banner333

banner309

Eyyüp Demirel'den Ticaret Odasına Tepki

Tüketici ve Çevre Haklarını Koruma Derneği ile Kamuoyu Bilinçlendirme Derneği Başkanı Eyyüp Demirel, Ticaret Odası ve Odalar Birliği esnafın yanında mı ? yoksa milletin yanında mı yer alacak? diyerek tepkisini dile getirdi.

Dernek 27.01.2022, 09:35
Eyyüp Demirel'den Ticaret Odasına Tepki
banner400

Eyyüp Demirel tarafından yapılan açıklama şu şekilde; 

Becerip 250 gr ekmeği fiyat listesine koyamayan Gümüşhane  Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı ve  Esnaf Ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanlığı kendini bir gözden geçirsin? Yapılan zam ile birlikte  yoksullaşan tüketicinin  160 gr ekmeği azalmıştır.

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı ve Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanlığı  fakir fukara garibanın yanında mı yer alacak ? Yoksa esnafın yanındamı yer alacak ?  Odalar gerekli yaptırım ve disiplin kurallarını uygulamalıdır.! İlgili odaları buradan uyarıyorum kendinize çeki düzen verin.

Ekmeğin fiyatına ilişkin tarifeler, sırasıyla, ilgili belediye, Ticaret İl Müdürlüğü, İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü, ticaret ve sanayi Odası  veya ile ilgili Odalar Birliğinin temsilcilerinden oluşan komisyonun değerlendirmesinin, ilgili federasyonun ve Ticaret Bakanlığının görüşünün alınmasından sonra Birlik tarafından onaylanır.”  Burası muz Cumhuriyetimi yoksa derebeylikle mi yönetiliyoruz. ?

Odalar  tek başına fiyat açıklayamayacağı Ticaret Bakanlığı  açıklamıştır.  Beklemeksizin yetkililer tarafından  gerekli denetimler yapılarak zamlı satışlar tarife dışı fiyat uygulamasından  haksız fiyat artışı  önlenmesi için gerekli 3 kurum cezai yaptırım uygulamalıdır.Tüketicinin mağduriyetinin önüne geçilmelidir.

Ekmek fiyatına getirilmek istenen  zamın  gerekçesi ise maliyetlerdeki girdiler gösterilmektedir. 

1 ay önce ekmeğe zam yapıldı  diyemeyenler  gramajı düşürerek gizli zam yaptılar,   Bugünse ekmek maliyeti dayanılmaz hale gelip  ekmeğe zam diye biliyorlar,  Girdi maliyetlerinin düşürülmesi isteniyor ise Ticaret ve Sanayi Odası ve Odalar Birliği “unu”  1. Elden alması  politikasına ihtiyaç vardır. Bunun için gerekli çalışmalar yapılmalı.

Esnaf ve Sanatkârlarca Üretilen Mal ve Hizmetlerin Fiyat Tarifeleri Hakkında Yönetmeliğin 5 inci maddesinde belirtilen fiyat tespit komisyonuna tüketici derneği de yer almalıdır.  

Ekmeğe yapılacak olan zam; en çok güçsüz olan yoksul Tüketiciyi etkilemesine rağmen, fiyat tespit komisyonlarında Tüketici derneği  temsilcisi bulunmamaktadır, Bir çok alanda olduğu gibi bu alan dada tüketicinin Gümüşhane’de  hakkı olan temsil hakkı yok sayılmaktadır. Esnaf ve

Rize’de  250 gr halk ekmeğinin fiyatı 2,00 TL’ dir. Maliyeti gerekçe göstererek zam yapanlara sormak gerekir, Rize  halk ekmek zararına mı satılıyor, fiyat farkı iki katı olabilir. Eğer halk ekmek maliyetine ekmek satışı yapıyor ise,  sizler  yüzde yüz ticari kar ile mi  ekmek satışı yapmak istiyorsunuz?

Maliyetlerin yükselmesinin diğer bir yönü ise fırıncı enflasyonudur, merdiven altı fırınlardır. Gümüşhane’de Üretim/Tüketim planlaması yapılmaması nedeniyle ihtiyaç fazlası fırınların açılması, girdi maliyetlerini yükseltmekte, ihtiyaç fazlası imalat ise israfa neden olmaktadır. Bir çok fırının depoları rafta kalmış ekmekler ile doludur.Kesilerek peksimet yapılmaktadır.

200 gram  üzeri ekmek gramajları 10 ve katları olarak artmaktadır. Ekmek raflarında etiket yönetmeliğine göre etiket uygulaması yapılmamaktadır. Fırınlarda, market ve bakkallarda ekmek fiyatları ve gramajı ile ilgili  bilgi bulunmamaktadır. Tüketicinin ekmek alırken gramajı fiyatından anlaması istenmektedir. Bu uygulama tüketiciyi istismara açıktır. Denetim mekanizması artırılmalı, ekmeğin gramaj ve fiyatını belirten etiket ve ekmeğin katkı maddelerini gösterir açıklayıcı bilgiler yoktur.

Odaların  aldığı zam kararı Tüketiciyi istismara açıktır, tek taraflı bir karardır. 1 ay önce gramajın düşürülmesi  nedeniyle yapılan gizli zam ile yeni açıklanan zam fakirin belini bükmüştür.  Zam kararını alan sayın yetkililer; Açlık sınırının olduğu ülkemizde,  Yoksulun açlığını giderecek ekmeği ile oynanmaması için, ekmeğinin küçülmemesi için, Ekmek zam kararını geri alın.

Gümüşhane’mizde  yoksulluk sınırı altında olduğu  tüketiciler sosyal sorumlulukları ve hakları gereği 1 gün ekmek almamaya davet ediyoruz.''

Eyyüp DEMİREL

Tüketici ve Çevre Haklarını Koruma Derneği

Kamuoyu Bilinçlendirme Derneği Başkanı

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 03:45
Güneş 05:21
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:19
Yatsı 20:48