banner333

banner309

‘Odamda İzole Bir Hayat Sürdürüyorum’

‘Ölüm Korkusu Başlayınca Dönmeye Karar Verdik’

Sağlık 12.04.2020, 17:37 12.04.2020, 17:50
‘Odamda İzole Bir Hayat Sürdürüyorum’
banner400

‘Ölüm Korkusu Başlayınca Dönmeye Karar Verdik’

Gümüşhane Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Hidrolik Anabilim Dallı Yüksek Lisans Öğrencisi Nagihan Şahin, 2020 yılında yüksek lisans eğitimi için gittiği İtalya’nın Benevento kentinde koronavirüs salgını nedeniyle, Türkiye'ye gelerek Samsun’da ki yurda yerleştirilip karantinaya alındı. Samsun’da ki yurtta geçirdiği 14 günlük süreden sonra memleketi Gümüşhane’ye gelen Şahin, “İtalya’da durumlar kötüyü gitmeye başlayınca endişelenmeye başladık. Ölüm korkusu yaşamaya başlayınca da Türkiye’ye dönmeye karar verdik’ dedi.

Türkiye’nin koronavirüs tedbirleri sonrası İtalya’dan ülkeye getirilen ve Samsun’da yerleştirildiği yurtta 14 günlük karantina süresini tamamlayan Gümüşhane Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Hidrolik Anabilim Dallı Yüksek Lisans Öğrencisi Nagihan Şahin, tahsis edilen otobüslerle Gümüşhane’deki ailesinin yanına gönderildi.

401 Öğrenci Test Edildi

Memleketine gelen Nagihan Şahin, kendisini izole ederek 14 gün boyunca sokağa çıkmıyor. 401 kişilik Bir öğrenci grup olduklarını belirten Şahin, hiçbir arkadaşında test sonuçlarının pozitif çıkmadığını söyledi. Şahin, “İtalya’da vakit güzel geçiyordu, arkadaşlar vakit geçirip okula gidiyorduk.  Biz gittiğimiz de korona yoktu, 20 gün sonra ilk vakalar çıkmaya başladı. Ben ülkenin güney kesimindeydim, vakalar kuzeyde çıkmaya başladı. Vakalar çıkmaya başlayınca da kuzeyden güneye göçler başladı. Salgınlar başlayınca da okullar tatil edildi. Okullar tatil edildikten sonra baktılar ki gelişme yok, sonrasında kafeler, müzeler kapatıldı, seyahat yasağı geldi. Biz o sırada bu gelişmeler yaşanmaya başlayınca endişelenmeye başladık. Okulumuza gidebilecek miyiz diye merak etmeye başladık. Her şeyin iyi olacağını beklerken bir gece İtalya’yı kırmızı bölge edildiği açıklandı. Sadece markete gidebiliyorduk, farklı hiçbir yere gidemiyorduk. Markete gittiğimiz de ise polis bizleri durdurup nereye gittiğimizi sorup bilgilerimizi alıyorlardı” diye konuştu.

‘İtalya’da Ölüm Sayısı Artmaya Başlayınca Endişemiz Arttı’

Sıkıntıların başladıktan sonra sorunların bitecek ümitlerini kaybetmeye başladıklarını anlatan Şahin, “Zaman geçtikçe vakalar artmaya başladı ve bizde yavaş yavaş endişelenmeye başladık. İtalya bize karşı iyi yaklaşıyordu ama sağlık durumumuzla ilgili kalite bir hizmet alamayacağımızı düşündük. Çünkü İtalya’da durum çok kötü, bütün hastaneler dolu ve doktorlar hasta seçmeye başladı.  Eğer durumun ağır değilse veya yaşlıysan kabul etmiyorlar, daha genç hastalara bakıyorlardı. İnsanların ölüm sayısı artmaya başlayınca bizde ölüm korkusu başlayınca ülkemize dönmek istedik. Eğer hasta olursak bizlere gerekli desteği sağlayamayacaklarını düşündük. Kendi hastalarına bile yetişemiyorlardı. İlk dönmek istediğimizde dönemedik çünkü seferlerin hepsi iptal edilmişti. Bizde konsolosluk ile görüşmeye başladık. Konsolosluk da dışişleri ile koordineli çalışarak bize özel yeni bir sefer düzenlediler. İtalya’da olan tüm öğrencileri Roma ve Milano havaalanlarına topladılar.  Oradan bizi Samsun’a getirdiler. Samsun’da 14 gün karantinada kaldık” ifadelerini kullandı.

