banner333

banner309

Gürcistanda Meydana Gelen Depremler

İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Gürcistan'da meydana gelen depremler ve Gümüşhane ilişkisi konulu bilgi notu yayınladı.

Gümüşhane 31.12.2012, 12:57
Gürcistanda Meydana Gelen Depremler
banner400

 Gürcistanda meydana gelen depremler

Bilindiği gibi 23 Aralık 2012 tarihinde AFAD Başkanlığı Ulusal Deprem Gözlem Ağında elde edilen verilerle Gürcistan’ın batısında Karadeniz içinde 5.5 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Bu depremden itibaren günümüze kadar 123 adet deprem meydana gelmiş olup bunların büyüklük grafiği aşağıda sunulmuştur.


Grafikten de görüleceği üzere belirtilen alan içinde deprem aktivitesinin sönümlenmeye başladığı görülmektedir. 5.5 büyüklüğündeki ana şoktan sonra bölgede deprem artçı aktivitesi azalarak devam etmektedir. Şu konuda unutulmamalıdır ki günümüz teknolojisi ve bilgi birikimi ile depremleri önceden tahmin etmek imkânsızdır. Bu konuda özellikle bölgede çıkan mesnetsiz haberlere itibar edilmemesi gerekmektedir. AFAD Başkanlığı olarak ülkemizin deprem aktivitesi 7 gün 24 saat süreyle izlenmekte olup bilgiler dâhilinde ilgili birimlerimize haber verilmektedir.

Gürcistanın batısında Karadeniz içinde meydana gelen depremlerin aşağıdaki haritada da görüleceği üzere Gümüşhane ilimizle yakından uzaktan bir ilgisi bulunmamakta olup deprem aktivitesinin devam ettiği bölgede 5.5 ve üzerinde olabilecek bir depremin bile ilimizde hasar yapıcı bir etkisinin olmayacağı en azından mesafe açısından bilinmektedir.


Gümüşhane ilimizin deprem tehlikesi AFAD Başkanlığınca yayınlanan Türkiye Deprem Bölgeleri Haritasında’ da belirtildiği üzere Kelkit ve Şiran ilçelerimizin içinde yer aldığı ve Kuzey Anadolu Fay Zonu’na bağlı olabilecek deprem olayları sonucunda meydana gelen tehlike ile sınırlıdır.



  Doğal afetlerle çok sık karşılaşan bir coğrafyaya sahip olan ülkemizde,  afet zararlarını azaltma ve risk yönetiminde başarılı olabilmenin ön koşulu, bir yol haritasına sahip olmaktır. Bu içerikte hazırlanmış bulunan ‘’Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı-2023’’ belgesi, 5902 sayılı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun’’un 3üncü maddesi gereğince, 09.08.2011 günü toplanan Afet ve Acil Durum Yüksek Kurulunca kabul edilerek, 18.08.2011 gün ve 28029 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

Son dönemde bir çok ilimizde geniş katılımlı toplantılarda UDSEP tanıtılmış ve içinde yer alan eylemlerin nasıl gerçekleşebileceği konusunda yol haritaları ortaya konmaktadır. Gümüşhane ilimizde de 2012 yılında yapılan toplantıda yol haritası meslek odalarımızın, üniversitelerimizin, kamu kurum ve kuruluşlarımızın katılımı ve Gümüşhane il afet ve acil durum müdürlüğünün başarılı organizasyonu ile yapılmıştır. Toplantıda da belirtildiği üzere; Gümüşhane ilimizde UDSEP-2023 kapsamında ilimizin deprem ve diğer afetlerin etkilerine karşı zarar azaltma faaliyetlerinde mikro bölgeleme çalışmaları da dahil olmak üzere her türlü mühendislik çalışmalarının yerleşim yerlerinde yapılması, bu çalışmalar sonucunda ortaya çıkacak bilgilerin çevre ve yerleşim planlarına entegrasyonunun sağlanacağı bir yol haritası belirlenmiştir. Bu yol haritasının gerçekleştirilmesinde üniversitelerimizin değerli bilim adamlarına, yerel yönetimlere, kamu kurumlarımızın ve sivil toplum kuruluşlarımıza büyük görevler düşmektedir. Gümüşhane ilimizde bu çalışmalar Sayın Valimizin talimatları doğrultusunda Gümüşhane İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünce koordine edilmekte olup çalışmalara başlanılmıştır.

Kamuoyuna ve halkımıza saygıyla duyurulur.

 

                                                                                                                             Mesut BAYRAK

İl Afet ve Acil Durum Müdürü

Kaynak: Haber29.NET
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 03:56
Güneş 05:29
Öğle 12:26
İkindi 16:11
Akşam 19:13
Yatsı 20:39