banner333

banner309

TAKEP Projesi ile Çiftçilere Sertifikalı Tohum Dağıtımı Başladı

Gümüşhane 05.10.2023, 14:42 05.10.2023, 14:44
TAKEP Projesi ile Çiftçilere Sertifikalı Tohum Dağıtımı Başladı
banner400

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından finanse edilen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirme Projesi (TAKEP) kapsamında, Gümüşhane İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından "Buğday, Arpa ve Yulaf Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projeleri" hazırlandı ve bu projenin bir parçası olarak sertifikalı tohum dağıtımı başlatıldı.

Köse ilçesinde düzenlenen tohum dağıtım programına, Köse Kaymakamı Hakan Öznay, Köse Belediye Başkanı Turgay Kesler, İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Ahmet Mesut Kıraç, kurum amirleri, İl ve İlçe Müdürlüklerinden personel ve çiftçiler katıldı.

İl Müdürü Kıraç, tohum dağıtım programının, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından finanse edilen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirme Projesi (TAKEP) kapsamında İl Müdürlüğü tarafından hazırlandığını belirtti. Proje kapsamında, Bakanlık ve çiftçi katkılarıyla beraber toplam 9,6 milyon Türk Lirası bütçe ile İl genelinde 30.000 dekar alana ekilmek üzere yüzde 50 hibeli 400 ton buğday, yüzde 75 hibeli 95 ton arpa ve yüzde 75 hibeli 111 ton yulaf tohumu temin edilerek çiftçilere teslim edilecektir. Bu projenin amacı, atıl bırakılan arazilerin üretime kazandırılması ve verimliliği kaybetmiş tohumların sertifikalı tohumlarla değiştirilerek verim ortalamalarının artırılmasıdır. Böylece çiftçi gelirlerinde ve milli gelirde artış sağlanması hedeflenmektedir. İl Müdürü, sadece projeden dağıtılan tohumlarla yaklaşık 110 milyon TL brüt hasıla beklediklerini ifade etti.

Ayrıca, hububat üreticilerinin kışlık ekimler için ihtiyaç duyduğu mazot ve gübre desteğinin 3 Ekim 2023 tarihi itibarıyla Ziraat Bankası kartlarına tanımlandığını da açıkladı. İl Müdürü Kıraç, "Projelerimizin tüm çiftçilerimize hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum. Gümüşhane tarımına verdikleri desteklerinden dolayı başta Tarım ve Orman Bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı olmak üzere Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüze, emeklerinden dolayı İl ve İlçe Müdürlüklerimizde görevli çalışma arkadaşlarıma, programa katılımlarından dolayı Sayın Kaymakamımıza, belediye başkanımıza ve diğer tüm misafirlerimize teşekkür ediyorum" dedi.

Program, protokolün çiftçilere tohum dağıtmasının ardından sona erdi.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 30 Nisan 2024
İmsak 03:38
Güneş 05:15
Öğle 12:24
İkindi 16:14
Akşam 19:23
Yatsı 20:54