‘Samsun’da Psikolojimiz Rahatladı’

İtalya’da büyük korkular yaşadıkları için Samsun’a ilk geldiklerinde çok tedirgin olduğunu söyleyen Şahin, Samsun’da kendilerine çok davrandıkları için psikolojik olarak rahatladıklarını belirtti.

Şahin, “İtalya’da büyük korkular yaşadık bu yüzden Samsun’a ilk gittiğimizde tedirgindik. Ülkemizde daha iyi bakılacağımızı biliyorduk. İtalya’da yaşadığımız o zor günleri üstüne burada çok güzel bakılınca ve kendimizi evimizde gibi hissedince rahatladık. İhtiyaçlarımızın fazlasıyla karşılıyorlardı. 14 günlük süreye gıda, temizlik hijyen gibi tüm maddeleri fazlasıyla bizlere verdiler. Samsun’da ki yurtta bizden çok yakından ilgilendiler. Bizim için kapının önünde eğlence düzenlediler, camlardan onları izledik. Samsun’da her şey çok güzeldi. Hiçbir istediğimizi geri çevirmediler hatta fazlasıyla yaptılar. Psikolojik olarak çok büyük destek oldular. Gençlik Spor İl Müdürü İsmail Kasapoğlu ve ekibini çok teşekkür ediyorum” dedi.

‘Samsun’da Her gün Ateşimizi Ölçtüler’

Samsunda 14 günlük karantina süresinde sağlık çalışanlarının her gün öğrencileri ateşlerini kontrol ettiklerini ifade eden Şahin, “Samsun’da KYK yurdunda bizim her gün ateşlerimizi ölçtüler.  Ateşi yüksek çıkanları şüpheli vakasıyla hastaneye sevk ediyorlardı. Hastanede test yapıyorlardı. 401 öğrenciydik, 15 kişinin ateşi yüksek çıktı. Onları testleri de zaten negatif çıktı. Biz 401 öğrenci olarak hiçbirimiz pozitif değildik. Düzenli ateş takiplerimiz yapıldı ve başka bir ilaç ihtiyacımız olduğunda hemen temin ettiler. Samsun 14 günlük süre bitince öğrencileri memlekete götürdüler. Bende Gümüşhane’ye geldim” dedi.

Şahin, “Gümüşhane’ye Trabzon üzerinden geldim, yollarda sürekli polisler arabayı durdurup ateşimizi ölçtüler. Şoförümüz bile çok tedbirli bir şekilde giyinmiş, arabanın dezenfekteni yapılmış olarak yola çıktık. Bütün kurallara uyarak geldik, bizi çok güvenli bir şekilde evlerimize teslim ettiler” diye konuştu.  

‘Odamda İzole Bir Hayat Sürdürüyorum’

Gümüşhane’ye geldikten sonra 14 gün boyunca zorunlu olmadıkça evden çıkmaması gerektiği telkin edildiğinin altını çizen Şahin, odasında izole bir hayat sürdürdüğünü anlattı. Şahin, “Gümüşhane’de geldiğimde 14 gün evden çıkmamamı gerektiğini ve izole bir hayat yaşamam gerektiğini söylediler. Bun yüzden odadan çıkmıyorum. Eğer odadan çıkmak zorunda kalırsak, kesinlikle maskenizi takarak bütün güvenlik tedbirlerini alacaksınız dediler. Aile bireylerinin yanında bile sosyal mesafeyi koruyarak görüşüyorum. Günlük bizi polisler arayıp evde olup olmadığını öğreniyor, sağlık personeli ise arayıp sağlık durumumu soruyor. Ben kendimi çok iyi hissediyorum herhangi bir belirti yok. Taşıyıcı olma ihtimalime karşı 14 günü odamda geçirmeye çalışıyorum” şeklinde konuştu.

Evde Kal Gümüşhane

Günü ders çalışıp, kitap okuyarak geçirdiğini belirten Şahin sözlerine şöyle tamamladı;

“Odada çok fazla yapacak bir şey yok. Genel olarak ders çalışıyorum, kitap okuyorum, çizimlerim var onları yapıyorum. Zamanımı böyle değerlendirmeye çalışıyorum. Türkiye’de bakıldığında diğer ülkelere göre iyi durumda ama hale gelirken sokakta hale maske ve eldivensiz olan insanlar var.  İtalya’da insanların cenazelerine dokunamadan hatta göremeden defnedildiğini gördüm. Bu acı bir durum. İnsanlarımızın bu durumla karşılaşmaması için lütfen evde kalsınlar.”

Kaynak: Gümüşkoza Gazetesi
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 03:45
Güneş 05:21
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:19
Yatsı 20:48