banner333

banner309

Zigana Çığ Şehitleri Anıldı

Gümüşhane'nin Torul ilçesi sınırlarındaki Zigana Dağı'nda 9 yıl önce yaşanan çığ felaketinde ölen 10 dağcı bugün olayın yaşandığı yerde törenle anıldı.

Torul 29.01.2018, 08:00
Zigana Çığ Şehitleri Anıldı
banner400

Gümüşhane'nin Torul ilçesi sınırlarındaki Zigana Dağı'nda 9 yıl önce yaşanan çığ felaketinde ölen 10 dağcı bugün olayın yaşandığı yerde törenle anıldı.

Törene Gümüşhane Valisi Okay Memiş, Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen, İl Jandarma Komutanı Albay Cezayir Danışan, Torul Kaymakamı Ertuğrul Aslan, Torul Belediye Başkanı Nidai Köroğlu, Trabzon Tenis Dağcılık Kayak İhtisas Kulübü (TEDAK), Gümüşhane Dağcılık Gümüşhane Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü (GÜDAK) üyeleri, ölen dağcıların yakınları ile çok sayıda dağcı katıldı.

Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDF), Trabzon Tenis Dağcılık Kayak İhtisas Kulübü (TEDAK) ve Gümüşhane Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü (GÜDAK) üyelerinin yanı sıra Türkiye'nin değişik yerlerinden yaklaşık 200 dağcı, anma etkinlikleri kapsamında Zigana Dağı'nın zirvesinden Çığ Şehitleri Anıtı'na kadar yürüdü. 

3 kilometrelik yürüyüşün ardından anıta uluşan dağcılar burada çığ felaketinde hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunarak İstiklal Marşı okudu.

Burada düzenlenen anma töreninde konuşan Vali Okay Memiş, “Çığ felaketinde hayatını kaybeden 10 dağcımızın yakınlarına ve dağcılık camiasına başsağlığı diliyorum. İnsan doğayı yenmek için uğraşmamalı. Eğer bu şekilde bir uğraş içerisine girerse başarılı olamaz. Eğer onu yenmeye kalkarsanız o sizi yener. Doğru olan bu coğrafyanı, bu dağların, bu taşların, bu ağaçların ve bu kâinatın bir parçası olmaktır. Onunla bütünleşmektir. Dağcılık faaliyetlerinin insanın yaradılışına çok uygun bir spor dalı olduğunu düşünüyorum. Rekabete dayalı bir spor dalı değil. Dostlarla birlikte yapılan daha entelektüel bir spor. Bundan sonraki süreçte yapılan faaliyetlere daha fazla eşlik edeceğim” dedi.

Gümüşhane’nin doğası, coğrafyası ile çok önemli güzellikleri bünyesinde barındırdığını ifade eden Vali Okay Memiş, “Türkiye’nin kayalıklara kurulmuş tek ili belki de. Bu özellikleri ile dağcılık sporu için önemli güzergâhları var. Zigana dağı ve bu coğrafya Türkiye’nin en güzel coğrafyalarından biri. Bu coğrafyada, bulunduğumuz yerin altında Dünyanın en uzun ikinci Avrupa’nın en uzun tüneli yapılıyor. Şu anda 14,5 kilometrelik çift tüp tünelin 5,5 kilometresi tamamlanmış durumda. Yeni Zigana Tüneli, başlı başına bir turizm destinasyonu” diye konuştu.

Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen de 2009 yılında yaşanan felaketin hem şehri hem de ülkeyi üzüntüye boğduğunu belirterek, hayatını kaybeden dağcılara Allah'tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı diledi.

Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Ersan Başar da "O elim günde çığ nedeniyle 10 kardeşimizi kaybettik. 9 yıl önce bu acıyı yaşadık. Ülkemizin 4 bir yanından gelen dağcı arkadaşlarımız burada onları yâd ediyor. Onları hiçbir zaman unutmadık" diye konuştu.

Konuşmaların ardından tören, çığ şehitleri için yapılan duayla son buldu.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 03:58
Güneş 05:31
Öğle 12:26
İkindi 16:11
Akşam 19:12
Yatsı 20:38