banner333

banner309

15 Mart Dünya Tüketiciler Günümüz Kutlu Olsun.

En temel insan haklarından biri olan tüketicinin korunması ile ilgili mevzuatın başında Anayasamızın 172. maddesi gelmektedir. Bu madde de, “Devlet, tüketicileri koruyucu ve aydınlatıcı tedbirleri alır, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini teşvik eder.” hükmü yer almaktadır.

Gümüşhane 14.03.2017, 21:13
15 Mart Dünya Tüketiciler Günümüz Kutlu Olsun.
banner400

15 MART DÜNYA TÜKETİCİLER GÜNÜ

(Bilinçli Tüketici Sağlıklı Ekonominin Temelidir)

En temel insan haklarından biri olan tüketicinin korunması ile ilgili mevzuatın başında Anayasamızın 172. maddesi gelmektedir. Bu madde de, “Devlet, tüketicileri koruyucu ve aydınlatıcı tedbirleri alır, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini teşvik eder.” hükmü yer almaktadır. Bunun dışında tüketici; yasalar, yönetmelikler, tebliğler ve mahkeme kararları ile de korunmaya alınmıştır.

Ülkemizde tüketicinin korunması amacıyla 1995 yılında "4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun" çıkarılmış, ancak değişen ihtiyaçlar dikkate alınarak yeni “6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun” 28 Kasım 2013 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmış ve 28 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu kanun ile tüketicilerimize gelişmiş ülkeler standardında ve AB kriterlerine uygun birçok yeni hak getirilmiştir

Tüketicilerin bu hakları kullanabilmeleri, öncelikle bu konuda bilgi sahibi olmalarıyla gerçekleşebilir. Bu nedenle;

● Mal ve hizmet satın alırken temel ihtiyaçlar tespit edilmeli,
● Satın alınacak mal veya hizmetin kaliteli, güvenli, ucuz ve sağlıklı olması konusunda araştırma yapılmalı,

● Satın alınacak ürünlerin benzer olması durumunda, “Türk Malı” olanı tercih edilmeli,

● Firmalar arasında güvenirlilik ön planda tutulmalı,
● Medyanın ve reklamların etkisinde kalarak davranış gösterilmemeli,

● Her çeşit savurganlık ve israfın karşısında olunmalı, 
● Tüketici haklarının yerleştirilmesi ve korunmasının; tüketicilerin birliği, organize olmaları ve örgütlenmeleriyle sağlanabileceğine inanılmalı,

● Tüketici haklarının aynı zamanda tüketici sorumluluğunu da gerektirdiği bilinmeli,
● Seçimler ve tercihler daha sağlıklı yapılarak piyasa şekillendirilmeli, satın alınacak mal ve hizmetler konusunda tam bilgiye sahip olunmalı, 
● Bilinçli ve sorumlu davranarak, üreticilerin; tüketici tercih ve isteğine uygun, kaliteli mal ve hizmetleri en uygun fiyata sunma yollarını aramaları sağlanmalı, 
● Bilinçli ve sorumlu davranarak haklar yasal çerçevede sonuna kadar aranmalı,

● Tereddüte düşülen konularda il ve ilçelerde kurulu bulunan tüketici hakem heyetleri ile ALO-175 Tüketici Danışma Hattından bilgi alınmalıdır.

Tüketici haklarını korumak üzere, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında il ve ilçelerde tüketici hakem heyetleri kurulmuştur. Tüketici hakem heyetlerine gelen şikâyetler yasal mevzuat çerçevesinde görüşülüp, değerlendirilerek karara bağlanmaktadır. İl ve ilçelerimizde toplam 6 adet tüketici hakem heyeti görev yapmakta olup, 2017 yılı için; değeri 2.400,00 TL’ nin altında bulunan uyuşmazlıklarda ilçe tüketici hakem heyetlerimiz, değeri 3.610,00 TL’ nin altında bulunan uyuşmazlıklarda ise il tüketici hakem heyetimiz görevlidir.

2016 yılı içerisinde il tüketici hakem heyetimize toplam 786 adet şikâyet gelmiş, bunların 526 adedi tüketici lehine, 164 adedi ise tüketici aleyhine sonuçlanmış olup, inceleme aşamasında olan 96 adet şikâyet ise 2017 yılına devredilmiştir. 2016 yılında ayıplı mallara ilişkin şikayetlerin 115 adedine bilirkişi incelemesi yaptırılmıştır.

Dünya Tüketiciler Günü dolayısıyla, ilimiz ve ülkemiz tüketicisinin 15 Mart Dünya Tüketiciler Gününü kutluyor, İşyeri Dışında Satış Yetki Belgesi bulunmayan kişiler ile güvensiz sitelerden alışveriş yapmamalarını ve karşılaştıkları her türlü soruna ilişkin bilgiyi il ve ilçelerde kurulu bulunan tüketici hakem heyetleri ile ALO-175 Tüketici Danışma Hattından alabileceklerini önemle hatırlatır, bu günün tüketici bilincinin ve tüketici sorumluluğunun gelişmesine katkı sağlamasını temenni ederim.

Mürsel YAŞAR

Ticaret İl Müdürü

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 04:38
Güneş 06:04
Öğle 12:32
İkindi 16:03
Akşam 18:50
Yatsı 20:11