banner333

banner309

27.12.2016, 22:10

Zigana Tamam'da Süleymaniye Ne? Olacak

ZİGANA TAMAM DA SÜLEYMANİYE NE? OLACAK

Zigana dağı her ne kadar Gümüşhane hudutları içerisinde olursa olsun, her ”Zigana” sözcüğü bir Trabzon çağrışımı yaptırdığını her Gümüşhaneli bilmektedir. Geçtiğimiz hafta sonu sezon açılışı adı altında yapılan toplantıya vali Sayın Memiş’in başkanlık ettiği ve Zigana dağı ile iddialı yatırımlardan söz ettiğini yerel basından öğreniyoruz. Zigana’nın Doğu Karadeniz’in kış sporları merkezi olmasını kim istemez ki. Şu andaki tesislerin bölgemize kazandırılmasında emeği geçen birisi olarak 1972 yılında başlayan Zigana serüveninin kadük kalmasının nedenlerini az çok bilenlerdenim. Araştırmadan iddialı yatırımlara imza atmanın kolay olmayacağını herkes bilmelidir. Trabzon’daki hakim hava Zigana dağına her hangi bir tesis yaptırılmaması doğrultusundadır. İlk tesisler yapılırken şimdiki Köstere köyü yakınlarına da KTÜ Yer Bilimleri Fakültesi tarafından bir kış tatil köyü yapılacaktı. O zaman 20 bin öğrencisi ve 2000 akademisyeni ile Zigana dağı adeta gençler için dinlenme spor mekanı haline dönüştürülecekti hani nerde kaldı. Keza Vali Gazi Şimşek döneminde kurulan “Trabzon-Gümüşhane Turizm Birliği” kapsamında Trabzon İl Özel İdaresince 400 bin TL. değerinde sosyal bir tesis için hamle yapılacaktı. Ondan da 10 yıldır haber yok. Sonuçta bugün için birkaç dağcının şov maksadı ile dağda yaptığı etkinlik dağa artı değer kazandırmıyor. Dağ kışın haşin. Yaz için ne düşünülürse yeridir. Bir kere kış mevsiminde dağın acımasız ve sert bir meteorolojik yapısı vardır. Değme dağcılara taş çıkartan bu doğa harikasının 2450 rakımlı Alas tepesine Ünlü kayakçılar bile tırmanamıyor. Bu sebepledir ki yıllardan beri herhangi bir yarışmaya ev sahipliği dahi yapılamamıştır. Şartlar bu olunca amatörler için bu yörede kayak keyfi yapmanın çokta kolay olmadığını bilenlerdenim. 40 yıl önce yapılan değerlendirmelere göre, dağda kayak tesisi olmalı. Bu tesis kabinli olarak hizmet vermeli. Yaz mevsiminde yöreyi gezip görmek isteyenlere ulaşım kolaylığı sağlamalı şeklinde idi. Kayak federasyonu da dağdan ümidini kesmiş olmalı ki 1982 ya da 83 de bu maksatla dağa indirilen Lift ekipmanları bir gecede Bursa Uludağ’a kaydırılmıştır. Bilmiyorum Valimiz Sayın Memiş’e bu notlar iletildi mi? Zannetmiyorum. Şimdilerde Dağa bir ayar çekmede harekete geçilmesini yine de sevindirici bulmakla beraber acaba Süleymaniye Kayak Merkezi öteleniyor mu diyen sorularla karşılaşıyoruz. Süleymaniye için turizmde olmasa olmaz değerlendirilmesi yapıldığı aşamada birden Zigana’ya yönelmek kafalarda soru işaretine neden oldu. Öğle Ya bir yandan, “Zigana” konulu sempozyum düzenlenmesi bir yandan Milletvekili, Vali, diğer mülki idare amirleri, belediye başkanları ve daire müdürlerinin katıldığı genişletilmiş il toplantısı, “Süleymaniye” mi? “Zigana dağımı” ikileminde bir tercih yapma algısına sebep oldu.

Süleymaniye kış meteorolojik ölçümleri Zigana’ya göre çok çok daha kabul edilebilirlik sınırlar içerisinde. Rakımlarda fark yok.

Mevsiminde her zaman kayak yapacak kadar kar Nisan sonuna kadar kalıyor. Esinti ve buna bağlı şiddetli fırtınada olmuyor. Kayak yapılabilir pist uzunluğu da kilometrelerle ifade ediliyor. Hatırlayacaksınız, birkaç yıl önce idi. Yapılması gereken müsabaka fırtına yüzünden ertelenmişti ve hiç yapılamamıştı. Üstelik şehre yakınlığı en büyük avantaj. Erzurum Palandökeni Palandöken yapan Şehre olan yakınlığı değil mi?

Sonuçta şunu söyleyebiliriz. Yapılacak toplantılarda halkı temsil eden kuruluşlar ve tabanı harekete geçirecek kişi ve tüzel kişilikli kuruluşlarında katılımı sağlanarak bir yol haritası çizmenin daha doğru olacağı hakkındaki kanaatimizi arz ederiz.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 03:58
Güneş 05:31
Öğle 12:26
İkindi 16:11
Akşam 19:12
Yatsı 20:38