banner333

banner309

27.08.2015, 08:58

Üniversiteli Gençliğin Barınma Sorunu Giderilmelidir

İnsanoğlunun en temel ihtiyaçları arasında yer alan barınma sorunu, günümüzde üniversite öğrenicilerinin de ciddi sorunları arasında yer almaktadır. 
Üniversite öğrencilerin asıl amacı olan, öğrenim yaşamını sürdürmede temel değişkenlerden birisi olan barınma ihtiyacı konusunda yapılan nisbi iyileştirmelere rağmen, sorunun devam etmesi çağdaş eğitim anlayışı ile örtüşmüyor.
Yüksek öğretim öğrencilerinin barındığı mekanlar fiziki şartlar bakımından yeterli olmaları oranında öğrenci başarısına katkı sağlamakta buna bağlı olarak da onların yüksek bir aidiyet duygusu ile bu mekanlara bağlanmalarına vesile olmaktadır. 
Yapılan araştırmalara göre barınma (Yurt) mekanları inşa hızının yüksek öğretimdeki okullaşma hızının çok gerisinde olduğunu göstermektedir. Bu gidişle yurtlarla ilgili mevcut kapasite verileri dikkate alındığında sorununun bir süre daha devam edeceği görülüyor. 
O halde ne yapılmalı?
Sorunun çözümü için fazla yurt binası inşa etme yanında, farklı alternatifler de işe koşulabilir. Bu alternatiflerden birisi, atıl vaziyetteki kamu binalarının bu işe tahsis edilmesidir. (Gümüşhane için Tekke YİBO pansiyonları). Belediye imkanları devreye sokulabilir. Bir başka alternatif ise yap-işlet, yap-devret, yap-kirala gibi diğer ülkelerde uygulanan yöntemler alternatifler arasında sayılabilir. 
Yurtlar barınmak için fiziki mekanlar olduğu kadar, öğrencilerin mana boyutu yani ruh ve psikolojisi açısından diğer barınma mekanlarına göre avantajlı yerlerdir. Bu haliyle öğrenci ve veliler tarafından öncelikli tercihler arasında yer almaktadır.
Ancak güzümüzdeki gençler özgürlüğü seçme adına, yurt havasından kurtulmayı tercih ettikleri bilinen gerçeklerdendir. Gümüşhane ölçekli illerde kimi öğrencilerin kiralık evleri ve apartları tercih etmeleri de bu sebeptendir. Dolayısı ile Gümüşhane'de apart sahibi işletmeciler ile yaptığımız istişarede 2015 yılında doluluk oranının %80 i geçmediğini öğreniyoruz. 
1000 yatak kapasiteli yurt yapıladursun, bu haliyle Gümüşhane'de yurt sorunu olmadığı hakkındaki kanaatimizi pekiştiren apartlardaki kapasite imkanı memnuniyet verici olarak bulunmuştur.  
2015-2016 Eğitim Öğretim yılına sorunsuz girme dileklerimle.
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 16 Nisan 2024
İmsak 04:04
Güneş 05:35
Öğle 12:27
İkindi 16:10
Akşam 19:09
Yatsı 20:34