banner333

banner309

Gümüşhane'de Tarım ve Meyvecillik

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK İL MÜDÜRÜ HASAN IRKIN 2013 YILINDA GÜMÜŞHANE’DE TARIM VE MEYVECİLİĞİ DEĞERLENDİRDİ.

Gümüşhane 22.02.2013, 14:39
Gümüşhane'de Tarım ve Meyvecillik
banner400

 IRKIN; -GÜMÜŞHANE’DE MEYVECİLİK ÇORUH TARIM HAVZASINDA YAPILMAKTADIR.

-GEÇMİŞ YILLARDA DEDELERİMİZ TARAFINDAN OLUŞTURULAN MEYVE BAHÇELERİ BUGÜN, TORUNLARI TARAFINDAN YANLIZLIĞA TERKEDİLMİŞ DURUMDADIR.

- YEREL MEYVE ÇEŞİTLERİYLE KURULMUŞ BAHÇE, ANNE BABANIN İLGİSİNE MUHTAÇ ÇOCUK GİBİDİR.

-YEREL MEYVELERİMİZİ GENÇ NESİLLERE TANITMAK, BÖLGEMİZE VE ÜLKEMİZE PAZARLAMAK ÖNCELİKLİ HEDEFİMİZ OLMALIDIR.

-GÜMÜŞHANE’DE ÜRETİCİLER TARIM PARSELLERİNİN MÜLKİYET SORUNLARI NEDENİYLE, BAKANLIK DESTEKLERİNDEN YETERİNCE FAYDALANAMAMAKTADIR.

  Gümüşhane’de meyvecilik ve tarım sektörü ile ilgili olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Irkın değerlendirmelerde bulundu. İl Müdürü Irkın; Gümüşhane’nin  tarımsal açıdan iki ana tarımsal havzaya ayrılmış durumda olduğunu söyleyerek; Kelkit, Köse ve Şiran’ı içine alan Yukarı Fırat Tarım Havzası ile Kürtün, Torul ve Merkez İlçeyi için alan Çoruh Tarım Havzası, tarımsal yapıyı karakterize eden iki ayrı bölge niteliğindedir. Yukarı Fırat Tarım Havzası başta hayvancılık olmak üzere, yem bitkisi önderliğinde tarla tarımı yapılan tarım arazilerine sahiptir. İklim başta olmak üzere sınırlayıcı birçok faktöre sahip olan bu havzada, rasyonel meyvecilik faaliyetlerinin yapılabilmesi mümkün görünmemektedir. Havzanın geleneksel meyvecilik geçmişinin de yok denecek kadar az olması bu kanıyı güçlendirmektedir.

GÜMÜŞHANE’DE MEYVECİLİK ÇORUH TARIM HAVZASINDA YAPILMAKTADIR.

Gümüşhane’ye özgü yerel çeşitlerin yetiştirildiği ve elma, armut başta olmak üzere kayısı, kuşburnu, dut, alıç vb. meyvecilik faaliyetlerinin hayat bulduğu yer, Çoruh Tarım Havzası’dır. Tarım parsellerin küçük oluşu, makineli tarıma elverişli olmaması gibi olumsuz faktörler yanında, iklim şartlarının meyveciliğe imkân vermesi, Gümüşhane’de meyvecilik kültürünün oluşmasına neden olmuştur.

Kaynak: Haber29.NET
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Mayıs 2024
İmsak 03:08
Güneş 04:55
Öğle 12:24
İkindi 16:19
Akşam 19:42
Yatsı 21:22