banner333

banner309

Gümüşhane'de Lokanta ve Otel Fiyatlarında %93 Oranında Artış Yaşandı!

Gümüşhane'de 2024 yılının Ocak ayından Şubat ayına kadar ki geçen sürede lokantalarda ve otellerde fiyatların %93 oranında arttığı görüldü.

Gündem 10.02.2024, 09:16
Gümüşhane'de Lokanta ve Otel Fiyatlarında %93 Oranında Artış Yaşandı!
banner400

Gümüşhane'de 2024 yılının Ocak ayından Şubat ayına kadar ki geçen sürede lokantalarda ve otellerde fiyatların %93 oranında arttığı görüldü. Gümüşkoza olarak bu artışın sebebini Gümüşhane Otelciler, Lokantacılar ve Kahveciler Odası Başkanı İbrahim Bektaş’a sorduk.

Bektaş yaptığı açıklamada, et fiyatlarındaki artışın, KDV'nin yükseltilmesinin ve asgari ücretin artmasının fiyat artışının en önemli sebepleri olduğunu söylerken, Gümüşhane'de nüfusun az olmasının da fiyatların yükselmesine sebep olduğuna dikkat çekti.

Bektaş, et fiyatlarının geçen yılın aynı dönemine oranla bu sene 3-4 kat arttığını ve lokantalarda ki fiyat artışının da bunun en büyük etkenlerinden birisi olduğunu söyledi. Kilosu 100 TL olan kıymanın şu anda 410 TL, 120 TL olan bonfilenin ise 790 TL olduğunu dile getiren Bektaş, bu fiyatların lokantaların maliyetlerini çok yükselttiğini vurguladı.

KDV'nin yüzde 8'den yüzde 10'a yükselmesinin de fiyat artışlarına neden olduğunu belirten Bektaş, “Lokantacı esnaf ürünü alırken yüzde 1 ile alıyor ancak ürün satışını yaptığında esnaftan yüzde 10 vergi kesiliyor. Bu yüzden bu fiyatlara ister istemez yansıyor” dedi.

Emekli maaşının artışından sonra Gümüşhane’de birçok lokantanın kapandığını dile getiren Bektaş, “Artık lokantacı esnafımız barınamıyor, lokantalarda hiç kimse yemek yemiyor, önceden emekliler gelir piyasayı canlı tutardı ancak aldıkları zam onlara da yetmiyor, piyasalar durgunlaştı. Önceden hafta sonu her lokantamız açık olurdu.  Şu anda ise  hafta sonu açık lokanta bulmamız neredeyse zorlaştı. Çünkü esnaf lokantayı dolduramıyor hafta sonu vatandaşı hangi lokantaya yönlendirelim bizi arıyorlar” şeklinde konuştu.

Üst üste gelen zamlar ile birlikte Gümüşhane’de birçok yemek işletmesinin kapandığına dikkat çeken Bektaş, “Bir çok lokantacı esnafımız kapandı. Çoğu elemanların maaşlarını, giderlerini karşılayamadığından kapanıyor. İşletmemin yanında ki lokanta da iki kişi çalışmakta bu iki kişi aşçılıkta yapıyor, bulaşıkçılıkta yapıyor, garsonlukta yapıyor, çünkü bir eleman alıp onun maaşını verebilecek güçleri yok” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Gümüşkoza Gazetesi
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 17 Mayıs 2024
İmsak 03:11
Güneş 04:57
Öğle 12:24
İkindi 16:18
Akşam 19:40
Yatsı 21:19