banner333

banner309

01.02.2019, 20:49

Uzlaştırma Ailesi Genişliyor Bakanlar Ve Milletvekilleri…!

Adalet Bakanlığı bünyesinde bulunan “Alternatif Çözümler Dairesi Başkanlığı”  ceza davalarında bazı suçların uzlaşma kapsamına girmesi ile birlikte alternatif usuller konusunda kamuoyunu bilgilendirici çalışmalar yapmakta, ulusal veya uluslararası nitelikte bilimsel toplantılar düzenleyerek uzlaşma kurumuna katkı sağlamaktadır.

Önceden sadece hukuk fakültesi mezunlarının görev aldığı  “uzlaştırma” müessesesinde artık üniversitelerde yeterli hukuk dersi görmüş birkaç fakülte mezunlarına da “uzlaştırma” yapma hakkı tanındı.

Bizler 2018 yılında bu kuruma “Uzlaştırmacı” olarak dahil olduk.

Tarafsız ve bağımsız görev yapan “uzlaştırmacılar” fail ve müştekinin (tarafların) mahkemeye gitmelerine gerek kalmadan özgür iradeleri ile uzlaşarak zamandan ve masraftan kurtulma imkanı kazanmakta.

Hangi suçlar uzlaştırma kapsamında diye haklı bir soru sorduğunuzu düşünürsek?

Türk Ceza Kanununda; Yaralama, hakaret, tehdit, basit hırsızlık, mala zarar verme, konut dokunulmazlığını ihlal uzlaştırmaya tabi suçların başında gelmektedir.

Bu suçlarda yapılan uzlaşma sonucunda tarafların hiç birisine adli kayıt oluşmamaktadır.

Hatta mahkûmiyet kararı verilen bir dosyada, eğer taraflar uzlaşırsa suçlunun hapisten kurtulması bile mümkün olmaktadır.

Bu anlamda bir yıldan beridir uygulanmakta olan uzlaştırmalar sonucunda diğer illerde olduğu gibi Eskişehir’de uzlaşma oranları oldukça sevindirici düzeylerdedir.

Şöyle ki; geçtiğimiz hafta içerisinde -yeni meslektaşlarım- “uzlaştırmacı” arkadaşlarla birlikte kısa adı ES-UZ-DER olan ve yeni bir sivil toplum kuruluşu olan “Eskişehir Uzlaştırmacılar Derneği” yönetim kurulu olarak Eskişehir Cumhuriyet Başsavcsı Sayın Ferhat Kapıcı Beyi ziyaret ettik.

Ziyarette hem derneğimizin çalışmaları hem de uzlaştırma da meslektaşlarımızın karşılaştıkları bir takım sorunlar hakkında verimli bir görüşme gerçekleştirdik.

Görüşme sonucundan edindiğim izlenimim Adalet Bakanlığının “uzlaştırma” kurumuna büyük önem verdiği.

Başsavcı Bey bizlere cep telefonundan güncel bir haber göstererek “Manisa’da 100 öğrenciye mont alınması karşılığı taraflar uzlaştılar” haberini paylaştı…Mutlu olduk.

Burada bir kez daha anladık ki uzlaşma kurumu, toplumsal barışa ve dayanışmaya büyük katkı sağlamakta.

Kısa zamanda ülkemiz geneline yapılan olumlu uzlaşma örneklerinden bir kaçını siz kıymetli okurlarımla paylaşmak istiyorum.

İlk örneğimiz Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank Beyin yaptığı uzlaştırmadan…

---

Bakan Varank'ın, Twitter hesabında yaptığı paylaşım ile Adalet Bakanlığı uzlaştırmacı belgesi sahibi olduğu ortaya çıktı. Bakan Varank, uzlaştırmacı kimliğiyle ilk dosyasını tamamladığını, mağdur ve şüpheli arasındaki sorunu mahkemesiz çözüme kavuşturduğunu açıkladı."Sınavlara girerek edindiğim Adalet Bakanlığı resmi uzlaştırmacı kimliğimle ilk dosyamı tamamladım. Ayfer ve Ayşegül hanım arasındaki sorunu mahkemesiz çözerek yargıyı bir yükten kurtarmış olduk. Herkesi bu yeni ve yararlı sisteme destek vermeye davet ediyorum."

Bakan Varank’la birlikte mecliste 15’e yakın milletvekilinin uzlaştırmacı olduğunu yapılan açıklamalardan biliyoruz.

---

Antalya'nın Manavgat ilçesinde savcılığa şikayetçi olan bir mağdur, 'hakaret, tehdit ve kasten yaralama' suçlarından hakkında soruşturma başlatılan şüpheli ile LÖSEV'e 15 bin TL bağış yapması karşılığında uzlaştı. Uzlaşmayla birlikte şüpheli, 3 yıl 3 aydan 9 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmaktan kurtuldu.

--

Manisa'da geçen yıl meydana gelen trafik kazasına neden olan sürücü ile şikayetçi taraf, öğrencilere 100 mont yardımı karşılığında uzlaşarak mahkemeye gitmekten vazgeçti.

Son bir örnek  Düzce’den…

İki kardeş ve yeğenler arasında çıkan 11 yıllık "miras kavgası", uzlaşma görüşmeleri sonucunda mal paylaşımı konusunda anlaşılması üzerine sona erdi.

Görüyoruz ki uzun süren davalar uzlaştırma sonucu kısa sürede tamamlanmakta ve toplumun adalete olan inancı güçlenmektedir.

Bireysel olarak düşündüğümüzde, uzlaştırma sonucu “faili” sadece cezalandırmak yerine hatalarını telafi etme imkanı doğmaktadır.

Ve son olarak şunu da belirtmeliyiz ki uzlaştırma ile soruşturma aşamasında olan bir suçun mahkemede davaya dönüşmeden kısa sürede çözülmesi mümkündür.

Bu sayede mahkemelerin yükü hafiflemekte ve yargıçlar daha nitelikli dosyalara zaman ayırma imkânı bulabilmektedirler.

Saymakla bitiremeyeceğiz “uzlaştırma”nın faydalarından birkaçını sizlerle paylaştım.

Dileğim uzlaşma ihtiyacı duymayacağınız sevgi ve mutluluk dolu günler yaşamanız…

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 03:56
Güneş 05:29
Öğle 12:26
İkindi 16:11
Akşam 19:13
Yatsı 20:39