banner333

banner309

İranlı Turistler Gümüşhane'yi Transit Geçiyor!

İran'lı turistlerin tatil için geçiş güzergâhı olarak kullandıkları Gümüşhane'de, gerek şehir merkezinde, gerekse yol güzergahında hiçbir noktada duraklama ve konaklama yapmamaları, ilimize ekonomik anlamda getiri ve katma değer sağlamıyor.

Gümüşhane 28.03.2018, 12:00 28.03.2018, 23:13
İranlı Turistler Gümüşhane'yi Transit Geçiyor!
banner400

İran'lı turistlerin tatil için geçiş güzergâhı olarak kullandıkları Gümüşhane'de, gerek şehir merkezinde, gerekse yol güzergahında hiçbir noktada duraklama ve konaklama yapmamaları, ilimize ekonomik anlamda getiri ve katma değer sağlamıyor.

Tatil için Doğubeyazıt-Gürbulak ve Iğdır-Borolan sınır kapılarından Türkiye'ye giriş yaparak Erzurum-Gümüşhane karayolu ile Karadeniz bölgesine gelen ve buradan Türkiyenin çeşitli illerine tatillerini geçirmek amaçlı giden binlerce İran'lı turist, Gümüşhane'yi sadece geçiş güzergâhı olarak kullanıyorlar.

Daha çok İlkbahar'da resmi Nevruz tatillerini Türkiye'de geçirmek amacıyla Erzurum -Gümüşhane karayolunu kullanarak Trabzon'a akın eden ve buradan hava yolu ile Türkiye'nin dört bir tarafına tatillerini geçirmek amacıyla giden binlerceİran'lı turist, tatil için gidiş ve dönüş yolu olarak kullandıkları tarihi ipek yolu güzergahında bulunan Gümüşhane'yi transit geçerek, ilimizi sadece geçiş güzergâhı olarak kullanıyor olmaları,turizm şehri olma noktasında ilerleyen Gümüşhane'mize ekonomik olarak hiçbir getiri ve katma değer sağlamıyor. 

Bu konunun geçtiğimiz yıllarda da Gümüşhane kamoyunda sıkça gündeme getirilmesine rağmen, İran'lı turistlerin, geçiş güzergâhı olarak kullandıkları Gümüşhane'de, gerek şehir merkezinde gerekse yol güzergahında hiçbir noktada duraklama ve konaklama yapmamaları, bu güne kadar Gümüşhane'de iran'lı turistleri şehir merkezine çekebilmek adına gerekli tanıtım, konaklama vb alt yapı çalışmalarının yapılmadığını, gözler önüne seriyor.

Gümüşhane'de, gerek yöneticiler gerekse basın tarafından kamuoyunda sıkça üzerinde konuşulan konulardan biri turizm olmasına rağmen bu konuda, başta İstanbul ve Ankara olmak üzere ülkemizin çeşitli illerde Gümüşhane turizmi ile ilgili fuarlar vb etkinlikler düzenlenirken, ilimizden geçen on binlerce İranlı turisti Gümüşhane'ye çekmek için herhangi bir çaba ve çalışma yapılmıyor olması akıllarda soru işareti olarak kalıyor.

AKILLARDA KALAN BAZI SORULAR:

Gümüşhane'den özellikle Nevruz tatillerinde binlerce İran'lı turist araçlarıyla şehrimizden geçiyormu.?

Ayda kaç İran'lı turist şehrimize uğruyor.? 

Turistleri şehir merkezine çekebilmek adına teknik,fiziki,tanıtım,konaklama,soyal ve kültürel alt yapı anlamda ne gibi çalışmalar yapıldı?

BİNLERCE İRANLI TURİSTİ İLİMİZE ÇEKMEK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Özellikle Nevruz tatillerinde ilimiz transit yolundan geçen binlerce  İran'lı turistin büyük bölümünü bir şekilde ilimize  çekmeliyiz. 

Bu aşamada, Öncelikle ilimizdeki turizm değerlerinin çok iyi tespit edilmesi gerekiyor. Daha sonra yapılacak çok dilli dergi,broşür, reklam ve duyurularla ilimizin yerli-yabancı turistlere tanıtılması gerekiyor. "Acaba diyorum;" 

Şehir geçişi yol güzergâhı boyunca Gümüşhane'mizin tarihi,kültürel  ve doğal güzelliklerinin yazılı olduğu çok dilli, ışıklı veya ışıksız reklam tabelaları  yaptırılamazmı.?

Turistlere hitap eden geleneksel konaklama mekanları yaptırılamazmı?

Turistlerin geçiş güzergâhı olarak kullandıkları Gümüşhane-Trabzon karayolunun Gümüşhane şehir geçişi boyunca, yol üzerinde çok dilli yönlendirme işaret levhaları konularak çift taraflı otopark olarak kullanılan caddelerde sadece turistlerin araçlarını park etmeleri için geçici alanlar tahsis edilip kolaylık sağlanamazmı?

Turizm  değerlerimizin ve geleneksel marka ürünlerimizin yer aldığı çok dilli dergi,broşür vs  basatırılarak veya turistlerin ilgisini çekebilecek değişik çalışmalar ve projeler geliştirilemezmi.?

Bu ve benzeri örneklerin hepsinin yerli yabancı turist müşterileri şehre çekebilmek adına yapılması gereken önemli faaliyetlerler olacak ve bu doğrultuda yapılacak ortak hareket ve projeler, turizm şehri olma yolunda ilerleyen ilimizin tanıtımına, esnafımıza ve turizm sektörümüze güç katacaktır." 

 İLİMİZİN YERLİ YABANCI TURİSTLERE TANITILMASI GEREKİYOR!

Son zamanlarda Arap turistlerinin Karadeniz bölgesine  gösterdikleri yoğun ilgiyi fırsata dönüştürmek ve bu turistleri  ilimize çekmek için, bir an önce  Gümüşhane turizminin tanıtımına yönelik faaliyetlerin artırılması ve ilimizin turistik bir cazibe merkezi haline getirilmesi için gerekli olan çalışmaların hızla yapılarak, böylece turistlerin  ilimize ilgi ve meraklarının harekete geçirilmesi gerekmektedir.

FESTİVALLER TANITIM İÇİN ÖNEMLİ!

Gümüşhane turizminin yerli yabancı turistlere tanıtım faaliyetleri açısından, festivallerin  ve tanıtım fuarlarının  önemin çok büyük olduğunu ve olmazsa olmazımız olduğunu belirtmek istiyorum.

İlimizde yapılan Festival ve tanıtım faaliyetleride komşu ülkelerin kültürel ve sosyal faaliyelerine de yer verilip ve bu ülkelerin basın mensupları da davet edilerek, bu kesimin ilimizde edindikleri izlenimleri, bilgi ve tecrübeleri kendi ülkelerinde paylaşarak, gerek sosyal medyada, gerekse kendi ülkelerinin basınında haber yapmaları, Gümüşhane'nin tanıtımına da önemli ölçüde katkı sağlayacağı gibi, ilimize gelen turist sayısını artıracak ve ilimizde turizm sektörünün gelişimine önemli ölçüde katkı sağlayacağı aşikardır.

Son olarak Gümüşhane'de yaşayan vatandaşlar olarak; fabrika ve ağır sanayinin olmadığı  şehirde turizminin gelişmesi adına çalışmaların hızlandırılarak devam etmesini ve bu konuda somut adımlar atılmasını bekliyoruz 

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 03:45
Güneş 05:21
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:19
Yatsı 20:48