banner333

banner309

Marka Değeri Büyüdükçe Engel Artar!

Adı Gümüşhane ile özdeşleşen, kalitesi ve her geçen gün artan üretim miktarı ile haklı bir üne kavuşan Gümüşhane Pestil ve Kömesi zaman zaman yeterli araştırma ve bilgiye sahip olmayan yetkili yetkisiz kişilerin karalaması ile karşı karşıya kalıyor.

Gümüşhane 02.01.2017, 16:08 02.01.2017, 13:12
Marka Değeri Büyüdükçe Engel Artar!
banner400

Pestilin Marka Değeri Büyüdükçe, Karşılaştığı Engeller Artıyor

Adı Gümüşhane ile özdeşleşen, kalitesi ve her geçen gün artan üretim miktarı ile haklı bir üne kavuşan Gümüşhane Pestil ve Kömesi zaman zaman yeterli araştırma ve bilgiye sahip olmayan yetkili yetkisiz kişilerin karalaması ile karşı karşıya kalıyor.

Pestilin marka değerini artırmak için yoğun gayret gösterildiği halde, glikoz üzerinden bilinçsiz bir şekilde yapılan tartışmalar ile pestilin marka değerinin zayıflatıldığına dikkat çeken Gümüşhane Valisi Okay Memiş, Glikoz- früktoz şurubunun dünyada sevilmemesinin nedeninin şeker ihtiva etmesinden kaynaklandığını söyledi.  Şekerin günlük hayatımızda ki kullanım alanının çokluğuna vurgu yapan Vali Memiş konunun detayları ile ilgili akademisyenlerden bilgi aldı.

Früktoz sinyal üretmez

Gümüşhane’nin Pestil-köme üretiminde Türkiye’de özdeşleşmiş bir il olduğunu belirten Gümüşhane Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Murat Küçük, glikoz denen şeker bahsedildiği gibi zararlı bir madde değildir. Tükettiğimiz pancar şekerinin yapısında da doğal olarak glikoz vardır. Glikoz ile ilgili sorunun, glikozdan ziyade früktozdan kaynaklandığını söyledi. Tartışmanın esas kaynağında bu konunun olduğunu kaydeden Küçük, “ Üretici ve tüketici aldığı üründe ne kadar früktoz var buna dikkat etmelidir. Piyasada farklı oranlara sahip ürünler var. Planlanan tebliğ çalışmasında mısır şurubu kullanımından ziyade içersinde bulunan glikoz-früktoz oranının ne olacağıdır. İçerik konusuna dikkat edilmelidir. Glikoz, früktoza göre daha az tatlı olduğu için tatlandırıcı olarak daha ekonomik olduğundan bu yola başvurulabiliyor. Früktozda denilen şeker, organizmada glikoz gibi sinyal üretmediğinden dolayı früktoz kullanımıyla insan vücudu bu şekeri algılamıyor. Doyuma ulaşıldığı hissedilmediği için hücreler, alınan insülin miktarına karşı uyarılmamış oluyor. Dolayısıyla da çeşitli sakıncalar ile birlikte obeziteye yol açıyor. Yapılacak olan glikoz, früktoz ve sakaroz oranlarının belirlenmesidir”  ifadelerini kullandı.

Önemli olan glikoz-früktoz oranıdır

Pestil ve Köme ile ilgili araştırmaları ile bilinen Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Doç.Dr. Oktay Yıldız ise “Üzerinde en çok durduğumuz konu glikoz-früktoz oranı. Pestil ve kömelerde olması gereken Glikoz-früktoz oranı belirlenmiş. Balın içerisinde bulunan ve balın en önemli kalite kriterlerinden biri de glikoz-früktoz oranıdır. Bu oranlara dikkat edildiğinde herhangi bir sorun olmaz.  Bir kişinin günlük yiyebileceği pestil-köme miktarı zaten sınırlıdır.

Coğrafi işaret belgeli Pestil -Köme

Yıldız daha sonra yaptığı açıklamada şunları ifade etti: İlimiz pestil ve köme üretiminde dünyada marka bir şehir. İlimizde, iki tip pestil-köme üretimi yapılıyor. Birincisi Coğrafi işaret belgesi almış olan Gümüşhane Pestil ve Kömesi. Bu üretimde ürünün içinde dut, bal, şeker, süt, fındık/ceviz, un kullanılıyor. Standartları da Türk Patent Enstitüsünce belirlenmiştir. Mısır kaynaklı glikoz/früktoz bu ürün yapısında kullanılmaz ve kullanılan ceviz/fındık oranına kadar parametreleri bellidir.  İkinci tip pestil –köme ise daha esnek bir reçete ile üretilir ve glikoz ile ilgili tartışmaların odağı da bu ikincisidir. Ülkemizde başka illerde de üretilen pestil-köme tipi budur. İkinci tipte bal kullanım zorunluluğu olmadığı gibi şeker olarak neyin kullanılacağı konusunda da bir zorunluluk yoktur. Üretici Türk Gıda kodeksine uygun şekerlerden yani pancar şekeri (sakkaroz), glikoz, früktoz, maltoz vb… herhangi birisini kullanım limitlerine uyarak kullanabilirler. Sakkaroz dediğimiz pancar şekeri kullanıldığında da bu şeker işlem sırasında parçalanarak bire bir oranda glikoz ve früktoza parçalanır.

Glikoz nedir?

Konu ile ilgili yapılan araştırmalarda doğal bir şeker olan glikozun birçok meyvede doğal olarak bulunduğu ve normal bir tüketimle herhangi bir zararlı yönünün olmadığı ortaya konmuştur. Ancak karışım halinde sıvı şeker kullanımlarında yüksek früktozlu mısır şurubu kullanıldığında büyük bir tehlike ortaya çıkmaktadır.

Özet olarak yapmamız gerekenler mümkün olduğunca yüksek früktozlu glikoz şurubundan uzak durmalıyız. Yüksek oranda bu şekeri ihtiva eden gıdalardan uzak durmalıyız. Marketten gıda alırken içindekiler kısmına bakarak buna dikkat etmeliyiz.

Kaynak: Gümüşkoza Gazetesi
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 03:45
Güneş 05:21
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:19
Yatsı 20:48