banner333

banner309

Orman Gönüllüleri Panelde Bir Araya Geldi

Orman Genel Müdürlüğü (OGM) ve Gümüşhane Üniversitesi iş birliğiyle Gümüşhane Meslek Yüksekokulu Ormancılık Bölümü tarafından 700 kişinin üzerinde katılımın sağlandığı “Ülkemizde Orman Yangınları ve Yangın Gönüllüleri” adlı bir panel gerçekleştirildi.

Gümüşhane Üniversitesi 13.06.2022, 09:08
Orman Gönüllüleri Panelde Bir Araya Geldi
banner400

Orman Genel Müdürlüğü (OGM) ve Gümüşhane Üniversitesi iş birliğiyle Gümüşhane Meslek Yüksekokulu Ormancılık Bölümü tarafından 700 kişinin üzerinde katılımın sağlandığı “Ülkemizde Orman Yangınları ve Yangın Gönüllüleri” adlı bir panel gerçekleştirildi.

Ülkemiz ormanlarında afet boyutunda yaşanan ve 140 yılın en büyük orman yangını olarak kayıtlara geçen 2021 yılı orman yangınlarının ardından, OGM yangınlarla mücadelede yangın gönüllerinin eğitimine ve önemine dikkatleri çekmiş ve yangın gönüllüsü sayının hızla artırılması yönünde çalışmalara başlamıştır. Bu bağlamda, 2021 yılında 25 bin kişi olan yangın gönüllüsünün 2022 yılı sonunda 100 bin kişi olması hedeflenmiştir. OGM’nün bu amacına hizmet etmek ve ülkemizde 2022 orman yangını sezonunun henüz başında olmamızı fırsat bilerek, çoğunluğu insan kaynaklı çıkan orman yangınlarımızın sayısını azaltabilmek, toplumda bilinç ve farkındalık oluşturmak amacıyla Üniversitemiz Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen panele Trabzon Orman Bölge Müdürü Emin Yılmaz konuk konuşmacı olarak katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Orman Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan tanıtım filmiyle başlayan programda açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek; “Dünya üzerindeki kara alanlarının üçte birini ormanlar oluşturuyor. Dünyanın 510 milyon kilometrekare yüzölçümü var, bunun 361 milyon kilometrekaresini sular kaplıyor. 249 milyon kilometrekarelik kara alanlarının üçte birini de ormanlar oluşturuyor. Ülkemiz jeopolitik konumu gereği ilk çağlardan itibaren çok önemli yerleşimlere, medeniyetlere ev sahipliği yapmış, savaşlara, göçlere ve yangınlara sahne olmuş çok önemli bir konuma sahiptir. Bu nedenle de bu yoğun bölge aslında ilk çağlarda çok daha geniş alanları kaplayan ormanlarımızın alan olarak daralmasına sebep olmuştur. Orman yangınlarıyla ilgili olarak ilk çağlardan beri olan yangınlara ilişkin kayıtlar olmasına rağmen nerede ne şekilde olduğuyla ilgili detaylı bilgiler yoktur. Ormanlarımız önemli depolama sahaları olma bakımından, erozyon kontrolünde, yabani hayvan popülasyonunun artmasında önemli rol oynamaktadır. Biz dünyayı ve tabiatı atalarımızdan miras almadık, torunlarımızdan ödünç aldık, sözündeki hassasiyet aslında ormanların bu saydığımız ve daha da arttırabileceğimiz önemlerine istinaden dikkatli olmamız gereken bir sözdür. Henüz afet yönetimiyle ilgili alacağımız bir hayli mesafe var. Biz maalesef afet sırasında ve sonrasında planlamayı beceremiyoruz. Ama müdahale ile ilgili bir hayli yol aldık. Özellikle İnsansız Hava Aracı (İHA) gibi teknolojilerden faydalanmaya başladık. Orman yangınlarını yaşayan özellikle ev sahiplerine ormanlar arasındaki ilişkiyi düzenleyen hususlarda almamız gereken birtakım önlemler var. Bugün burada gerçekleştirilen panelde bunları gördük. Bu amaçla da bu toprakların vatan kılınmasında canlarını seve seve feda etmiş tüm şehitlerimizi, orman yangınlarında bitki, hayvan ve kültürel eserleri korumak için korkusuzca cesurca yangına müdahale etmiş ve bu uğurda hayatını kaybetmiş bütün çalışanlarımızı ve vatandaşlarımızı rahmetle anıyor, programda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” sözlerine yer verdi.

Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek’in konuşmasının ardından sözlerine başlayan Trabzon Orman Bölge Müdürü Emin Yılmaz ise konuşmasında şunları söyledi: “Son yıllarda şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki orman yangınlarında kayda değer bir artış yaşıyoruz. 2020 verilerine baktığımızda da ağaçlandırmada Avrupa’da birinci, Dünyada ise dördüncü sıradayız. Orman yangınlarında da yine Avrupa birinci, Dünyada da altıncı sıradayız. Ülkemizdeki orman alanları topraklarımızın üçte biri kadardır. 2023 yılı hedefimiz de yaklaşık yüzde 30’unu orman oluşturma çalışmalarıdır. Her ile özellikle ağaçlandırma gençleştirme ve erozyon kontrol çalışmaları yoğun bir şekilde yapıyoruz. Ormanlarımızın değerini son yıllarda daha iyi anlamış durumdayız. En çok konuştuğumuz konular son yıllardaki ekosistemdeki değişimden dolayı sadece Türkiye’yi değil, dünyanın her tarafını etkiliyor. Ormanların önemi giderek arttığından dolayı dünya üzerinden yenilenebilir kaynaklara yönelimler başlanıyor. Ormanların bu öneminin giderek artmasıyla beraber biz de yıl içerisinde bilinçlendirme çalışmaları, ağaçlandırma çalışmaları ve erozyon kontrol çalışmaları gibi yoğun bir çalışmanın içerisindeyiz. İnsanoğlu beşikten mezara kadar ormanlara muhtaçtır. İnsanlar yıllar içerisinde ormanlara müdahale etmiş; ama artık son yıllarda orman sınırlarıyla beraber herkesin sınırları da netleşti. İnsanları ormanların önemine karşı duyarlı olmaları konusunda bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Ülkemiz orman yangınlarıyla mücadele Akdeniz Bölgesindeki en başarılı ülkelerden birisidir. Ama bazı durumlarda, özellikle geçen sene yaşadığımız durumlardan bir tanesi iklim, mevsim ve doğa olayları olarak da olumsuz durumlar yaşayabiliyoruz. Geçen seneki 28 Temmuz-13 Ağustos sürecinde 16’sı büyük ölçekte 299 orman yangını, 255 kırsal alan yangını gerçekleşti. Yoğun ve zorlu bir çalışmayla bu yangınları söndürmeye çalıştık. Kaybettiğimiz bu alanlara sene sonuna kadar ormanlaştırmaya çalışacağız. Bu konudaki çalışmalarımız ara vermeden yoğun bir şekilde devam ediyor. Özellikle orman içlerinde yaşayan vatandaşlarımıza yangınlara müdahale konularında eğitimler vermeye devam diyoruz. Orman yangınları çıktıktan sonra karşılaştığımız bir soru da bu yanan alanların başka bir amaçla kullanılacağı sorusu olmuştur. Anayasamızın maddesinde de geçtiği üzere yanan alanlarda orman dışı hiçbir şey yapma şansı yok. İnşallah yıl sonunda kadar bu alanlarımızın hepsini ormanlaştırmış olacağız. Bakanlığımızın destekleriyle beraber ‘Yangın Gönüllüsü’ oluşturma yönünde karar aldık. Köylerimizde, okullarımızda ve üniversitelerimizde bu eğitim programlarını getirdik. Bugüne kadar da yaklaşık 4 bin civarında yangın gönüllüsüne eğitimler verdik. Bu nedenle de burada düzenlenen panelde 700 civarında yangın gönüllüsü arkadaşımızın olması bizleri sevindirdi. Panelde emeği geçenleri kutluyor, katılım sağlayan tüm yangın gönüllüsü arkadaşlarımıza da teşekkür ediyorum.”

Yapılan açılış konuşmalarının ardından yangın araştırmacısı ve Üniversitemiz Gümüşhane Meslek Yüksekokulu Ormancılık Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Bahar Dinç Durmaz tarafından “Dünyada ve Ülkemizde Orman Yangınları” ve Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü Bölüm Başkanı Doç. Dr. Afşin Ahmet Kaya tarafından da “Afet Yönetimi ve Gönüllük Kapsamında Orman Yangınları” başlıklı birer sunum gerçekleştirildi.

Panelin ikinci oturumu panelistlerden Orman Mühendisi, Yangın Şube Müdürü Gökmen Genç “Yangın Gönüllüsü Kimdir?” Orman Mühendisi Osman Bayrak “Orman Yangınlarıyla Mücadele” Yangın Eğitici Eğitmeni ve Üniversitemiz İSG Bölüm Başkanı Prof. Dr. Elif Çelenk Kaya “Temel Yanma ve Yangın Bilgisi” Yangın Eğitici Eğitmeni ve A Sınıfı İSG Uzmanı Öğr. Gör. Sibel Ersoy “Orman Yangınlarında İş Sağlığı ve Güvenliği” başlıklarında eğitimler gerçekleştirdiler. Panelin başlangıcından sonuna kadar katılım sağlayan ve panel öncesinde aday dilekçelerinin alındığı 700’ü aşkın kişi, panel sonrasında sınava alındı. Sınavı geçenlere Orman Genel Müdürlüğü onaylı Yangın Gönüllüsü Sertifikası ve Kimlik Kartı verildi.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 16 Nisan 2024
İmsak 04:04
Güneş 05:35
Öğle 12:27
İkindi 16:10
Akşam 19:09
Yatsı 20:34