banner333

banner309

Yangın Merdiveni

Yangın merdiveni Hayatımızı idame ettirdiğimiz ömrümüzün büyük bir kısmının geçtiği şehir dokusu içerisinde insan hayatını olumsuz etkileyen afetlerden olan yangınla mücadele oldukça önemlidir.

Güncel 25.01.2021, 16:10
Yangın Merdiveni
banner400

Hayatımızı idame ettirdiğimiz ömrümüzün büyük bir kısmının geçtiği şehir dokusu içerisinde insan hayatını olumsuz etkileyen afetlerden olan yangınla mücadele oldukça önemlidir. Eski dönemlerden günümüze süregelen yangınla mücadele eski günlere nazaran yapıların oluşumunda kullanılan malzemelerin gelişmesiyle değişime uğramıştır. Büyük yangınlar tarihten beri gelişmekte olan şehirler ve bu şehirlerin en önemli öznesi olan insanların en büyük tehdidi olmuştur.

Hayatı olumsuz etkileyen bu tehdit karşısında insanlar çözüm arayışı içerisine girmiş ve her geçen gün gelişen teknolojiyle çeşitli çözümler geliştirmiştir. Eski dönemlerde insanlar yangının çıkış sebebini araştırmak ve bunun için çözüm geliştirmek yerine yangının yayılmasını önlemek amacıyla çalışmalar geliştirmişlerdir. Ortaya çıkan büyük yangınlar karşısında kanuni düzenlemeler yapılıp yapılarda kullanılan malzemelere kısıtlamaya gidilmiştir. Fakat bunlar da çözüm olmayınca tüm bu tecrübelerden faydalanılarak 20. yy a gelindiğinde yangınla mücadele tekrar değişime uğramıştır.

Ortaya çıkacak yangınlara erken müdahale sistemleri geliştirilmeye çalışılmış ve yapıların içindeki insanların erken tahliyesi için yöntemler ortaya koyulmuştur. Yangından kısa sürede kaçış yollarının aranması özellikle yüksek yapıların oluşmasıyla paralel olarak artmıştır. Olası yangında yüksek binalardan kaçış zorlukları insanları farklı arayışlara yönlendirmiştir. Ve tüm bunlar karşısında yangından korunmanın ve içinde bulunulan binadan kısa sürede tahliye edilmenin en kısa yolu olarak yangın merdivenleri geliştirilmiştir.

İnsanların hayatında oldukça büyük bir risk oluşturan yangınlar karşısında yangın merdiveni oldukça önemli bir yer tutar. Olası bir kötü senaryo durumunda kısa sürede kaçış için belki de tek yol yangın merdivenleri olacaktır. Durum böyle iken ve insan hayatında bu kadar hayati öneme sahipken konutların inşasında bu konunun üzerinde durulması gerekmektedir. Yangın merdiveni projesini gerçekleştirecek firmaların gereken yönetmeliklere uygunluğu denetlenmeli ve iyi seçilmeli bu firmaların bünyesinde çalışan ekiplerin gerekli sertifika eğitimi almış olmaları incelenmelidir. Aksi durumlar da ortaya çıkacak felaketler oldukça olumsuz sonuçlar doğurabilir ve altından kalkılması güç sorumluluklar yükleyebilir.

Yangın merdiveni inşasında kullanılan malzemeler iyi seçilmeli yangına karşı sağlamlığı göz ününde bulundurulmalıdır. Yangın karşısında duramayan merdivenler yapmanın kendimizi kandırmaktan başka bir işe yaramayacağı aşikardır. Yangın merdiveni projesi yaptırılacak firma seçilirken ince eleyip sık dokunmalı öncelik insan güvenliği insan hayatı ve mutluluğu olmalıdır. İstenilen fiyatın ikinci plana atılmaması yapılan yapıların para odaklı insan sağlığını hiçe sayarak oluşturulduğu gerçeğini ortaya çıkarır. Böyle bir oluşum içerisinde de zaten kimse bulunmak istemez herhalde.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 03:45
Güneş 05:21
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:19
Yatsı 20:48