banner333

banner309

13.02.2011, 15:28

DEMİRYOLUNA DOĞRU

 Gümüşhane kamuoyu son bir aydır demiryoluna konsantre olmuş, yediden yetmişe herkes sahip çıkmaya çalışıyor. Yerel bilinç çok güzel bir gelişme içinde. Konu sadece Gümüşhane de yaşayanlar değil, il dışındaki hemşerilerimiz de ileri seviyede sahip çıkma destek verme arzusu içinde. Özellikle bilişim çağının gelişimi ile bilginin yayılım hızı hayal edilemeyecek şekilde arttı. Antalya da bir evde yazılan bir yazıya aynı konunun paydaşı, saniyeler sonra Hollanda’dan cevap veriyor. Amaç birliği olunca, yan yana olmak, göz göze tartışmak zorunluluk olmaktan da çıkıyor. Belki de, insan beraber olsa insanlar bu kadar konusunda mutabakat sağlayamayabilir.. O ayrı bir hadise.
 
Tirebolu-Torul-İkisu-Şiran demiryolu hattı şüphesiz Gümüşhane'nin gelişimi için bir nimet olacaktır. Bu hat ve diğer alternatif hatlar yıllardır konuşulan ancak bir türlü yatırım planlarına alınmayan bu proje, Ulaştırma Bakanlığının demiryolları yatırım programında olduğunu ancak yatırım zamanının ve tam güzergah hattının kesinleşmediğini biliyoruz. Gümüşhane'nin tamamını ilgilendiren bu projede bütün siyasi erk ve yerel yönetimler ile Gümüşhane deki STK lar ve il dışındaki STK ların tamamı ortaklaşa tek yumruk olarak çalışmak zorundayız. Bu konuyu platformlar ve paneller düzenleyerek çeşitli aktivitelerle sürekli gündemde tutmalıyız. Kendi güç birliğimizle beraber sahildeki STK ları’da yanımıza alarak birlikte hareket edilmelidir. Bu konu Gümüşhanelilerin yakın takibinde. Alternatif güzergahlar bir diğer değişle Gümüşhane içinden geçmeyen bir demiryolu hattı hem bölgenin gelişememesi üzerine biraz daha katkı sağlayacak hem de moral ve motivasyon açısından bölge mağdur edilecektir. Moral ve motivasyon deyip geçmeyin. Bir girişimcinin o bölgeye yatırım yapması için, bölgenin yaşamı, ekonomisi, devlet yatırımları, hareketlilik, limanlara yakınlık ve ulaşım güçlüğü gibi bir çok konu daha fizibilite planlarına girmeden kaybolabiliyor.
Oysa küçük yerlerde nüfus daha az olduğu için gelişimi daha kolay da olur. Kamu harcamaları azdır. Demiryolunun da bu gelişimi hızlandıracağını düşünüyor ve savunuyoruz.
 
GÜMÜP olarak demiryolu konusunda bir komisyon oluşturduk. Ekip arkadaşlarımızla bu projede üzerimizde hangi sorumluluklar olabilir düşüncesi ile de çalışmalarımız devam ediyor.
 
Tabii, büyük ölçekli büyük bütçeli bir proje. Konunun yatırım, ekonomi, yapılabilirlik gibi birçok parametresi de var. Ayrıca, fizibilitesi de devam eden bu süreçte konuyu hassas bir şekilde izliyor ve takip ediyoruz. GÜMÜP olarak, Gümüşhane’nin beklentilerini karşılamayacak bir güzergah çıkması durumunda bir STK olarak gereken her türlü talebin şekillenmesinde sesimizi gür çıkaracağız. Ancak, yıllardan beri, demir ağlarla ördük anayurdu dört baştan marşı devlet eliyle ezberletilen bir marş haline gelmişken, umarım devlet yetkililerine karşı söylenecek bir marş haline gelmez.
Yorumlar (3)
Özkan AYDIN 13 yıl önce
Öncelikle Yüksel HAMZAOĞLU nun düşüncelerine katılıyorum. Ancak Gümüşhaneliler olarak tek ağızdan bu düşüncelerimizi ifade etmeliyiz. Birisi yol buradan geçsin diğeri başka bir yerden geçsin derse bir fikir birliği sağlanamaz. Yüksel beyin ifade ettiği güzergâh, zaten yer sıkıntısı çeken Gümüşhane yi istimlâk sıkıntısından kurtaracak, Gümüşhane yi Sivas istikametine daha kısa bir şekilde bağlayacak, Şiran, Alucra ve Giresun un diğer ilçelerinin de Gümüşhane ye ulaşımını kolaylaştıracak ve fabrikaların iç kısımlara ve iç kısımlardaki madenlerin fabrikalara taşınmasının daha kolay olmasını sağlayacaktır. Maksat hizmetse bu bölgelerin daha fazla hizmete ihtiyacı var maksat kısa yoldan limanı iç kısımlara bağlamak ve Ülke ekonomisine katkıda bulunmaksa yine en uygun alternatif bu istikamettir, diye düşünüyorum ve bu konuya hassasiyetlerinden dolayı Yüksel beyin şahsında bütün bölge hassasiyeti taşıyanlara teşekkür ediyorum.
rubil aygün 13 yıl önce
Gümüşhaneden geçecek tren yolu bu bölge için bir nimet olacağı kesin ama inşallah insanların sevinçlerini kursaklarında koymazlar.Bir ilin gelişmişliği topyekün olur.İl merkezinin gelişmesi Köse-kelkit-şiran ve diğier ilçeleri etkiler ama ilçelerin gelişmesi gümüşhaneyi yüceltir.Bu hat şirandan kelkit-köse yi takip ederek bayburt istikametinden erzurum-erzincan hattı ile birleşmesi şiranan bayburta kadar olan oluğu canlandırır.köse barajinin sulaması,havaalanının açılması o bölgede tarımı ve hayvancılığı geliştiri.ürünlere pazar bulmak kolaylaşır.şirandan başlayıp bayburt a kadar uzanan o ovada(olukta) ne yetişmezki ? o bölgenin kalkınmışlığı bu şekşlde sağlanır.torul-ikisu-şiran hattından geçen tren sadece yolcu taşıyacaksa o başka.Bu bölgede üretimi mutlaka artırmak lazım.üretime özendirmekte pazar oluşturmakla olur....Pazarada ulaşmak uçuz ulaşımla sağlanır.Bir mücadee veriliyorsa verildiğne değsin.fizibiliteyi çok yönlü hazırlamak geekiyor.Saygılarımla
Şahmettin KAYA 13 yıl önce
Has hemşehrimiz Yüksel Bey:sözün bttiği yerde.Gür sedanıza küçük yorumlar az gelir.Bu hususta var olanın üstünde uğraşımız olacaktır.
2
az bulutlu
Namaz Vakti 16 Mayıs 2024
İmsak 03:14
Güneş 04:59
Öğle 12:23
İkindi 16:18
Akşam 19:38
Yatsı 21:16