banner333

banner309

Gümüşhane Karabuğday'da Lider Olacak

Çölyak hastalarının aradığı en önemli ürünlerden olan glütensiz un için Türkiye’deki tek karabuğday tesisinin kurulduğu Gümüşhane’de üretim 2 kat arttı.

Gümüşhane 30.04.2020, 15:14 30.04.2020, 16:11
Gümüşhane Karabuğday'da Lider Olacak
banner400

2018 yılında hasadına başlanan, 3 girişimcinin bir araya gelerek Gümüşhane’nin Kelkit ilçesine bağlı Öbektaş Beldesinde devlet desteğiyle deneme üretimlerinin yapılıp başarılı olmasının ardından kurduğu ve Türkiye’de tek olan karabuğday işleme tesisiyle birlikte Gümüşhane büyük avantaj kazandı.

Geçtiğimiz yıl 560 dönüm alanda ekimin yapıldığı Gümüşhane’de bu yıl sözleşmeli çiftçilerle bin dönüm alan karabuğday ekilirken, normal buğdayın iki katı ekonomik gelir sağlayan ve aynı zamanda çiçekli bitki olması nedeniyle arıcılar için hektarda 100 kilogram bal veren bir nektar kaynağına sahip olan karabuğday için çevre illerden de deneme üretimi talepleri geldi. Bazı üreticilerin bu yıl solucan gübresiyle deneme ekimi de yaptığı karabuğday bitkisinin ekimini takip ederek hem üreticilerle hem de firma yetkilileriyle görüşen Tarım ve Orman İl Müdürü Edip Birşen, Türkiye’de üretimi yok denecek kadar az olan karabuğdayın işlenmesinin de yalnızca Gümüşhane’de kurulan tesiste yapıldığını söyledi. 

“Ülkemizde üretimi yok denecek kadar az üretiliyor ve yalnızca Gümüşhane’de işleniyor”


Geçtiğimiz günlerde Şiran ilçesinde 7 bin dönüm alanda aspir ekimi gerçekleştirdiklerini hatırlatarak bu projelerle Gümüşhane’nin tarımsal hasılasının artarak, ürün deseninin zenginleştiğini kaydeden Birşen, “İnşallah bunun artarak devam etmesini amaçlıyoruz. Biz her konuda girişimcilerin yanında olmaya devam edeceğiz. Şu anda ülkemizde üretimi yok denecek kadar az üretiliyor. Birçok ilimizde üretiliyor ama işlemesi olmuyordu. Gümüşhane’de kurulan tesisle üretim söz konusu” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 03:45
Güneş 05:21
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:19
Yatsı 20:48