banner333

banner309

Dünyada 5. Ülke Olduk

Yerli ve yenilenebilir enerji kaynağı olan güneşi ekonomiye kazandırmak için önemli bir adım atıldı. Türkiye'nin yüzde 100 yerli ilk güneş enerjisi santrali kuruldu.

Güncel 24.09.2011, 10:54
Dünyada 5. Ülke Olduk
banner400
  stanbul  Büyükşehir Belediyesi, TÜBİTAK-Marmara Araştırmaları  Merkezi  (MAM) ve İnosol Enerji  işbirliğiyle  Türkiye 'nin yüzde 100 yerli  ilk güneş   enerjisi  santrali kuruldu. İstanbul  İkitelli'de kurulan santral için yaklaşık 4 milyon lira harcama yapıldı. Hedef,  proje  kapsamında 2 megavatlık (MW) yeni bir santral kurmak. Ayrıca proje , havaalanları, büyük alışveriş  merkezleri gibi yoğun elektrik tüketimi olan  merkezlere yaygınlaştırılacak.

 İkitelli'de kurulan tesis 500 kilovat kapasiteyle Türkiye'nin ilk yerli güneş enerjisi tarlası (kolektör sistemi) olma özelliğini taşıyor. İlkem Şahin'in verdiği bilgiye göre, yüzde 100 yerli üretimle Türk mühendisler tarafından tasarlanan proje Türkiye'yi, İspanya, Amerika, Almanya ve İsrail'den sonra güneş enerjisi teknolojisi üretebilen 5'inci ülke yaptı. Tasarımı 6 bin 830 saatlik mühendislik çalışmasının ürünü olan proje için yaklaşık 4 milyon lira harcandı. 

 Yeni üretilen teknoloji, güneş enerjisinden elektrik üretiminin yanı sıra soğutma ısıtma, su damıtma amacıyla da kullanılabilecek. Klimadan kaynaklanan elektrik sarfiyatını da azaltacak. TÜBİTAK ve İnosol Enerji'nin geliştirdiği teknolojiyle üretilen paneller sayesinde Türkiye geneli ihalesi ilan edilen ve 2 milyar Euro'ya mal olması beklenen yaklaşık 600 megavatlık güneş enerjisi yatırımları için de önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. İnosol Enerji CEO'su İlkem Şahin, test ettikleri sistemin beklediklerinden daha verimli olduğunu söyledi. 
 
 TBMM Genel Kurulu'nda ocak ayı başında kabul edilen Yenilenebilir Enerji Kanunu ile güneş enerjisiyle üretilen elektriğin kilovatına 13,3 dolar cent teşvik verildiğine işaret eden Şahin, "Yerli ekipman kapsamında bu teknolojinin kullanılacağı yatırımda alım garantisi 18,5 dolar cente yükseliyor. Bu teşvik 600 megavat enerji sınırlamasına verildi. Bu, yaklaşık 2 milyar Euro'luk yatırıma denk geliyor. Tesisle bugüne kadar ithal edilmesi düşünülen yatırımın yerli kaynaklarla yapılabileceği ispatlandı." şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 04:38
Güneş 06:04
Öğle 12:32
İkindi 16:03
Akşam 18:50
Yatsı 20:11