banner333

banner309

Bu köyde bayramlar bir başka kutlanıyor

Torul ilçesine bağlı Cebeli köyü Çiçekli mahallesinde ramazan ve kurban bayramları bir başka kutlanıyor.

Torul 24.08.2018, 15:27
Bu köyde bayramlar bir başka kutlanıyor
banner400

Torul ilçesine bağlı Cebeli köyü Çiçekli mahallesinde ramazan ve kurban bayramları bir başka kutlanıyor.

“Ah o eski bayramlar” söyleminin haya geçirildiği mahallede bayram kutlamaları gelenek haline geldi.

Köyde her yıl ramazan ve Kurban Bayramı hazırlıkları bir hafta önceden başlayarak sırasıyla evlerde bayram temizliği yapılıyor, gelecek misafirlere ikram için kadınlar imece yaparak bir arada toplanarak cevizli burmalar, baklavalar yapılıyor, köye has peynir katılarak su böreği yapılıyor, yine köyde yetişen kara lahanadan sarmalar sarılıyor.

Arefe günü akşamına kadar ise Gümüşhane ve diğer şehirlerde hatta yurt dışında ikamet eden köy halkı köyde toplanmış olur.

Bayram namazı için köyün camisinde toplanan vatandaşlar namaz sonrası yolda büyükten küçüğe doğru sıraya girerek bayramlaştıktan sonra hazırlanmış yöresel yemekler ve çay için İsmail Hakkı Çağlıyan Köy Konağına geçiyor.

Önceleri okul olan bu konak yaklaşık 2,5 ay öne elim bir trafik kazası sonucu hayatını kaybeden Cebeli köyü ve diğer köylerce de çok sevilen cebeli köyü muhtarı İsmail Hakkı Çağlıyan tarafından köye konak olarak kazandırılmıştı. Vefatından sonrada köy halkının ortak kararıyla konağa onun adı verildi.

Konakta yenilen yemeğin ardından topluca köydeki evler dolaşılır özelliklede yaşlı ve hastalarla bayramlaşılır ve moral verilir. Daha sonra ise köy mezarlığına geçilerek kuran okunr dualar edilir. Özellikle son iki bayramdır merhum Çağlıyan’ın acısının halen daha tazeliğini koruduğunu insanların yüzlerinden okumak mümkündür.

Mezarlıktaki kuran ve duaların ardından yine topluca köyün yaylasına geçilerek kurbanlar burada kesilir. Otantik yayla evlerinde odun ateşinde pişirilen kavurmalar eş dosta ikram edilir. Bayram süresince köye gelen misafirlere evlerde sofralar kurulmaya devam edilir.

Köy sakinleri, “Bu geleneğimiz yaz kış aksamadan yıllardır devam ediyor bundan sonra da kültürüne ve köyüne bağlı çocuklarımızın öncülüğünde devam edecektir” dediler.

Kaynak: www.gumushane.gen.tr
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 16 Nisan 2024
İmsak 04:04
Güneş 05:35
Öğle 12:27
İkindi 16:10
Akşam 19:09
Yatsı 20:34