banner333

banner309

Gümüşhane Üniversitesinden Buluş Rekoru

Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Sağlık Yönetimi Bölümü 3.sınıf öğrencileri Girişimcilik Dersi kapsamında 60 civarında buluş ve 15 sosyal proje gerçekleştirerek Türkiye'de bir ilke imza attı.

Gümüşhane 16.01.2013, 10:00
Gümüşhane Üniversitesinden Buluş Rekoru
banner400

  Girişimcilik dersini anlatan Öğr. Gör. Taşkın Kılıç danışmanlığında sadece teorik bilgi almayan öğrenciler ders süresince dünya ve Türkiye’de ki önemli buluşları inceleyerek buluş ve projelerin nasıl geliştirildiğini öğrendiler. 



Bu kapsamda kendilerine bir hedef koyan öğrenciler "herkesin bir patenti olsun" sloganıyla hareket ederek dönem sonuna kadar danışmanları gözetiminde  gerekli çalışmayı yaparak buluş ve sosyal proje ürettiler. 



Projelerini ve icatlarını alanında uzman jüri karşısında sunan öğrenciler buluşlarına ait patent evraklarını patent enstitüsüne gönderdiler. Daha önce akademisyenler tarafından 6 buluşu bulunan üniversitede bu buluşlarla birlikte buluş sayısı 60'ın üzerine çıktı. 



Sağlık Yönetimi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Sedat Bostan ve Sağlık Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Turgut Şahinöz, üniversite patent sorumlusu, çeşitli alanlarda uzman akademisyenler ve sanayiden uzmanların bulunduğu iki ayrı jüriye sunumlarını yapan öğrenciler jüriden tam not alarak buluşlarını ciddi bir şekilde değerlendirme fırsatı buldular.



Ders danışmanı Öğr. Gör. Taşkın Kılıç'ın verdiği bilgiye Gümüşhane Üniversitesinin ‘Gelişen ve Geliştiren Üniversite’ sloganıyla yola çıktığını, içinde yaşadığımız çağın akıl çağı olduğunu, bu doğrultuda girişimcilik dersi kapsamında öğrencilerin yaptıkları buluş ve sosyal projelerle tüketen bir toplumdan üreten ve içinde bulunduğu topluma katkı sunan bir konuma geçtiklerini, bu buluşlar sayesinde öğrencilerin özgüvenlerinin, başarma inançlarının ve eleştirel bakabilme yetilerinin arttığını aynı zamanda Sağlık yönetimi bölümü ve üniversitenin tanıtımında katkı sunduklarını belirtti. 



Kılıç, bazı öğrencilerin aynı anda iki ve daha fazla buluş yaptığını bazı öğrencilerinde hem buluş hem de sosyal proje geliştirdiğini söyledi. Kılıç, Türk insanına yeterince fırsat verildiğinde imkansız denen şeyleri gerçekleştirebilecek potansiyelin olduğunu, Edison'un bin 300 civarında buluş gerçekleştirdiğini, dünyaya ampul, ses kayıt cihazı ve betonarmeyle damgasını vurduğunu fakat ülkemizden bu ölçüde önemli buluşların çıkmadığını, ancak tarihimizde özellikle Mimar Sinan, Hezarfen, Vecihi Hurküş gibi dehalarımızın olduğunu bunları örnek alarak bilgi toplumunun gereklerini yerine getirmemiz gerektiğini hatırlattı. 



Yapılan buluşlar hakkında, patent sürecinde oldukları için şu aşamada detaylı bir bilgi verilemeyeceğini belirten Kılıç, bir kaç önemli buluş ve sosyal projelerin isimleri hakkında kısa bilgi verdi.



Bazı önemli Buluşlar:

Akıllı Tost Makinesi

Ojematik

Akıllı Beşik

Şikayetmatik

Notmatik

Multişişe

Çoraplık

Damlatmayan Çay tabağı



Bazı Sosyal Projeler

Umuda Dönüşüm

Hastane Çocuk Servisine Sesli Kitap uygulaması

Kahvehaneyi Kıraathaneye çeviren Kütüphane Projesi


Kaynak: www.gumushane.gen.tr
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 24 Nisan 2024
İmsak 03:49
Güneş 05:23
Öğle 12:25
İkindi 16:12
Akşam 19:17
Yatsı 20:45