Yarasaların Evi Dupnisa Mağarası'na Nasıl Gidilir?

Turizm 29.05.2023, 08:46 29.05.2023, 08:49
Yarasaların Evi Dupnisa Mağarası'na Nasıl Gidilir?

Dupnisa Mağarası’na nasıl gidilir sorusunun cevabına gelmeden önce bu yer ile bilgi vermek daha doğru olur. Dupnisa Mağarası, Kırklareli Trakya bölgesinde yer alan muazzam bir mağaradır. İki kattan oluşan mağara görsel olarak tam bir şölen havasındadır. Kırklareli’nin Demirköy ilçesindeki Sarpdere köy sınırları içerisinde kalır. Köyün ortalama olarak 5 ile 6 kilometre güneybatısında yer alır. Dupnisa Mağarası 2003 yılında turizme açılmış bir yerdir. Her yıl oldukça fazla kişi ağırlayan bu mağara diğer mağaralardan daha fazla dikkat çeker. Genel olarak bakıldığında ortaya koyduğu atmosfer ve yapısal özellikleri nedeniyle dikkat çeker. Nisan mahallesi Trakya bölgesinde bulunan en önemli turizm potansiyeline sahip doğa parçası olarak öne çıkar.

Dupnisa Mağarası Nerede?

Trakya Bölgesi’nde yer alan Dupnisa Mağarası için ulaşım oldukça kolay ve uygun fiyatlıdır. Araç kiralama hizmeti ile bu yere keyifli bir yolculuk yapmak mümkündür. Ayrıca kişi Kırklareli’ne ulaşmak için uygun fiyatlı otobüs bileti ve uçak bileti satın alarak şehre ulaşım sağlayabilir. Oradan mağaraya kadar bir otobüs yada taksi ile geçiş yapmak için imkan vardır. Merkezden ortalama olarak 6 kilometre yol sonunda Dupnisa Mağarası’na ulaşmak mümkündür.

Özel aracını gidemeyen kişiler öncelikle Sarpdere köyüne gitmesi gerekir. Oradan toplu taşıma araçlarına binip mağara yakınlarına geldikten sonra kısa bir mesafe ile mağaraya ulaşabilir.

Dupnisa Mağarası hakkında genel bilgiler aşağıda maddeler halinde yer alır.

  • Dupnisa Mağarası 2 jeolojik zamanda oluşan bir mağaradır. Bununla birlikte Dupnisa Mağarası 4 milyon yıl önce oluşmaya başlayan bir mağaradır.
  • Yaklaşık olarak 180 milyon yıl önce gelişen mermerler içerisinde yer alan mağara iki kat şeklindedir. 2 ayrı kat arasında oluşum farklılıkları görülür.
  • Alttaki mağara ıslak ve nemlidir. Yer yer su birikintileri görülüyor. Üstte kalan mağara ise  kurudur.
  • Dupnisa mağarasında sütun sarkık ve dikitler meydana geldiği için ziyaretçilerin daha fazla dikkatini çeker.
  • Mağaradaki sarkıtlar beyaz kahverengi ya da sarı renktedir. Dupnisa Mağarası genel olarak bakıldığında 2720 metre uzunluğunda oldukça geniş bir alana kuruludur.
  • Dupnisa Mağarası 2 ayrı kata sahip olup üst katında kuru kız mağaraları bulunur.
  • Üst katta yer alan mağaralar gelişimi tamamlamış olup alt kattaki mağara hala gelişim aşamasındadır.
  • Sulu mağara olarak göze çarpan Dupnisa Mağarası’nın alt katı denizden 345 metre daha yukarıdadır. Nemlilik konusunda oldukça fazla bir özelliğe sahiptir.
  • Gelişiminin tamamlayamayan alt kattaki mağara ortalama olarak 12 derece sıcaklığa sahiptir. Alt kattaki mağaza uzunluğu ortalama olarak 1977 metredir.
  • Dupnisa Mağarasının üst kat sıcaklığı ortalama olarak 17 derecedir.
  • Mağaranın içinde dev sarkıtlar, göl, nehir, dikit ve sütunlar vardır.

