banner333

banner309

07.12.2016, 12:32

VATAN



          Literatüre göre vatan; bir milletin bağımsız olarak üzerinde yaşadığı kara parçası, kara parçasının hava sahası ve  karasularına denir. 
 
          Bize göre vatan; adanmışlığın, samimiyetin sadakatin ve inancın oluşturduğu milli ve manevi değerler bütünüdür. Toprağı molekül olmaktan çıkarıp vatan haline dönüştüren, üzerinde dalgalanan bayrağı ve  uğruna canını seve seve verebilecek bir milletin olmasıdır.  Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün  dediği gibi '' Mevzubahis Vatansa Gerisi Teferruattır'' düşünce ahlakına ve erdemliğine sahip olabilmektir. 
 
          Anadolunun yurt edinilmesi; Türklerin İslamiyeti kabulu ile başlar, Büyük Selçuklu Hükümdarı Alparslan'ın 1071 Malazgirt  Zaferi ile devam eder, Osmanlı Hükümdarı Fatih Sultan Mehmet Han'ın 1453 yılında  İstanbul'u fethetmesi ile de taçlanır.(Bu süreç Türkler'in  İslamiyeti kabulunden sonraki dönem) 
 
         Türkler'in Anadolu Coğrafyasına hakim olmasıyla, bu topraklarda huzur ve güven iklimi oluşmuş, birlikte yaşama  kültürü gelişmiş, soygunlar, eşkıyalıklar, adaletsizlikler son bulmuştur. 
 
         Türkler'in bu topraklara  ektiği sevgi, saygı, samimiyet, huzur ve güven tohumları yeşerirken, gerek emperyalist güçlerin gerek haçlıların gerekse içteki vatan hainlerinin başı çektiği ayrık otlarda  19. asırdan itibaren kendini göstermeye başlamış, ''Türkleri Anadolu'dan atmak'' ve devleti parçalamak için var güçleri ile çalışmışlardır. O dönemde vatana  ve millete ihaneti, kendilerine kılavuz edinen güruhun  karşısına, Allah Resülü  Sevgili Peygamberimizin ''Vatan Sevgisi İmandandır'' sözünü baş tacı edinen bu Necip Millet çıkmıştır. 
  
          Yüce Allah bu ihanet şebekelerinin karşısında Türk Ordusunu, Türk Milletini daima muzaffer kılmıştır. Çünkü biliyoruz ki Türk Milleti; Türk Dünyasının, İslam Aleminin ve insanca yaşayabilmenin  teminatıdır, bu sebepten bu topraklarda müphem düşüncelere yer yoktur. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi'' Bu memleket tarihte Türk'tü, bu günde Türk'tür ve ebediyen Türk Olarak Kalacaktır'' realitesini  Bozkurt Bakışlı Yiğitler, Börteçine'den miras kalan örs ve çekiçle tarihin dimağına nakşetmişlerdir. 
 
         Tarihin varlığına ve yazılımına sebep olan Türkler,  bağımsızlığından taviz vermeyen ''vatanı ve bayrağı''şan  şeref ve  namus olarak gören  bu ahlak ve fazilette  yaşayan bir millettir. 

          Hz.Ali (ra)der ki ''Şahsınıza kötülük eden bir kimseyi affediniz, lakin vatanınıza ve milletinize kötülük eden bir kimseyi asla affetmeyiniz'' Türkler kıymette paha biçilmeyecek bu sözü  rehber edinerek, vatan sevgisini şahsiyetlerinin üzerinde tutmuş olup, önce vatanım sonra ben demişlerdir. 

Ülkemiz için dün olduğu gibi bugünde dahili ve harici düşmanlar mevcuttur. Bu mevcudiyetin karşısında  birliğimizi, dirliğimizi, toprak bütünlüğümüzü koruyabilmenin yolunu İstiklâl Şairimiz M.Akif Ersoy'un şu veciz sözü ile manalandırabiliriz.'' Girmeden tefrika bir millete düşman giremez, Toplu vurdukça yürekler onu top sindiremez'' 

Tarihin her evresinde ''Vatan'' Türkler için kutsal ve vazgeçilmez olmuştur.   İşte Çin Seddini aşan ilk Türk Hükümdarı Mete Han'ın o dönemdeki haykırışı ''Benden eğerimi isteyiniz vereyim, atımı isteyiniz vereyim, fakat vatanımdan hiç kimse bir karış toprak istemesin veremem'' Ulu Hakan Mete Han cömert davranmış, bizler çok daha katıyız  bizden günahımızı bile istemeyin vermeyiz. 

 


2/2

           Vatan; Maraş'ta Sütçü İmam, İzmir'de Hasan Tahsin, Aydın'da Yörük Efe, Balkanlar'da Yahya Çavuş, Antep'te Şahin Bey, Doğuda Kazım Karabekir, Kastamonu'da Halime Çavuş, Erzurum'da Kara Fatma, Çanakkale'de Seyit Onbaşı, Gümüşhane'de Harşit, Bayburt'ta Çoruh (Kurtuluş Savaşı  devam ederken, Ermenilerin baskınına uğrayan Gümüşhane ve Bayburt yöresindeki  kadınların iffetlerini korumak için kendilerini Harşit ve Çoruh nehirlerinin  sularına bırakarak ölümü tercih ettikleri bilinir.) ve tüm yurtta Mustafa Kemal olabilmektir. Daha nice ismini sayamadıklarımız,.... Ruhları şâd mekanları cennet olsun. 
 
Ecdat yadigarı ülkemden  toprak parçası uman sırtlanlar,  bu topraklar şehitlerimin kanı ile sulanmış sulanmayada devam ediyor. Ve bilinizki sizlere  slogan gibi gelen '' Şehitler ölmez Vatan bölünmez''sözü bizim yaşam felsefemizdir. Vatan sahibi olmak vatansızlara nasip olmaz. Bizler aç, susuz ve hatta yarsız yaşar vatansız yaşayamayız. 

Vatan: 
Sevgidir, 
Aşktır, 
Sadakattir, 
Nazlı Yardır, 
Vazgeçilmezdir, 
Adanmışlıktır, 
Şeref ve namustur, 
....................... 
Ve, İstiklâl Marşı Şairimiz M.Akif Ersoy  Asım'ın Nesline 
şöyle seslenir; 

Bastığın yerleri ''toprak!'' diyerek geçme, tanı! 
Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı. 
Sen şehit oğlusun, incitme, yazıktır, atanı: 
Verme, dünyaları alsan da, bu cennet vatanı. 
         Vatan Sevdasını  Büyük Fikir Adamımız Ziya Gökalp'ın bir sözü ile tamamlayalım; 
Vatan ne Türkiye'dir Türklere ne Türkistan;  
Vatan, büyük ve müebbet bir ülkedir; Turan. 

Allah'ın selamı ve bereketi üzerinize olsun. 
Yorumlar (2)
Hüseyin İMAMOĞLU 7 yıl önce
Yüreğine kalemine sağlık.Dün vardık, bugün varız, yarınlarda bizimdir inşaAllah.
Kurtuluş ekmen 7 yıl önce
Yüreğine sağlık Allah razı olsun...
2
az bulutlu
Namaz Vakti 23 Nisan 2024
İmsak 03:51
Güneş 05:25
Öğle 12:25
İkindi 16:12
Akşam 19:16
Yatsı 20:44