banner333

banner309

Gabon Da İkna Oldu

BM Güvenlik Konseyi'ndeki oylamada 9 'evet'e ihtiyacı olan Filistin, 8 ülkenin desteğini almayı başardı. 9'uncu evet için ikna edilmesi gereken 2 ülke var ve birisi bizden

Güncel 30.09.2011, 09:55
Gabon Da İkna Oldu
banner400
 BM  Güvenlik  Konseyi, Filistin'in tam üyelik başvurusunu   değerlendirme  komitesine gönderirken, lobi çalışmalarını sürdüren Filistin yönetimi ise kendilerine destek veren ülke sayısının 8'e yükseldiğini açıkladı. Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 15 üyesinden 8 tanesinin Filistin'in tam devlet olarak BM tarafından tanınması teklifine olumlu oy kullanacağını, 9. üye için görüşmelere devam ettiklerini bildirdi. El-Maliki, Rusya, Çin, Hindistan, Güney Afrika, Brezilya, Lübnan, Nijerya ve Gabon'un Filistin'in talebine destek vereceklerini, Bosna-Hersek ve Kolombiya'yı ikna etmek için çalışmalara devam ettiklerini söyledi. ABD ve İsrail, Filistin'in BM'de tanınmasına engel olmak için umudunu 1,5 milyonluk Afrika ülkesi Gabon'a bağlamıştı. Son açıklamalar, tanınma önündeki Gabon engelinin de aşılmış olduğunu gösteriyor.

KOMİTE BUGÜN TOPLANIYOR

Öte yandan BM Güvenlik Konseyi, Filistin'in üyelik başvurusunu resmen ele almak üzere önceki gün ilk kez toplandı. Konsey'in dönem başkanı Lübnan'ın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Nevaf Selam, Konsey'in oybirliğiyle Filistin'in başvurusunu değerlendirecek komiteye gönderme kararı aldıklarını bildirdi. Komitenin bugün ABD saati ile 11.00'da toplanıp Filistin'in başvurusunu gözden geçirmesi beklenirken, bu sürecin haftalar, alabileceği konuşuluyor. Filistin'in BM'ye devlet olarak tam üye olmasından önce İsrail ile müzakerelerin başlamasını isteyen ABD, İngiltere ve Fransa gibi Konsey'in daimi üyelerinin başvuruyu değerlendirme sürecini uzatmaya çalışacakları konuşuluyor. Komitenin ardından Konsey'in bu konuda bir karar tasarısı kabul edip Tasarıya 15 üyeli Konsey'in en az 9 üyesi tarafından 'evet' oyu verilmesi, hiçbir daimi üyenin de veto hakkını kullanmaması gerekiyor.

AP'den Filistin devletine tam destek

Avrupa Parlamentosu (AP), Filistin'in Birleşmiş Milletler üyesi olmak için yaptığı başvuruyu 'haklı' olarak nitelendirdi. AP'nin dün kabul ettiği kararda 1967'deki sınırlara dayanan ve başkenti Kudüs olan iki devletli bir çözüm desteklenerek, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın ve Başbakan Selam Feyyad'ın devlet kurma çalışmalarındaki başarılarının takdirle karşılandığı belirtildi.

Bongo ikna oldu

1,5 milyonluk nüfusa sahip Güney Afrika'nın en zengin ülkelerinden Gabon, kararsızlığını açıklamasıyla adeta diplomatik yaylım ateşine tutulmuştu. Filistin devletinin en büyük destekçilerinden Rusya, Gabon'la biraraya gelmişti. İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres'in Gabon Devlet Başkanı Ali Bongo ile telefonda görüştüğü belirtilirken, ABD ve İsrail'in kapalı kapılar ardında Gabon'a 'hayır' oyu karşılığında siyasi ve ekonomik tekliflerde bulunduğu belirtiliyordu. 

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 04:39
Güneş 06:05
Öğle 12:32
İkindi 16:03
Akşam 18:49
Yatsı 20:09