Dupnisa Mağarası’na Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

Ziyaretçilerini cezbeden bu genel görünüm her yıl artan bir ziyaretçi kitlesine sebebiyet verir. Dupnisa Mağarası belli saatler arasında ziyaret etmek mümkündür. Mağaradaki ışıklandırma nedeniyle mağaraya giriş sabah saat 08:00’dedir. Ayrıca yine ışıklandırma nedeniyle akşam saat 17.00’a kadar giriş izni verilir. Dupnisa Mağarası kış aylarında yarasalar ev sahipliği yapar. Kış aylarında mağara ziyarete kapalıdır. Sebebi yarasaların orada bulunmasıdır.

Dupnisa Mağarası genel olarak 15 Mayıs ile 15 Mart arası tarihlerde ziyaret edilir. Görsel olarak güzel bir görünüme sahip olduğunu bu aylarda daha fazla görmek mümkündür. Ziyaretçilerine güzel bir deneyim yaşatır. Doğa severlerin gidebileceği ilk durak noktasıdır. Mağaranın oluşumu ile ilgili canlı canlı ipuçları bulmak bu mağarada oldukça kolaydır.

Mağaraların En Güzeli Dupnisa

Mağaraların en güzeli Dupnisa olarak göze çarpar. Uygun fiyata gezip görülebilecek yerler listesinde adı vardır. Dupnisa Mağarası yarasaların evi olarak bilinir. Bu nedenle yarasalar dan kalıntılar bulmak bu mağarada mümkündür. Gösterişli ve heybetli bu mağaradaki göl ve nehirlerin arasından geçmek ziyaretçilere güzel bir gezi deneyimi yaşatır. Son zamanlarda popüler hale gelen gezi mağaralarından biridir. Gezilecek yer olarak farklı bir atmosfer görmek isteyenler için oldukça güzel bir deneyim sunar. Her türlü araçla ulaşım imkanı sağlanır.

Trakya turizme açılan ilk ve tek mağaradır. Dupnisa Mağarası Karadeniz’in serin ikliminin etkisi altındadır.  Türkiye Bulgaristan sınırını oluşturan Rezve deresinin Istranca Dağları’nı derin vadilerle yardığı, vahşi görünüme sahip bir bölgede bulunur.

Bu mağara yeşilin ve kahvenin her tonuna ev sahipliği yapar. Güzel ve canlı bir bitki örtüsünü sahiptir. Bilimsel olarak bakıldığında bu mağaranın oluşum süreci ve görünümü “Mağara Sistemi” olarak bilinir. Bu mağaranın üst katındaki küçük mağaralardan 50 ila 60 metre aşağıda Sulu Mağarası bulunur. Bu mağaranın içinde devamlı olarak akışı olan bir yeraltı nehri bulunur.

Yarasaların evi Dupnisa Mağarası mutlaka gezilip görülmesi gereken yerlerden biridir. Kaliteli ve keyifli zaman geçirmek için bireysel yada topluluk halinde gitmek gerekir. Mağaranın oluşumu ile ilgili ipuçlarını mağaranın içinde bulmak ve oldukça şaşırmak mümkündür. Kültürlenmek ve mağara hakkında bilgileri canlı olarak görmek oldukça kıymetlidir.

Dupnisa Mağarası kış aylarında ziyaretçiye kapalı olsa da sıcakların başlaması ile birlikte ziyaret akımı yeniden başlar. Yarasaların mağaradan gitmesi sonrasında mağara ziyarete açılır. Burada amaç yarasaların doğal tabiatıyla başbaşa bırakmaktır. Yarasaların mağarada nasıl zaman geçirdiğini öğrenmek için yarasaların bıraktığı izlere ve kalıntılara bakmak mümkündür.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 03:44
Güneş 05:19
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:20
Yatsı 20:49