banner333

banner309

Kafkas Ana Arı Üretim Merkezleri İlimize Kazandırıldı

Türkiye’nin en zengin endemik bitki çeşitliliğine sahip iller arasında olan Gümüşhane’de arıcılığa yönelik yatırımlar ve desteklemeler her geçen gün artıyor.

Gümüşhane 01.12.2018, 09:00
Kafkas Ana Arı Üretim Merkezleri İlimize Kazandırıldı
banner400

Türkiye’nin en zengin endemik bitki çeşitliliğine sahip iller arasında olan Gümüşhane’de arıcılığa yönelik yatırımlar ve desteklemeler her geçen gün artıyor.

Bu kapsamda Gümüşhane İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün hazırlayıp DOKAP İdaresine sunduğu Kafkas Ana Arı Üretim Merkezi Projesi hayata geçirildi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Edip Birşen, Projenin yüzde 100 hibe destekli ve proje bütçesinin  900 bin TL olduğunu belirterek, Kafkas Ana Arı Üretim Merkezi Projesi kapsamında Gümüşhane Merkezde 2, Kelkit’te 2, Torul’da 1, Kürtünde 1 olmak üzere toplamda 6 ana arı üreticisine 3 bin adet 2 bölmeli ana arı çiftleştirme kutusu, 180 adet 6 çerçeveli Ruşet kovan, 3600 kg toz şeker, 900 kg çiçek balı, 600 kg temel petek, 120 adet damızlık arı kolonisi, 240 adet Kafkas arı kolonisi, 360 adet Varroa İlacı, 6 takım ana arı ekipmanları , 360 adet boş arı kovan dağıtımı yapılacağını  ifade etti.

İlimiz zengin ballı bitkiler florası, arı yetiştiriciliğine uygun iklimi, 65 bini aşan koloni varlığı ile tarihten gelen, arıcılık geleneği ve doğal bal arısı gen kaynakları itibariyle büyük bir potansiyele ve arıcılık birikimine sahip olduğunu ifade eden Birşen,  Bu potansiyelin iyi değerlendirilerek koloni başına verimin arttırılması, uygun çevre şartları ile birlikte damızlık vasıflı ve genç ana arı kullanmak ile mümkündür. Bu amacın gerçekleştirilmesi için ana arı üretiminin teşvik edilmesi ile birlikte ana arı yetiştiriciliğinin de kontrol edilmesi ile mümkündür. Arıcılığımızın ihtiyacı olan ana arı üretiminin, sektör haline getirilip, yetiştiricilik ve kalite kontrolü ile ilgili olarak daha etkin çalışmaların yapılması gerekmektedir. Bu proje ile kontrollü ticari maksatla ana arı yetiştiriciliğinde üretim ve yetiştirme tekniği, üretimin ırk ve kalite açısından kontrolünün yapılması amaçlanmıştır. Ayrıca İlimizdeki kolonilerin ana arılarının daha kaliteli anaarılarla değiştirilmesi ve çevre il ve ilçelerin Kafkas anaarı ihtiyaçlarının karşılanması planlanmaktadır dedi.

Kurum bahçesinde düzenlenen törene İl Tarım ve Orman Müdürü Edip Birşen, Ziraat Odası Başkanı Adem Okur,  İl Müdür Yardımcısı Metin Yalvaç, Şube Müdürleri ve projeden yararlanan arı üreticileri katıldı.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 03:56
Güneş 05:29
Öğle 12:26
İkindi 16:11
Akşam 19:13
Yatsı 20:39