banner333

banner309

İçişleri Bakanlığı, kış mevsimi boyunca trafik güvenliğini sağlamak için genelge yayımladı.

Gümüşhane 23.11.2023, 16:05
İçişleri Bakanlığı, kış mevsimi boyunca trafik güvenliğini sağlamak için genelge yayımladı.
banner400

Genelgede, kış mevsiminin zorlayıcı şartları nedeniyle trafik kazalarının artabileceğine dikkat çekilerek, bu kazaları önlemek için alınacak tedbirler sıralandı.

Genelgeye göre, kış mevsimi süresince yapılacak başlıca tedbirler şunlar:

  • Vali ve kaymakamların başkanlığında trafikle ilgili kurum ve kuruluşların temsilcilerinin katılımıyla toplantı düzenlenerek, kış mevsimi süresince alınması gereken tedbirler belirlenecek.
  • Yoğun kar yağışı, buzlanma, çığ ve heyelan nedeniyle yolun trafiğe kapandığı durumlarda, iller arasında koordinasyon sağlanarak en seri şekilde Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı Kaza Danışma Hatlarına bildirilecek. İl ve ilçe merkezi ile dinlenme tesislerinde bulunan taşıtların karayoluna çıkışlarına müsaade edilmeyecek. Karayolu elverişli hale gelinceye kadar bu güzergâhları kullanacak olan taşıtlar uygun yerlerde bekletilecek.
  • Yerleşim yeri dışındaki karayollarında mahsur kalan sürücü ve yolculara yerel yönetimlerce imkânlar dâhilinde her türlü yardımın ulaştırılması sağlanacak. Gerekirse kamu kurum ve kuruluşlarımıza ait tesislerden istifade etmelerinin sağlanması için gerekli tedbirler alınacak.
  • Şehiriçi ve şehirlerarası yollarda karayolunun trafiğe kapanması veya trafik akımının yoğunlaşması halinde taşıt trafiğinin önceden belirlenen “Alternatif Güzergâhlar”a yönlendirilecek.
  • Şiddetli hava akımına bağlı sis, yanal rüzgar, kar sürgünü, erken ve gizli buzlanma vb. olumsuzlukların yaşandığı ve trafik kazalarına neden olan karayolu kesimlerine gelinmeden önce, megafonla veya led ekranlı panel cihazı bulunan ekip otolarıyla sürücüler uyarılacak. Söz konusu alanlarda ilave tedbirler planlanarak uygulanacak.
  • Ülkemizde tescil edilmiş olsun veya olmasın, şehirlerarası karayollarında yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan taşıtlarda 1 Aralık ile takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği kullanma zorunluluğuna uyulması sağlanacak. Özellikle şehirlerarası yolcu otobüslerinin terminal çıkışında kontrol edilerek eksikliği olanların tamamlamadan çıkış izni verilmeyecek. İl sınırları içerisindeki yollarda kış lastiği uygulamasının yapılıp/yapılmayacağı ile kış lastiği kullanma zorunluluğu için belirlenen tarih aralığındaki sürenin öncesinde ve/veya sonrasında 1’er ay arttırılması konusunun Valilikler tarafından değerlendirilerek alınan kararların kamuoyuna duyurulması sağlanacak.
  • Kış lastiği kullanma zorunluluğu bulunan araçların bu zorunluluğa uymadıklarının tespiti halinde idari para cezasının yanında, araçların lastiklerini uygun hale getirebilecekleri en yakın yerleşim birimine kadar gitmeleri için “İzin Belgesi Ek­2” belge düzenlenerek izin verilecek.
  • Yol ve mevsimsel koşullar nedeniyle kapanan yolların karayolunun trafiğe derhal açılması amacıyla kurtarıcı/çekicilerin güzergâhta uygun yerlerde hazır bulundurulması sağlanacak. Art niyetli şekilde sürücülerden fahiş fiyat taleplerini önleyecek tedbirler alınacak.
  • Kış turizminin gerçekleştirildiği (kayak merkezleri gibi) turizm bölgelerine diğer illerden trafik akışının yoğunlaşacağı değerlendirildiğinden bu illerin güzergâhlarında ek trafik tedbirlerinin alınması sağlanacak.
  • Trafik akım yoğunluğu ve tıkanmaların önüne geçebilmek ve toplu taşımayı özendirmek amacıyla halkın toplu taşıma vasıtalarından yararlanmalarının tavsiye edilmesi sağlanacak.
  • Trafik ekip/timlerine zorunlu haller dışında trafiğin tanzimi ve denetimi dışında görev verilmemesi, akaryakıt kısıtlamasının yapılmaması ve ihtiyaç halinde ek akaryakıt taleplerinin karşılanması sağlanacak.

Genelgede, trafik güvenliğinin sağlanması için vatandaşların da üzerine düşen sorumlulukların olduğu vurgulandı. Vatandaşların, kış mevsimi boyunca yola çıkmadan önce hava durumunu kontrol etmeleri, kış lastiği kullanmaları, güvenli hız limitlerine uymaları, takip mesafesini korumaları, dikkatli ve sabırlı olmaları tavsiye edildi.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 09 Mayıs 2024
İmsak 03:23
Güneş 05:05
Öğle 12:24
İkindi 16:16
Akşam 19:33
Yatsı 21:07