banner333

banner309

Gümüşhane’de İlk Kez Laparoskopik Kolon Ameliyatı Yapıldı

Gümüşhane Devlet Hastanesi’nde ilk kez kolon ameliyatı yapılarak hasta sağlığına kavuşturuldu.

Gümüşhane 06.08.2020, 12:21 06.08.2020, 12:23
Gümüşhane’de İlk Kez Laparoskopik Kolon Ameliyatı Yapıldı
banner400

Gümüşhane Devlet Hastanesi’nde ilk kez kolon ameliyatı yapılarak hasta sağlığına kavuşturuldu.

Genel Cerrahi ve Cerrahi Onkoloji Uzmanı Op. Dr. Ümit Mercan tarafından gerçekleştirilen operasyonda 89 yaşındaki emekli öğretmen Aziz Bayraktar’dan kitle alındı.

Uygulanan operasyon hakkında bilgi veren Op. Dr. Ümit Mercan, “Karın ağrısı ve tekrarlayan kabızlık atakları nedeniyle hastanemiz acil servisine başvuran 89 yaşındaki hastamızda yapılan fiziki muayene, laboratuvar tetkikleri ve karın tomografisi sonucunda kalın bağırsak (kolon) ve ince bağırsağın birleştiği çekum (kör bağırsak) adı verilen bölgede kısmi tıkanıklığa yol açan şüpheli bir kitle tespit ettik. Acil ameliyat ihtiyacı olmayan hastamıza dış merkezde yapılan total kolonoskopide çekumda 5-6 cm’lik kitle görüldü ve alınan biyopsi sonucunda kolon kanseri tanısı koyuldu. Hastamıza dış merkezde açık cerrahi ile ameliyat edilebileceği önerilmiş fakat hastamız bunu reddedip bize güvenerek laparoskopik yöntemle yapabileceğimizi önerdiğimiz hastamız Aziz Bayraktar Gümüşhane Devlet Hastanemizi tercih etmiştir. Bunun üzerine, ameliyat öncesi her ayrıntıya dikkat edilerek yapılan titiz bir hazırlık sürecinin ardından anestezi ekibimizin de yoğun çabası ile büyük merkezlerle kıyaslandığında çok daha kısıtlı imkanlarla, ileri yaşa ve nispeten büyük bir kitleye sahip olan hastamıza laparoskopik kolon cerrahisini Gümüşhane Devlet Hastanemizde ilk kez, 2 saat gibi kısa bir sürede başarıyla uyguladık. Ameliyatta hastamızın tümörüne hiç dokunmadan tümörü de içerecek şekilde kolonun sağ yarısını ve lenf nodlarını tek parça halinde küçük bir kesiden çıkardık. Hastamız ameliyat sonrası süreçte erken ayağa kalkabildi ve ciddi bir ağrısı olmadı. Ameliyattan sonra 1. gün ağızdan gıda alımına başladı ve 3. gün tuvalet ihtiyacını zorlanmadan giderebildi. Yaklaşık 4-5 cm boyutundaki kesi yerinde hiçbir problem gelişmedi ve yarası hızlı bir şekilde iyileşti. Hastamız 5 gün gibi çok kısa bir sürede sağlıklı bir şekilde taburcu oldu” dedi.

Op. Dr. Mercan hastanın patoloji sonucuna göre kemoterapi alıp almayacağının değerlendirileceğini de belirtti.

Hastaneden şifa ile taburcu olan 89 yaşındaki Aziz Bayraktar da “Hastane yönetimimiz başta olmak üzere, Gümüşhanemizde böyle bir ameliyatı başarıyla gerçekleştirerek sağlığıma kavuşmama vesile olan değerli hocam Ümit Mercan’a ve benimle yakından alakadar olan hemşire hanımlara teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Kaynak: www.gumushane.gen.tr
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 04:38
Güneş 06:04
Öğle 12:32
İkindi 16:03
Akşam 18:50
Yatsı 20:11