Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Başkan Adayı Cihan Canlı, kent ekonomisinin mevcut durumu, yerel esnafın karşı karşıya kaldığı kronik sorunlar ve ticari hayatın geleceğine ilişkin hazırladığı kapsamlı stratejik yol haritasını kamuoyuyla paylaştı. Kentteki en temel ekonomik problemin ticari faaliyetlerdeki sezonsal darlık ve dönemsel durağanlık olduğuna dikkati çeken Canlı, ana hedeflerinin yılın sadece belirli aylarında sıkışıp kalan ticari hacmi 12 ay boyunca canlı ve sürdürülebilir tutmak olduğunu vurguladı.

"Birinci Önceliğimiz Sürdürülebilir Ticarettir"
Gümüşhane piyasasının yılın ilk yarı döneminde hareketli, kalan kısmında ise büyük bir duraklama sürecine girdiğini belirten GTSO Başkan Adayı Cihan Canlı, mevcut ticari tabloyu ve çözüm arayışlarını şu sözlerle özetledi:

*"Bizim ana sıkıntımız da birinci önceliğimiz de ticarettir. Gümüşhane’de ticari hayata baktığımız zaman 5-6 ay hareketli, kalan 5-6 ayda ise oldukça durağan bir dönem yaşıyoruz. Bizim bu yapıyı kökten değiştirmemiz gerekiyor. Ana hedefimiz; 12 ay boyunca kesintisiz ve sürdürülebilir bir ticari eko-sistem inşa etmektir.

Bunu nasıl yapacağız? Öncelikle konu üzerine bilimsel ve pratik yöntemlerle çalışacağız. Hangi kampanyaları düzenleyebiliriz, hangi pazarlama yöntemlerini kullanabiliriz ve vatandaşımızı Gümüşhane’de alışveriş yapmaya nasıl yönlendirebiliriz? Bunların hepsini detaylarıyla masaya yatıracağız."*

"GTSO Sorumluluk Almalı, Sürecin Altyapısını Hazırlamalıdır"
Ticaretin gelişimi ve ekonominin canlandırılması yükünün yalnızca esnaf ile tüccarın omuzlarına bırakılamayacağını ifade eden Cihan Canlı, Ticaret ve Sanayi Odası’nın kurumsal bir aktör olarak altyapıyı hazırlaması gerektiğinin altını çizdi.

Tüketici tercihlerinin doğru analiz edilmesinin şart olduğunu ileten Canlı, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Esnafa yalnızca 'Daha fazla satış yap' demekle çözüm üretemeyiz. Ticaret ve Sanayi Odası olarak bizim bu sürecin kurumsal altyapısını kurmamız gerekiyor. Vatandaşımız ne istiyor, hangi ürünü veya hizmeti bulamadığı için Trabzon’a ya da çevre illere gitmek zorunda kalıyor? Bunları net olarak tespit etmeliyiz. Çünkü vatandaşa sadece 'Gümüşhane’den alışveriş yap' telkininde bulunamayız; aradığı ürünü ve hizmet kalitesini kendi şehrinde bulmasını sağlamak zorundayız."

"Sermayenin Şehir Dışına Kaçışını Engelleyeceğiz"
Yerel sermayenin kent içinde kalmasının hayati bir kazanım olduğunu kaydeden Canlı; esnaf, tüccar ve vatandaş entegrasyonunu sağlayacak yerel alışveriş teşvikleri, çapraz kampanyalar ve işletmeler arası yönlendirme sistemleri kuracaklarını belirtti. Geçici çözümler yerine kalıcı bir ticaret kültürü oluşturmayı hedeflediklerini bildiren Canlı, sözlerini şu şekilde tamamladı:

*"Gümüşhane’den dışarıya akan ciddi bir alışveriş sermayesi var. Diyelim ki şehrimizden 100 milyon lira dışarıya gidiyor. Bunun tamamını kentte tutamasak bile, 1 milyon lirasını dahi Gümüşhane’de tutmayı başarırsak bu yerel ekonomimiz için büyük bir kazanımdır.

Ticaretin 12 aya yayılması; esnafımız için düzenli gelir, kent için yeni istihdam ve yatırım demektir. GTSO sadece sorun dinleyen pasif bir yapı değil, sahada çözüm üreten bir merkez olmak zorundadır. Hedefim net: Gümüşhane'de 12 ay sürdürülebilir ticareti hakim kılmak."