banner333

banner309

Savcıdan Çarpıcı

Gül'ün açıklamaları ile gündeme gelen Yazıcıoğlu’nun helikopter kazasının soruşturmasını yürüten savcının Tuğg. Lapanta’ya çarpıcı sorular yönelttiği ortaya çıktı.

Güncel 24.09.2011, 10:52
Savcıdan Çarpıcı
banner400
 Muhsin Yazıcoğlu’nun öldüğü kazayla ilgili soruşturmasında Tuğgeneral Lapanta’ya şu sorular yöneltilmiş “Ergenekon üyesi misiniz”, “Helikopteri BÇG yerine kurulan Atakurtlar Cumhuriyet Oluşumu mu düşürdü”

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün açıklamaları ile gündeme gelen BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu’nun öldüğü helikopter kazası ile ilgili olarak soruşturma yürüten özel yetkili Malatya Başsavcı Vekilliği’nin ifadesini aldığı dönemin Adana Bölge Jandarma Komutanı olan Tuğgeneral Ali Lapanta’ya çok çarpıcı sorular yönelttiği ortaya çıktı.

Lapanta’nın ifadesi geçtiğimiz Haziran ayında Malatya’da alındı. Savcı’nın “Halen Ergenekon davasında tutuklu olan Erol Ölmez isimli kişinin Batı Çalışma Grubu ve Cumhuriyet Çalışma Grubunun lağvedilip yerine Atakurtlar Cumhuriyet Oluşumu isminde bir yapılanmaya gidildiği ve bu olayın sabotaj olduğu şeklindeki iddialarıyla ilgili olarak böyle bir yapılanma ismini daha önce duydunuz mu? TSK içinde böyle bir yapılanma var mıdır?” sorusuna Lapanta “İddiayı ilk kez burada duyuyorum” yanıtını verdi.

Savcı bu sorunun ardından Lapanta’ya “Ergenekon üyesi misiniz? Ergenekon’un herhangi bir faaliyetine iştirak ettiniz mi? Bu örgütler kapsamında daha önce şüpheli, tanık ya da başka bir şekilde ifade verdiniz mi?” diye sordu. Lapanta “Bu sorunun sorulmasından zul duyuyorum. Ben TSK’nın onurlu bir generaliyim” yanıtı verdi. Lapanta, JİTEM’de görev yapıp yapmadığı sorusuna, “JİTEM diye bir yapılanma yoktur. İnsanların kafalarından uydurduğu bir oluşumdur” karşılığını verdi.

Hrant Dink, Rahip Santoro, Zirve Yayınevi cinayetlerinde Alperen ocaklarının kullanıldığı, Yazıcıoğlu’nun bu tip olaylara engel olduğu için öldürüldüğü iddialarının anımsatılması üzerine de Lapanta, “Bahse konu iddiaların şahsıma niye sorulduğunu anlamış değilim. Sorulması beni üzmektedir” dedi.

Sorguda Lapanta’ya Genelkurmay Başkanlığı’ndan veya üstlerinden kaza ile ilgili emir alıp almadığı, yazılı bir emir aldıysa bunun örneğini verip vermeyeceği soruldu. Lapanta ise K. Maraş Jandarma İl Alay Komutanı’nın verdiği bilgi üzerine gelişmeleri takip etmeye başladığını belirterek K. Maraş’a gitmesi konusunda üstlerinden emir almadığını, kendi insiyatifi ile gittiğini söyledi.

Arama faaliyetleri sırasında yaptıkları ayrıntılı olarak anlattırılan Lapanta’ya arama faaliyetlerini neden Lapanta “Yönetmeliğe göre bana yüklenen bir sorumluluk yoktur. Sorumluluk validedir. Bana bir sorumluluk yüklenmediği halde insani olarak bir gün sonraki yapılacak faaliyetleri planladım” dedi.

Lapanta, “Birliklerin sevk ve idaresini Adana’dan da yapabilirdim. Adana’da makamımda oturup çay içseydim, şu anda burada olmayacaktım” diyerek savcının sorularına tepki gösterdi.

GPS cihazlarının çalınması

Savcının GPS cihazlarının çalınması ile ilgili olarak bilgisinin olup olmadığı ve bu olayla ilgili askeri personel hakkında idari soruşturma açıp açmadığını sorduğu Lapanta, cihazların çalındığını DDK raporuyla öğrendiğini belirterek “Benim merak ettiğim kaza kırım heyeti kaza sonrasında helikopterin enkazına giderek kaybolan cihazların fotoğrafını çektiği halde niye muhafaza altına almadı? Asıl bunun araştırılması gerekir” dedi.

DİPNOT: Olay sırasında tuğgeneral rütbesiyle Adana Jandarma Bölge Komutanı olan Lapanta, son Yüksek Askeri Şura’da tümgeneral rütbesine terfi etti ve Jandarma Okullar Komutanlığı’na atandı. 

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 03:56
Güneş 05:29
Öğle 12:26
İkindi 16:11
Akşam 19:13
Yatsı 20:39