yapılmış mıdır? Bakanlık olarak bu konuda akademik çevrelerle birlikte bir çalışma başlatmayı düşünüyor musunuz?

 

 

Kaynak: Haber29.NET
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 03:45
Güneş 05:21
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:19
Yatsı 20:48